Μπαίνει όριο εξόδων και για τους υποψηφίους στις κοινότητες, θέλουν Δήμο Κουρίου στη Λεμεσό

Συνεχίζεται ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με τις αλλαγές που προωθεί, έτσι ώστε να επιλυθούν ζητήματα που εντοπίστηκαν, για να είναι πιο ομαλή η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως προτεραιότητα, δόθηκε στις αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις εκλογές, με στόχο, να κυλήσουν όλα ομαλά και να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησής, που είναι προγραμματισμένες για την 9η Ιουνίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόθεση του να καταθέσει πρόσθετα τροποποιητικά νομοσχέδια, για περαιτέρω ρύθμιση ζητημάτων που άπτονταν της εύρυθμης λειτουργίας του νέου πλαισίου.

Πέραν από τα τρία Νομοσχέδια για τα οποία θα συνεχισθεί η κατ΄ άρθρον συζήτηση στην επιτροπή, στη σημερινή Συνεδρία θα ξεκινήσει η συζήτηση, και για ένα τέταρτο Νομοσχέδιο που αφορά της Κοινότητες. Σκοπός του Νομοσχεδίου είναιι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου δράσης και λειτουργίας των κοινοτήτων και των συμπλεγμάτων κοινοτήτων, για να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν κυρίως, τη ρύθμιση εκλογικών θεμάτων (δικαίωμα εκλέγειν εκλέγεσθαι), θέματα προσωπικού, προϋπολογισμού και οικονομικών καταστάσεων.

Επιπλέον, το Νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος και για την λειτουργία των συμπλεγμάτων, αφού καθορίζει τον τρόπο καθορισμού της έδρας συμπλέγματος, την διακριτή και σαφή άσκηση αρμοδιοτήτων των συμβουλίων συμπλέγματος και των κοινοτικών συμβουλίων, το χειρισμό συνταξιοδοτικών ζητημάτων, ενώ εισάγεται κατά το ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο η σύσταση των συμβουλίων διαχείρισης κοινών υποθέσεων μέχρι την οριστική εγκαθίδρυση των συμβουλίων συμπλέγματος, με απώτερο στόχο την επίτευξη ομαλής μετάβασης από το καθεστώς λειτουργίας των υφιστάμενων κοινοτήτων και/ή συμπλεγμάτων κοινοτήτων, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, στη βάση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχει θεσπιστεί. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στα συμβούλια συμπλέγματος, να εκδίδουν κανονισμούς.

Σημειώνεται πως το εν λόγω Νομοσχέδιο, πέρασε από το Υπουργικό μόλις στις έξι Μαρτίου, ενώ έχει ήδη τύχη νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία. Η πρώτη αλλαγή αφορά το Δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι καταργώντας αναφορές που έχουν αντικατασταθεί στον Νόμο από την αλλαγή στον Νόμο Περί Αρχείου Πληθυσμού το 2022. Μεταξύ άλλων, προστέθηκε διάταξη για να μην μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος ταυτόχρονα για περισσότερα από ένα αξιώματα όπως αυτά καθορίζονται στους περί Δήμων, περί Κοινοτήτων, περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμους. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόνοια περιλήφθηκε και στα τροποποιητικά νομοσχέδια που αφορούν τον περί Δήμων Νόμο και περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμο.

Επιπλέον το Νομοσχέδιο προσθέτει το ασυμβίβαστο για τα αξιώματα του Δημάρχου, αντιδημάρχου και δημοτικού συμβούλου, καθώς δυνητικά, κάποιος μπορεί να έχει εκλεγεί σε Δήμο με βάση την επαγγελματική του στέγη, αλλά να διαμένει σε Κοινότητα και να διεκδικήσει αξίωμα σε Κοινότητα σε αναπληρωματική εκλογή. Αντίστοιχη πρόνοια περιλήφθηκε και στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά τον περί Δήμων Νόμο.

Προστέθηκαν επίσης στα ασυμβίβαστα, οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της οικείας Κοινότητας και ωρομίσθιου υπαλλήλου σχολικής εφορείας της οικείας Κοινότητας. Αντίστοιχη πρόνοια περιλήφθηκε και στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που αφορά τον περί Δήμων Νόμο.

Επιπλέον το Νομοσχέδιο, καθορίζει το ύψος των εκλογικών εξόδων που δικαιούνται οι υποψήφιοι στα κοινοτικά συμβούλια. Συγκεκριμένα, προστίθεται ως όριο τα €1.000 ανά υποψήφιο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθορισμένο όριο. Συναφώς αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσό για το αξίωμα του Κοινοτάρχη ανέρχεται στις €3.000, ενώ με βάση την τελευταία τροποποίηση του Νόμου, η υποχρέωση υποβολής έκθεσης εκλογικών εξόδων αφορά μόνο τους υποψηφίους για το αξίωμα του κοινοτάρχη και δεν εφαρμόζεται για τους υποψηφίους στο αξίωμα του μέλους του Συμβουλίου.

Θέλουν Δήμο Κουρίου στη Δυτική Λεμεσό

Σε μια άλλη εξέλιξη, ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, τίθεται σήμερα επιστολή του δημάρχου Ύψωνα Παντελή Γεωργίου, με την οποία ουσιαστικά ζητά τη μετονομασία του Δήμου Δυτικής Λεμεσού σε Δήμο Κουρίου. Με αυτό τον τρόπο οι παράγοντες της περιοχής, θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο brand name που θα αναδεικνύει και την ιστορική κληρονομιά της περιοχής και ταυτόχρονα θα αυξάνει την τουριστική δυναμική της δυτικής Λεμεσού.

Σε επιστολή του ο κ. Γεωργίου, υπενθυμίζει πως η εν λόγω απόφαση λήφθηκε από το 2022 και ζητά από τη Βουλή, να προβεί στις άμεσες ενέργειες της, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στον Νόμο η αλλαγή ονόματος. Μάλιστα υποδεικνύει πως από τη στιγμή που από την 1η Ιουλίου οι νέοι δήμοι θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει λογότυπα, σφραγίδες και ιστοσελίδες για τις νέες οντότητες, το αίτημα τους λαμβάνει κατεπείγουσα μορφή.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο