Οδικό χάρτη για εφαρμογή νέων κανόνων για τη μετανάστευση προανήγγειλε ο Σχοινάς

Σχεδιασμό για την εφαρμογή των νομοθεσιών του νέου πακέτου για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τεχνική και επιχειρησιακή βοήθεια για τα κράτη μέλη, θα ετοιμάσει η Κομισιόν πριν το καλοκαίρι, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον για την κατάσταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως τώρα η ΕΕ έχει καταλήξει σε 11 νομοθεσίες που συνδέονται μεταξύ τους, οι οποίες εξισορροπούν την αλληλεγγύη και τις ευθύνες των κρατών μελών και καθιστούν τη διαχείριση της μετανάστευσης πιο αποτελεσματική.

Πριν το καλοκαίρι, συνέχισε, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει ένα πλάνο για την εφαρμογή των νομοθεσιών και πρόσθεσε πως προβλέπεται η παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής στήριξης, καθώς και κοινοτικής χρηματοδότησης για την οποία προβλέπονται επιπρόσθετα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η πρόκληση της εφαρμογής ακόμα έχει δρόμο μπροστά της, καθώς ακόμα η ΕΕ δεν έχει χρησιμοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της, καθώς δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να κινητοποιήσει για παράδειγμα το εμπόριο, τη συνεργασία για την ανάπτυξη ή την πολιτική θεωρήσεων, ώστε να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της μετανάστευσης.

Έκανε λόγο για αλλαγή παραδείγματος τα τελευταία χρόνια με τις συμφωνίες για παράδειγμα με την Τουρκία, και πρόσφατα με την Τυνησία και σύντομα με την Αίγυπτο.

Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει μια ήπειρος ασύλου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως η ΕΕ θα διαχειριστεί το ζήτημα αυτό κατά τρόπο συντεταγμένο και με τους όρους της Ευρώπης, όχι των διακινητών.

Η κ. Γιόχανσον με τη σειρά της σημείωσε πως η συμφωνία χρειάστηκε τέσσερα χρόνια και πως αποδείχθηκε πως δεν πρόκειται για «παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», καθώς όλα τα κράτη μέλη αντιλήφθηκαν πως «χωρίς κοινή συμφωνία, θα χάναμε όλοι».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη