Αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους οι δύο συλληφθέντες για τα πλαστά πτυχία στα κατεχόμενα
16:05 - 12 Μαρτίου 2024
Με εγγύηση 50.000 ΤΛ έκαστος και την υπογραφή από δύο «πολίτες» του ψευδοκράτους για εγγυητική 1 εκ ΤΛ, αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι την έναρξη της «δίκης», οι δύο νέοι συλληφθέντες για την υπόθεση των πλαστών πτυχίων του «πανεπιστημίου υγείας και κοινωνικών επιστημών» στην Μόρφου, Τουργκάι Αβτζί, μέχρι χθες «πρόεδρος» του «συμβουλίου σχεδιασμού, εποπτείας, πιστοποίησης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης», γνωστού ως «YÖDAK» και ο «καθηγητής» Μεχμέτ Χάσγκιουλερ, πρώην μέλος του ίδιου «συμβουλίου».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, και οι δύο προσήχθησαν σήμερα στο «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας. Ο Τουργκάι Αβτζί, ο οποίος μόλις χθες απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στο «συμβούλιο» δήλωσε βγαίνοντας από το «δικαστήριο» πως «το μέτωπό μας είναι καθαρό, το κεφάλι μας ψηλά».
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα στο «δικαστήριο» ο Χάσκγιουλερ φέρεται να δωροδοκήθηκε από το εν λόγω «πανεπιστήμιο» με ποσά μεταξύ 4.000 και 8.000 δολαρίων για να δοθεί η άδεια για την ιατρική σχολή από το «συμβούλιο». Ωστόσο απέρριψε όλες τις κατηγορίες λέγοντας πως όλα πάνε στραβά και έκανε αναφορά στις συλλήψεις φαρμακοποιών και γιατρών τους προηγούμενους μήνες για το σκάνδαλο με τις πλαστές συνταγογραφήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί. Έχοντας δίπλα του τον διευθυντή της Αβρούπα Σενέρ Λεβέντ έξω από το «δικαστήριο», ο Χάσκγκιουλερ πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση ενεργεί επιλεκτικά, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα ενεργούν επιλεκτικά».
Σημειώνοντας ότι η έρευνα αφορά «πανεπιστήμιο» στην περιοχή της Μόρφου που υποτίθεται ότι μετά την λύση θα επιστραφεί στην ε/κ πλευρά, ο ίδιος είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο τα «εκπαιδευτικά ιδρύματα» εκεί, θα κλείσουν. Σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των «πανεπιστημίων» που λειτουργούν στα κατεχόμενα πρέπει να μειωθεί.
Όλοι, συνέχισε, θέλουν μια καθαρή κοινωνία. «Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Η χώρα μας θα βιώσει πολλά τέτοια γεγονότα τις επόμενες περιόδους», είπε και διερωτήθηκε εάν ένα άτομο κοντά στον «πρωθυπουργό» έχει εγκαταλείψει το ψευδοκράτος τελευταία και εάν υπάρχουν άτομα κοντά στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ που έχουν πλαστό πτυχίο. Διερωτήθηκε επίσης πόσοι «αστυνομικοί και στρατιωτικοί αξιωματικοί» έχοντας πάρει τέτοια πτυχία πήραν και προαγωγές, αλλά και αν τέτοια πτυχία πουλήθηκαν στο Ιράν.
Στους Χάσγκιουλερ και Αβτζί έχει απαγορευθεί η έξοδος από το ψευδοκράτος και μία φορά την εβδομάδα θα πρέπει να εμφανίζονται σε «αστυνομικό» τμήμα.
Να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα 5 τουλάχιστον άτομα μεταξύ των οποίων ο πρώην «υπουργός παιδείας», Κεμάλ Ντουρούστ, ο οποίος μετά από πολλές ημέρες υπό κράτηση αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους και με χρηματική εγγύηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Πηγή: KYΠΕ