Άνοιξε ο ανθρωπιστικός διάδρομος, ακολουθούν τα επόμενα στάδια του σχεδίου

Από το προπαρασκευαστικό στάδιο στην πράξη πέρασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυπριακή πρωτοβουλία για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα. Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά την πιλοτική αναχώρηση του πρώτου πλοίου από το λιμάνι της Λάρνακας, το Σχέδιο Αμάλθεια τέθηκε σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση και θα διευκολύνει το στάδιο της πλήρους επιχειρησιακής συστηματοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου.

Λίγη ώρα μετά την αναχώρηση, από το Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, δήλωνε πως η Κύπρος θα αναλάβει τις αναχωρήσεις με την συνδρομή ομάδας συντονισμού της ΕΕ, που θα βρίσκεται επί του εδάφους. «Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε τη ροή ευρωπαϊκών αγαθών μέσω του διαδρόμου», εξήγησε, δίνοντας εκ νέου τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι η ομάδα αυτή θα αποτελείται από μέλη του DGECHO, που είναι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα εδρεύει στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων».

«Θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε την ροή ευρωπαϊκών αγαθών», διαβεβαίωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία επανέλαβε την ανάγκη για να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κοινός στόχος Βρυξελλών και Λευκωσίας είναι να εμπλακούν και άλλα κράτη που έχουν την τεχνογνωσία και τη βούληση να βοηθήσουν την προσπάθεια, καθώς διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς. Για αυτό και από την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας, λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με εταίρους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβολή σε αυτό το περίπλοκο ανθρωπιστικό σχέδιο. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στην ενίσχυση των υποδομών.

Η Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή ήταν δήλωση προθέσεων και θα πρέπει, το επόμενο διάστημα, οι προθέσεις των συμβαλλόμενων μερών σταδιακά να γίνουν πράξη. Η Λευκωσία επιθυμεί, παράλληλα, τον συντονισμό με τα δύο κράτη που αναλαμβάνουν το σημαντικότερο βάρος στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας όλους αυτούς τους μήνες, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με τις οποίες διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Στόχος, άλλωστε, είναι η «Αμάλθεια» να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά στις δικές τους προσπάθειες, αφού δημιουργεί μία νέα οδό διά θαλάσσης και σαφώς δεν καταργεί αυτές που λειτουργούν ήδη.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης, σήμερα θα πραγματοποιηθει τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, ενώ, προς τον σκοπό αυτό, θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο και τεχνοκράτες που θα τις εκπροσωπούν.

Αν και έγινε το πρώτο βήμα, το οποίο αναμένεται μόλις είναι δυνατόν να επαναληφθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, ώστε να πιάσει ο θαλάσσιος διάδρομος τις πλήρεις επιχειρησιακές του ικανότητες, με κορυφαία την εγκατάσταση, από πλευράς των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, του προσωρινού λιμανιού. Αυτό θα επιτρέψει τη μεταφορά πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων στη βόρεια Γάζα, αυξάνοντας σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στον άμαχο πληθυσμό. «Το ταξίδι της Αμάλθειας είναι ένα ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς και μόλις έχει ξεκινήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πλοίο του Open Arms Fund, στο οποίο φορτώθηκε η βοήθεια του World Central Kitchen, μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετέφερε προς τα παράλια της Γάζας και χώρο εκφόρτωσης και αναμένεται να επαναλάβει σύντομα το ταξίδι του. Η πρώτη, πιλοτική αποστολή, όπως ανακοινώθηκε, μετέφερε σχεδόν 200 τόνους τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονταν ρύζι, αλεύρι, όσπρια και κονσέρβες με λαχανικά και πρωτεΐνες και αναμένεται να φτάσει κάποια στιγμή την Παρασκευή.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δημιούργησε, παρουσίασε και έθεσε σε εφαρμογή, ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συμπλήρωση των υφιστάμενων και μελλοντικών διόδων διέλευσης βοήθειας, η πλήρης εφαρμογή του οποίου χρειάζεται τις συνέργειες περιφερειακών και διεθνών δρώντων, επί των πτυχών της διάθεσης κατάλληλων πλωτών μέσων και της ασφαλούς εκφόρτωσης/ διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Είναι ξεκάθαρο πως η κυπριακή πρωτοβουλία αποτελεί μια τιτάνια προσπάθεια, ώστε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που πρέπει, ενώ η διπλωματική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να μην δημιουργεί, προς το παρόν, ελπίδες. Το Κατάρ, που ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έκανε γνωστό πως ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, ανακοινώνοντας ουσιαστικά άλλο ένα αδιέξοδο. Χωρίς να αναμένονται άμεσες εξελίξεις, γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό.

Η Κύπρος ανέλαβε μια αποστολή, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και δημιούργησε συνέργειες για ενεργό συμβολή της στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Στον πρόσφατο απολογισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και αυτού του είδους πρωτοβουλίες είναι που έχουν τέτοια αποτελέσματα. Αξιοποιήθηκε η γεωγραφική μας θέση, η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό μπλοκ και οι καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα γειτονικά αραβικά κράτη και η Κυπριακή Δημοκρατία, κόντρα στην παραφιλολογία που αναπτύσσει η Άγκυρα, αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος σε μια μεγάλη, διεθνή ανθρωπιστική προσπάθεια, της οποίας αναμένονται τώρα τα επόμενα στάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

ΒΙΝΤΕΟ: Αναχώρησε από την Κύπρο το πρώτο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα-Ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς

Ομάδα συντονισμού από την ΕΕ στην Κύπρο για παροχή βοήθειας προς Γάζα-Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες

Η Κοινή Δήλωση για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-Το σκεπτικό και τα επόμενα βήματα

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»