Απαντά στις αναφορές στη Βουλή για το θέμα καταχώρησης στοιχείων εταιρειών ο Έφορος

Εταιρείες για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαγραφής τους από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας αλλά δεν έχουν διαγραφεί, υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών προέβη στην ανακοίνωση αυτή σε σχέση με αναφορές που έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αλλά και σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα καταχώρισης των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων σε εταιρείες των οποίων οι Πραγματικοί Δικαιούχοι δεν εντοπίζονται.

Οπως σημειώνει το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας,η Οδηγία Κ.Δ.Π. 112/2021 (ως τροποποιήθηκε), η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τη 12η Μαρτίου 2021, παρείχε τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κάθε εταιρείας ή άλλης νομικής οντότητας να ασκήσουν δικαίωμα δέουσας επιμέλειας κατά την ενδιάμεση λύση, μέσω του ταμείου του Τμήματος, αλλά και στην τελική λύση, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται και στο Μέρος 3.5 του Εγχειριδίου για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, έκδοση Φεβρουαρίου 2024, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Αναφέρει ακόμη ότι το δικαίωμα της δέουσας επιμέλειας προβλέπει ότι αξιωματούχος εταιρείας ή άλλης νομικής οντότητας δεν θα υπόκειται σε χρηματική επιβάρυνση εάν έχει επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια για να συμμορφωθεί με τις διατάξεις της παρούσας Οδηγίας και η παράβαση δεν οφείλεται σε καμία πράξη ή παράλειψη ή αμέλεια εκ μέρους του.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι κάθε αξιωματούχος εταιρείας διατηρεί το δικαίωμα παραίτησης από το αξίωμα που κατέχει, μέσω της καταχώρισης στο Τμήμα Ένορκης Δήλωσης, σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113 άρθρο 192 (5Α).

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την προαναφερθείσα Οδηγία, εταιρείες οι οποίες καταχώρισαν αίτηση διαγραφής τους πριν από τη 12η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταχώρισης των στοιχείων των Πραγματικών Δικαιούχων.

Τέλος, αναφέρεται ότι εταιρείες για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαγραφής τους από το Τμήμα σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113, αλλά δεν έχουν διαγραφεί, υποχρεούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία των Πραγματικών Δικαιούχων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η δασκάλα σύμβολο του αντικατοχικού αγώνα-Δίδασκε για 23 χρόνια παιδιά που έμειναν στην κατεχόμενη Κύπρο
Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων βρεφοκομικών σταθμών-Δυσβάστακτο το κόστος φοίτησης
Νέα εποχή για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών-Οι τρεις κατηγορίες και η μοριοδότηση που βάζει τάξη
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 13,8 εκατ. ευρώ
Μεταλλίο Εξαίρετης Προσφοράς στη Μαρίζα Κωχ-«Πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού»
Επιστροφή του καιρού στα 40αρια-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Έκλεισε για σήμερα η μεγάλη δεξαμενή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λευκωσίας
Αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα Λήδρας από το Παγκύπριο Κίνημα Ελευθερίας
ΒΙΝΤΕΟ: «Η Ζωή Επιμένει»-Ταινία Μικρού μήκους για την Πράσινη Γραμμή
Οι πρώτες εβδομάδες μετά την τουρκική εισβολή και οι αιχμάλωτοι που δεν επέστρεψαν ποτέ