Ζήτησαν παραιτήσεις για την υπόθεση της Ουκρανής οι βουλευτές-Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρία

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε τελικά η συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με επίκεντρο την φοροδιαφυγή και την ΜΟΚΑΣ. Αφορμή για αυτή τη συζήτηση αποτέλεσε η υπόθεση της Ουκρανής, η οποία φέρεται να μετέφερε στη Δημοκρατία οκτώ εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε διάστημα λίγων μηνών, χωρίς να γίνει καμία ενέργεια, πριν από την καταγγελία για κλοπή 420,000 ευρώ που είχε στην τσάντα της.

Επί τάπητος βρίσκονταν ταυτόχρονα τρία διαφορετικά θέματα. Το πρώτο ήταν το πλαίσιο λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που σχετίζονται με την πρόληψη και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, το δεύτερο ήταν η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το τρίτο η ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πράξεις διαφθοράς που πλήττουν το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, όπως αυτές που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Η συζήτηση ξεκίνησε κανονικά, με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των βουλευτών. Ωστόσο, όταν ήρθε η στιγμή να δοθεί ο λόγος στους καλεσμένους, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Πολίνα Ευθυβούλου, έθεσε ζήτημα για τη δημόσια συζήτηση του θέματος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία. Όπως είπε, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση και επειδή είμαστε όλοι ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά την τήρηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και για μια δίκαιη δίκη και για να μην το βρούμε απέναντι μας, έκανε έκκληση η συζήτηση να είναι όσο πιο γενική γίνεται, αφού ό,τι λεχθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κατήγορος.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των βουλευτών και ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ εισηγήθηκε όπως κλείσει η συνεδρία. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και επικράτησε η άποψη όπως η συνεδρία συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών και έτσι ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να αποχωρήσουν. Είχε, όμως, προλάβει να ακουστεί πως ούτε η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, ούτε η επικεφαλής του Τμήματος Τελωνείων εμφανίστηκαν στη Βουλή. Στην μεν περίπτωση της ΜΟΚΑΣ ακολουθήθηκε η σχετική διαδικασία που προνοείται από τη Βουλή, ωστόσο η Διευθύντρια των Τελωνείων δεν ενημέρωσε και είπε εκπρόσωπός της πως «είχε άλλη υποχρέωση», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών.

Ήδη τα μέλη της Επιτροπής είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα ενοχλημένα από τους χειρισμούς που έκαναν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην υπόθεση, με τις βουλεύτριες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου να ζητούν παραιτήσεις των υπευθύνων και να γίνεται λόγος για ρεζιλίκι. Οι βουλευτές φαίνεται να πιστεύουν πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά ο τρόπος εφαρμογής του από τις αρμόδιες αρχές και στις ελλιπείς διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, διερωτήθηκε πόσα εκατομμύρια ήρθαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, κάνοντοντας λόγο για πέραν των 100 εκατομμυρίων, αν ενημερώθηκε η ΜΟΚΑΣ και σε ποιες ενέργειες προέβη, καθώς και πού κατέληξαν τα εκατομμύρια αυτά. Ακολούθως, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε πως το περιστατικό με την Ουκρανή ξεσκέπασε την γύμνια του κράτους και είναι ένα να λέμε πως έχουμε νομοθεσίες και ρυθμίσαμε τα προβλήματα και άλλο η εφαρμογή τους. «Κάποιοι ή όλοι δεν έκαναν τη δουλειά τους», είπε. Από την πλευρά της, η κ. Ατταλίδου συμφώνησε, λέγοντας αυτή ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο οδόφραγμα της Λήδρας κατάσχουν μπλούζες και περνούν 400,000 ευρώ σε μια βαλίτσα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, τόνισε ότι το χειρότερο είναι πως είμαστε η γέφυρα για να πηγαίνουν να αγοράζουν τις περιουσίες μας στα κατεχόμενα. Επί τούτου, ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως εταιρείες που διαφημίζουν ότι σφετερίζονται περιουσίες στα κατεχόμενα, αγοράζουν και ανακαινίζουν σπίτια και τα πωλούν, έχουν ονόματα. Διερωτήθηκε αν τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν από κάποια υπηρεσία του κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σημείωσε πως είναι κρίμα και άδικο αυτός ο τόπος κάθε λίγο καιρό να χλευάζεται, διότι κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν γίνεται να τελειώσει η συνεδρία και να πούμε ότι μελετούμε και πάνε παρακάτω. Αν υπάρχουν ανεπαρκείς σε θέσεις κλειδιά, κόψετε τους την κεφαλή τους, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι είναι ρεζίλι και γελά ο κόσμος. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε πως είναι κάτι για το οποίο όλοι έχουν ευθύνη, τόσο για να λειτουργούν οι θεσμοί, όσο και να γίνονται οι απαραίτητοι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, για το όνομα της Κύπρου και την αξιοπρέπεια των πολιτών μας.

Ο άλλος βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε πως δυστυχώς σήμερα κατηγορούμενος είναι το ίδιο το κράτος, για πλημμελή εφαρμογή του νόμου. Σημείωσε ότι, στη δήλωση γνωστοποίησης διαθέσιμων, η οικονομική προέλευση είναι απλά ένα κουτάκι που το σημειώνεις. Αν κάποιος για παράδειγμα δηλώσει ότι κέρδισε τα μετρητά στο λαχείο, δεν υπάρχει κάποιο παράρτημα για αποδεικτικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Νεκρή η πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στην Κοκκινοτριμιθιά-Παραδόθηκε ο οδηγός
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών-Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email