Επ. Περιβάλλοντος: Προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης η υπεύθυνη διαχείριση πόρων

H προστασία του περιβάλλοντος και η υπεύθυνη διαχείριση πόρων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου, τόνισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θeoδοσίου.

Σε χαιρετισμό της την Τρίτη στο ενημερωτικό εργαστήριο εκπαιδευτικών για τη δράση με θέμα την κυκλική οικονομία, η κ. Θεοδοσίου υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση, αυτήν της κλιματικής κρίσης που δεν αφορά μόνο φυσικές καταστροφές, αλλά απειλεί και την ανθρώπινη ζωή, διατύπωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.

Στην Κύπρο είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, την απερήμωση, την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, την εξάλειψη των ειδών και την απώλεια βιοποικιλότητας, την ολιγομβρία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα υψηλά επίπεδα παραγωγής αποβλήτων ανά κάτοικο, είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς, η προστασία του περιβάλλοντος και η υπεύθυνη διαχείριση πόρων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.

Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε πως καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί η εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, καλύπτοντας θέματα όπως είναι η φτώχεια, η ισότητα των φύλων, η υγεία, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, η εφαρμογή των 9 αρχών της κυκλικής οικονομίας αποτελούν σημαντικό πλαίσιο προώθησης της υπεύθυνης διαχείρισης πόρων, της σημασίας των εναλλακτικών χρήσεων και της μείωσης των αποβλήτων, μέσα από την ανακύκλωση, την αλλαγή χρήσης, την ανακατασκευή, την επισκευή, την επιδιόρθωση, την επαναχρησιμοποίηση, τη μείωση, την επανεξέταση, και την κατάργηση χρησιμότητας.

Εξάλλου, και στην ίδια τη φύση απουσιάζει η έννοια του «άχρηστου», του «σκουπιδιού» αφού η φύση δεν παράγει απόβλητα και τα πάντα αποτελούν χρήσιμο πόρο για κάποιον άλλον οργανισμό, εξήγησε.

Τόνισε πως η ενσωμάτωση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και των 9 αρχών κυκλικής οικονομίας σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες εξοπλίζει τα παιδιά, τους μελλοντικούς πολίτες, με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να αναλάβουν δράση προσδοκώντας ένα μέλλον όπου η ανάπτυξη θα συνυπάρχει εναρμονισμένα με την προστασία του περιβάλλοντος σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, σε έναν πιο υγιή πλανήτη.

Σημείωσε τέλος πως αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της κατάλληλης παιδείας από το σχολείο και τη σημαντικότητα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στηρίζει και επικροτεί αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Στροβόλου σε συνεργασία με το ΚυκλΟΙΚΟδρόμιο για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης στα σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης και συνεχάρη τους συντελεστές ετοιμασίας του σχετικού Οδηγού με τις Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες, ένα πολύτιμο εργαλείο για τις και τους εκπαιδευτικούς.

Δειτε Επισης

Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)