Ξεκαθαρίζει τη θέση του ο Χαρτσιώτης για τη Μονή-Ζητά διαλεύκανση για τα περί εμπλοκής αστυνομικών

Τη θέση του, ως προς τον αν είχε γνώση ή όχι για την εμπλοκή της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Μονή Αββακούμ, αναφέροντας την ίδια ώρα πως θα ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας, διαλεύκανση των πληροφοριών για πιθανή εμπλοκή άλλων αστυνομικών στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, πέραν των δυο μελών που παραδέχθηκε η Αστυνομία πως βρίσκονταν στο μέρος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, «διαβάζω κάθε μέρα πολλά δημοσιεύματα αναφορικά με τη δράση της Αστυνομίας σε σχέση με αυτό το θέμα και οφείλω να ομολογήσω ότι τα γεγονότα είναι πολύ ξεκάθαρα. Την Τρίτη, κλήθηκε η Αστυνομία να παράσχει συνδρομή γιατί θα γινόταν μια μεταφορά αντικειμένων αξίας από την Ιερά Μονή Αββακούμ στη Μητρόπολη Ταμασού. Η συνδρομή της Αστυνομίας για τέτοιες δραστηριότητες γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρέχεται ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρείες που μεταφέρουν είτε χρήματα είτε πολύτιμα αντικείμενα, πολλές φορές πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους. Παρόμοιες δραστηριότητες της Αστυνομίας, γίνονται σε συνεργασία με τις τράπεζες σε χρηματοαποστολές ή όταν θα μεταφερθεί περιεχόμενο θυρίδων».

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, «έστειλε δυο μέλη της τα οποία διακριτικά σε απόσταση από τη Μονή, χωρίς να έχουν εις γνώση το ποιοι ήταν μέσα, τι έκαναν κτλ., διότι αποστολή τους ήταν απλά να συνοδεύσουν το όχημα που είχε το περιεχόμενο της Ιεράς Μονής. Αφού λοιπόν το όχημα εξήλθε, η Αστυνομία με δυο μέλη διακριτικά ακολούθησε αυτό το όχημα, μέχρι την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και μετά το όχημα απομακρύνθηκε και πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό».

Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης, «οι αστυνομικοί δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το πράγμα. Το γεγονός αυτό σημειώθηκε ως ένα γεγονός που έγινε τη συγκεκριμένη μέρα, μετά από παραίνεση του Μητροπολίτη Ησαία. Εγώ προσωπικά το συγκεκριμένο γεγονός ως υπουργός δεν το είχα υπόψη μου, γιατί όπως μου λέχθηκε όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται καθημερινώς μπορεί να είναι εκατοντάδες σε όλη της επικράτεια».

Την Πέμπτη, εξήγησε, «είδαν το φως της δημοσιότητας κάποια δημοσιεύματα, και αυτό που μου είπαν είναι ότι συνδέονται με την επιχείρηση που έγινε την Τρίτη, όπου η Αστυνομία είχε συνδράμει, παρέχοντας διακριτικά μια ασφάλεια κατά τη διαδρομή από τη Μονή στη Μητρόπολη. Σημειώνονται αυτά τα γεγονότα και κατόπιν επαφής του Αρχηγού με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Γενικός Εισαγγελέας επικοινωνεί με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο και αφού ρωτήθηκε για το γίνεται Μακαριότατε, ο Μακαριότατος είπε ότι είναι γνώστης των δημοσιευμάτων, όμως την Παρασκευή πρωί δεν είχε ενώπιον του οποιοδήποτε παράπονο, μαρτυρικό υλικό ή στοιχεία και συμφωνήθηκε όπως η Αστυνομία μη προβεί σε κάποιες ενέργειες, μέχρις ότου έχει ενώπιον της απτά στοιχεία, μαρτυρικό υλικό, παράπονο ή οτιδήποτε άλλο που θα έδινε το έναυσμα για να δράσει».

Αναφορικά με τις δηλώσεις την Παρασκευή, ο υπουργός είπε ότι, «έγινε ένας τεράστιος ντόρος, που δυστυχώς παραποιούνται. Εγώ είχα πει πρώτο για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεύτερο, παρακολουθούμε διακριτικά αυτή τη σοβαρή υπόθεση. Τρίτο είχα πει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπήρχε οποιοδήποτε μαρτυρικό υλικό και απλά με κάποια δημοσιεύματα, δεν ήταν δυνατό τη στιγμή εκείνη να επέμβει και να ξεκινήσει η Αστυνομία έρευνα. Την ίδια ώρα είχα πει ότι με την παράθεση των πρώτων στοιχείων, η Αστυνομία δεν θα διστάσει να επέμβει και να ξεκινήσει τη σχετική έρευνα, κάτι το οποίο έγινε αμέσως μετά τη λήξη της Ιεράς Συνόδου».

Η Αστυνομία πρόσθεσε, «σημείωσε όλα αυτά τα γεγονότα και παρακολουθούσε διακριτικά τη μεταφορά, δεν έχει το δικαίωμα να ήταν παρούσα σε αυτή την ενέργεια. Δεν είναι εύκολο να πει ο αστυνομικός θα πει ότι θα είναι από πάνω και να ελέγχει αλλά δεν έχω υπόψη μου για συγκεκριμένα αστυνομικά όργανα εν ενεργεία να ήταν σε αυτές τις ανακρίσεις παρόντες. Κατά την ώρα της ανάκρισης, δεν έχω υπόψη μου να ήταν παρόντα αστυνομικά εν ενεργεία όργανα». Ωστόσο ανέφερε πως οι πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή αστυνομικών, θα διερευνηθούν και θα ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό Αστυνομίας. «Για εν ενέργεια αστυνομικούς εντός της μονής τώρα έρχεται στην αντίληψη μου και θα ζητήσω από τον Αρχηγό ενημέρωση και θα ζητήσω άμεσα να διαλευκανθεί αυτό το θέμα».

Για την παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, στη Μητρόπολη, ο υπουργός ανέφερε ότι, «όλα όσα βλέπουν τη δημοσιότητα θα ερευνηθούν σε βάθος. Επειδή μίλησα για τις δύο ανακριτικές ομάδες. Όλα τα υπόλοιπα δεν μένουν εκτός κάδρου. Όλα θα ερευνηθούν από την αρχή μέχρι τέλους και οτιδήποτε βλέπει το φως της δημοσιότητας».

Δειτε Επισης

Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές