Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης σε επιχειρήσεις ενέκρινε το Υπουργικό

Σχέδιο χορηγιών για την εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης σε επιχειρήσεις ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης που προκύπτει στην κυπριακή αγορά για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη.

Ο Υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι εγκρίθηκε η δεύτερη φάση του σχεδίου χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000», που αφορά στην επιχορήγηση, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτροκίνησης από φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Αυτό, πρόσθεσε, έρχεται συμπληρωματικά στα άλλα σχέδια επιχορήγησης φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία τρέχει το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, «και αποσκοπεί στο να συμπληρώσουμε όλο το φάσμα της ανάγκης που προκύπτει στην κυπριακή αγορά για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Το σχέδιο θα τρέξει από τη Δευτέρα και θα λήξει στις 31 Μαΐου 2024, και μετά θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις που θα υποβληθούν, είπε. Οι χορηγίες που θα δοθούν μέσω του σχεδίου αυτού, σε αυτή τη φάση είναι €2,5 εκατομμύρια, είπε. «Ελπίζουμε ότι το κοινό θα ανταποκριθεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο, σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος, αφού έχουν αυξηθεί οι χορηγίες που δικαιούνται τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα να αιτηθούν «ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε το ποσό των χορηγιών το συντομότερο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου διευκρίνισε ότι το σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνησης όπου ασκείται οικονομική δραστηριότητα, όπως σε υπεραγορές, καταστήματα, γραφεία, για την χρήση τους, από το κοινό, είπε, είτε είναι πελάτες, για παράδειγμα, ενός μεγάλου γραφειακού συγκροτήματος, είτε είναι το προσωπικό.

Προσπάθεια είναι να εγκατασταθούν φορτιστές σε όσον το δυνατόν περισσότερους χώρους για να ικανοποιείται η ηλεκτροκίνηση, σημείωσε.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το θέμα αναφέρεται ότι επιλέξιμα σημεία εγκατάστασης των φορτιστών είναι χώροι στάθμευσης για δημόσια χρήση, όπως δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι στάθμευσης, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (π.χ. χώροι στάθμευσης πολυκαταστημάτων, ξενοδοχείων, υπεραγορών, τραπεζών, ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εμπορικών κέντρων κ.ά.), χώροι πρατηρίων πετρελαιοειδών, χώροι σταθμών επαναφόρτισης και παρόδιες θέσεις στάθμευσης (on street parking ή κατά μήκος του οδοστρώματος). 

Προστίθεται ότι δικαιούχοι των χορηγιών είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα (εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα, ομοσπονδίες), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για τον σκοπό του παρόντος σχεδίου και είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές χώρου στάθμευσης για δημόσια χρήση και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διευκρινίζεται ότι «στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα που στοχεύουν στην εγκατάσταση του σταθμού για ιδιωτική χρήση» και δίνεται το παράδειγμα της φόρτισης στόλου οχημάτων του οργανισμού. 

Το σχέδιο επιχορηγεί μέχρι και 45% του κόστους εγκατάστασης των σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Παραλαβή αιτήσεων θα γίνεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2024. 

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα οι πληροφορίες της Β’ φάσης του σχεδίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, αναφέρεται. 

Δειτε Επισης

Επιτυχής Εκδήλωση και Βραβεύσεις στην Πλατεία Ζουχούρι από την ΑΧΕΠΑ
Μεροληπτική μεταχείριση για ασθενοφόρα καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
Γ. Παπαναστασίου: Ορόσημο το έργο €50 εκ. από ΑΗΚ και Cyta για έξυπνους μετρητές
Εργασίες σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου το προσεχές διάστημα
Επτά σημεία που σχετίζονται με το μύθο της Αφροδίτης μέσω έξυπνης εφαρμογής
Επιστολή Αρχιτεκτόνων σε ΥΠΕΣ και προέδρων ΕΟΑ-Καταγράφει τις θέσεις του προς την μεταρρύθμιση της ΤΑ
Λεπτομέρειες για τα νέα κριτήρια ΚΦΙΚΒ-Όσα αλλάζουν με τα δάνεια για στεγαστικά, ανακαίνιση και φωτοβολταϊκά
Πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία
Έγκριση πρότασης για αριθμό φοιτητών τρίτων χωρών από το Υπουργικό Συμβούλιο
Τα σπίτια προς πώληση αυξάνονται στο κατεχόμενο Τρίκωμο, σύμφωνα με τη «Γενί Μπακίς»