Ο Αστρομερίτης αδικείται – Η πραγματικότητα που απαιτεί δράση

Η Κοινότητα του Αστρομερίτη αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων του με προεξάρχον και συνεχές πρόβλημα αυτό της αστυφιλίας. Ένα φαινόμενο που παρότι έχει πλήξει πολλές κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο είναι ιδιαίτερα έντονο στην κοινότητα του Αστρομερίτη. Γι’ αυτό και απαιτείται αποφασιστική δράση από τις τοπικές αρχές της κοινότητας αλλά και από την ίδια την πολιτεία.

Η επικράτηση της αστυφιλίας πράγματι αποτελεί ένα ανησυχητικό πρόβλημα που απειλεί τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές απαιτήσεις οδηγούν τον πληθυσμό προς τα αστικά κέντρα, αφήνοντας πίσω την ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές σε μια κατάσταση ερήμωσης.

Η αστυφιλία στην κοινότητα μας αποτελεί αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν τις μειωμένες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά και την έλλειψη κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την απουσία ουσιωδών κρατικών υπηρεσιών, την απουσία επαρκώς στελεχωμένων ιατρικών υπηρεσιών καθώς επίσης οι μειωμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αυτό που χρειάζονται λοιπόν οι κάτοικοι του Αστρομερίτη είναι συγκεκριμένα έργα και δράσεις που θα επιλύσουν τα πολυεπίπεδα προβλήματά τους αντί για ακόμα μια φορά μελέτες και υποσχέσεις.

Η λύση των ως άνω προβλημάτων και συνεπακόλουθα η αντιμετώπιση της αστυφιλίας βρίσκεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του κράτους που πρέπει επιτέλους να μας απαντήσει εάν πράγματι θέτει ως βασικό στόχο τη στήριξη όλων των περιοχών ή απλά την υποστήριξη συγκεκριμένων κοινοτήτων ή συμπλεγμάτων για γνωστούς και άγνωστους λόγους.

Το χωριό μας σε ποια κατηγορία ανήκει; Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το χωριό μας ανήκει σε μια κατηγορία που παραμένει απαξιωμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Παρά τις προσπάθειες και τον αγώνα που καταβάλλουμε ως κάτοικοι για να διορθωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φαίνεται δυστυχώς πως έχουμε μείνει στην απ’ έξω, αγνοημένοι και παραμελημένοι.

Ως κάτοικοι του Αστρομερίτη, αντιμετωπίζουμε ένα επιπλέον πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση της αστυφιλίας αφού παρά το γεγονός ότι είμαστε πράγματι ακριτική περιοχή, δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών ενώ ο λόγος δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτός. Η κοινότητά μας δεν εντάσσεται στα κριτήρια που ορίζονται από την κυβέρνηση παρά την ύπαρξη της νεκρής ζώνης αρκετών χιλιομέτρων και του οδοφράγματος στον Αστρομερίτη. Με όσα έγιναν ή δεν έγιναν, με όσα διεκδίκησαν ή δεν διεκδίκησαν οι αρχές της κοινότητας, η πραγματικότητα είναι πως έθεσαν την επόμενη γενιά σε μια δύσκολη κατάσταση απομόνωσης.

Είναι λοιπόν απαράδεκτο να παραμένουμε μέχρι και σήμερα αποκλεισμένοι από ένα πρόγραμμα που δικαιούμαστε και το οποίο θα παρείχε την ευκαιρία στους νέους της κοινότητας μας να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπως ο Αστρομερίτης. Διαπιστώνουμε με ανησυχία την έλλειψη δικαιοσύνης και προσωπικά αδυνατώ να αντιληφθώ ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι μας αποκλείονται από τα δικαιώματα τους παρά το γεγονός ότι ένα από τα σημεία διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές βρίσκεται εντός των ορίων της κοινότητας μας και παρά το γεγονός ότι χωράφια της κοινότητας μας βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη.

Το Στεγαστικό Σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ προσφέρει οικονομική ενίσχυση για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας μέχρι και 70.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η περιπλοκότητα των κριτηρίων και η έλλειψη ευαισθησίας στις ιδιαιτερότητες ορισμένων κοινοτήτων αποκλείει πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της κοινότητας του Αστρομερίτη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτού του αποκλεισμού και να υφίστανται τις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για την απόκτηση κατοικίας.

Πέραν των αόριστων υποσχέσεων και των κενών συνθημάτων που συχνά λαμβάνουμε, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να διεκδικήσουμε αποφασιστικά αυτά που αξίζουμε. Όσο συνεχίζουμε να πορευόμαστε χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, εναποθέτοντας το μέλλον μας στην τύχη της προχειρότητας, η αβεβαιότητα και τα προβλήματα θα μεγαλώνουν ενώ θα αποθαρρύνεται και η ίδια η προσήλωση μας στην αποκέντρωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Αστρομερίτη βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή θέση, όντας αποκλεισμένοι από ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της κοινότητάς μας. Η δικαιοσύνη και η ισότητα πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια χωρίς καμία διάκριση ενώ καμία κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει πίσω στην πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το αίσθημα της αδικίας γίνεται ακόμα πιο έντονο εάν αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι για ένα γονιό να πείσει το παιδί του να παραμείνει στην κοινότητα, καθώς εκτός της απόστασης από την αστική Λευκωσία και τα θέματα της καθημερινότητας που ανέφερα στην αρχή, οι νέοι μας αγωνίζονται μόνοι τους για να λύσουν και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφού το "κράτος πρόνοιας" είναι εν πολλοίς απών στην επίλυση ιδιαίτερων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι της υπαίθρου.

Το «αύριο» θα είναι σίγουρα καλύτερο

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πιστεύω ακράδαντα ότι με τη σωστή διεκδίκηση η επόμενη μέρα της κοινότητας μας μπορεί να είναι ελπιδοφόρα. Η αγωνία που νιώθουμε θα πρέπει να μεταφραστεί σε απαίτηση για ισότιμη αναγνώριση και πρόσβαση σε πόρους ως η κινητήρια δύναμη που θα μας οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε κοινότητας με δίκαιο τρόπο. Με διάθεση για αλλαγή και δράση, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου η ισότητα και η δικαιοσύνη θα αποτελούν βασικούς πυλώνες. Ας συνεργαστούμε ως κοινότητα για ένα καλύτερο αύριο, όπου κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Οι νέοι του χωριού μας έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν. Μπορούν να φέρουν την νέα πνοή που χρειάζεται το χωριό μας. Μπορούν να θέσουν στόχους και να τους υλοποιήσουν. Μπορούν να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν στα κοινά, με όρεξη για προσφορά και υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες ώστε να κάνουν την κοινότητά μας κέντρο πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Με την όρεξη των νέων αλλά και την εμπειρία και τη σοφία των μεγαλύτερων, ο Αστρομερίτης δικαιούται να ονειρεύεται. Οι νέοι μπορούν να ελπίζουν και οι χωριανοί θα λάβουν όλα όσα δικαιούνται.

Αποδείξαμε ήδη ότι μπορούμε ενώ οι όποιοι αμφισβητούντες είδαν να υλοποιούνται έργα και δράσεις. Θέλουμε το χωριό μας να έχει το λόγο και το ρόλο που του αρμόζει. Μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τον Αστρομερίτη στη νέα εποχή με όλα όσα του αξίζουν και δικαιούται. Δεν θα περιοριστούμε στα λόγια. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με πράξεις αφήνοντας οριστικά πίσω μας τις κενές υποσχέσεις. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε προς όφελος όλων των συμπολιτών μας, της καθεμίας και του καθενός κατοίκου του Αστρομερίτη.

*Κωνσταντίνος Γεωργίου

Δειτε Επισης

Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)