Δεν άρεσε στην Άγκυρα η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Κύπρου

«Δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν τα συμφέροντα της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο με κανένα τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί κληθείς να σχολιάσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, Αθήνα και Άγκυρα εργάζονται για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον Μάιο.

Κατά την ενημέρωσή του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι η Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Τουρκίας-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου, διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Όπως είπε, συζητήθηκαν θέματα όπως ο προγραμματισμός επαφών και επισκέψεων υψηλού επιπέδου, τα θέματα του Αιγαίου, η κατάσταση των μειονοτήτων, οι προξενικές σχέσεις, η συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, η προστασία της αμοιβαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία στις διεθνείς υποψηφιότητες. Πρόθσε ότι κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις και τονίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ένταση.

Ο Οντζού Κετσελί δήλωσε ότι συζητήθηκαν επίσης θετικές ατζέντες, όπως οι προετοιμασίες για τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τουριστικές επισκέψεις Τούρκων πολιτών σε 10 ελληνικά νησιά, που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023. 

Για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι «οι προσπάθειες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται. Προβλέπονται επίσης μια σειρά επισκέψεων πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για προετοιμασία της επίσκεψης».

Όπως είπε σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το Κοινό Σχέδιο Δράσης, η οποία επικεντρώνεται σε μια θετική ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών Burak Akçapar και του Έλληνα αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα.

Ανακοίνωσε ότι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου και ότι αναμένεται να υπογραφούν διάφορες συμφωνίες κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Σχετικά με τη βοήθεια στη Γάζα που παρέχεται μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κετσελί είπε, «ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου είναι οι αρχές της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου.  Ως εκ τούτου, θα κάνουν εκείνοι τα απαραίτητα σχόλια για αυτό το θέμα. Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν τα συμφέροντα της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο με κανένα τρόπο».

Αναφέροντας ότι η βοήθεια της Τουρκίας προς τη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 40 χιλιάδες τόνους, ο εκπρόσωπος του  τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι «έχουμε διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους υπόλοιπους 26 χιλιάδες τόνους βοήθειας, που δώσαμε στην UNRWA. Η UNRWA θα μεταφέρει το υπόλοιπο μέρος στο WFP και όλη η βοήθεια θα παραδοθεί στη Γάζα».

Ο Κετσελί ανέφερε επίσης ότι 1489 άτομα, μεταξύ των οποίων και Τ/κ και οι συγγενείς τους, απομακρύνθηκαν από τη Γάζα και ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθεί άλλη μια ομάδα Τούρκων πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη