Τελείωσαν με το Πολιτικό Συνέδριο και στήνουν ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών οι Οικολόγοι

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Πολιτικού τους Συνεδρίου το Σάββατο που μας πέρασε, οι Οικολόγοι επικεντρώνουν όλη τους την προσοχή στα ψηφοδέλτιά τους για τις διπλές εκλογές. Από όλα τα κόμματα της Βουλής, το κίνημα είναι εξ’ αυτών που προέβησαν στις λιγότερες ανακοινώσεις και πλέον ο χρόνος πιέζει για να λάβουν τελικές αποφάσεις αναφορικά και με τα δύο σκέλη των εκλογών.

Το σημαντικό, όπως διαφάνηκε, είναι πως θα το πράξουν ενωμένοι, καθώς τα όποια προβλήματα αντιμετώπισαν στο εσωτερικό τους το 2023 φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν και η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό αυτού ήταν η ηρεμία με την οποία πραγματοποιήθηκε το Πολιτικό Συνέδριο και η απουσία μεγάλων διαφωνιών, παρά την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, έλαβαν τον λόγο σχεδόν 50 μέλη, χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε ένταση, ακόμη και σε ζητήματα που υπήρχαν διαφορετικές γνώμες. Αντιθέτως, όπου υπήρχαν πολλαπλές προτάσεις, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία χωρίς υψηλούς τόνους, και επικράτησε η πλειοψηφική άποψη. Στο Κυπριακό, για παράδειγμα, επί της ουσίας η θέση των Οικολόγων, παρά την επικαιροποίησή της, έμεινε αναλλοίωτη. Δηλαδή δεν αναφέρεται η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά εκφράζεται η διαφωνία με τον γεωγραφικό διαχωρισμό. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις, που συνοδεύονταν με τις αντίστοιχες τοποθετήσεις, υπέρ της ΔΔΟ, οι οποίες όμως δεν υιοθετήθηκαν. Όλα αυτά, ωστόσο, έγιναν σε συναγωνιστικό πνεύμα.

Ενδεχομένως η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή στις θέσεις των Οικολόγων είναι αυτή που αφορά το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον η θέση του κινήματος τροποποιήθηκε και τάσσεται εναντίον της εξόρυξης του κυπριακού φυσικού αερίου για οικολογικούς λόγους. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάστηκε και της πράσινης μετάβασης που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, θεωρούν πως πλέον δεν αξίζει το περιβαλλοντικό ρίσκο.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι διεργασίες για τις Ευρωεκλογές. Ήδη έγινε γνωστό πως στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων θα φιλοξενηθούν ο Οζ Καραχάν της Ένωσης Κυπρίων και ο Πέτρος Χριστοδούλου της κίνησης «Αιχμή», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος, Γιώργος Περδίκης, βρίσκεται σε συζητήσεις και με κάποιες προσωπικότητες, οι οποίες δεν εκπροσωπούν κάποια οργάνωση, για συμπερίληψή τους ως αριστίνδην.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω προσθηκών υπό μορφή συνεργασιών ενδεχομένως να ανατρέψει την προσέγγιση των Οικολόγων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιό τους τρεις γυναίκες και τρεις άντρες, καθώς τόσο τα δύο πρόσωπα που αποφασίστηκαν, όσο και τα πρόσωπα με τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις η ηγεσία, είναι άντρες. Εάν όντως φιλοξενηθούν τρεις άντρες, για να διατηρηθεί η ισότητα θα πρέπει και τα τρία στελέχη του κινήματος που θα επιλεχθούν να είναι γυναίκες, αποκλείοντας έτσι όλους τους άντρες προερχόμενους από τις τάξεις του κινήματος. Συνεπώς, για να μην περιοριστούν οι επιλογές από μη κομματικά στελέχη, δεν αποκλείεται τελικά οι Οικολόγοι να συμπεριλάβουν τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες. Σημειώνεται ότι σκέψεις για να κατέλθουν ως υποψήφιοι κάνουν διάφορα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων και προσώπων προερχόμενα από την ηγεσία, όπως είναι η αντιπρόεδρος Μαρία Κολά.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός Μαρτίου από την Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει την εισήγησή της προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη προς επικύρωση. Πάντως, το κόμμα θέτει ως πρώτο στόχο να ξεπεράσει το 3,29% των προηγούμενων Ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, με την ρευστή εικόνα που υπάρχει ως προς την κατάταξη που θα έχουν οι Οικολόγοι, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, θεωρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την πέμπτη θέση.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι πλήρη για τους Δήμους της Λευκωσίας και σε αρκετά προχωρημένο σημείο για τους Δήμους της Λεμεσού, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με τις υπόλοιπες επαρχίες. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδρίες των επαρχιακών επιτροπών το επόμενο διάστημα, ώστε να αποφασιστούν και τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν οι Οικολόγοι για τα υψηλόβαθμα αξιώματα, αφού έχουν υπάρξει μόνο δύο ανακοινώσεις, μία στην επαρχία Λεμεσού και μία στην επαρχία Πάφου. Δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, παρόλο πλέον βρισκόμαστε μόνο τρεις μήνες μακριά από τις διπλές εκλογές.

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ