Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για βασανιστήρια υγειονομικών στη Γάζα-Γυμνοί, με δεμένα χέρια και μάτια

Δεκάδες υγειονομικοί στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς απήχθησαν από τις IDF, μεταφέρθηκαν εκτός Γάζας όπου υπέστησαν βασανιστήρια και κάποιοι από αυτούς αγνοούνται ακόμα. Τα όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο κατά την επιδρομή του στρατού στο νοσοκομείο επαληθεύει το BBC μέσα από μαρτυρίες θυμάτων, βίντεο και φωτογραφίες.

Εικόνες Παλαιστινίων υπό κράτηση, ημίγυμνων με δεμένα μάτια και χέρια έχουν κάνει ξανά τον γύρο του κόσμου στους πέντε μήνες πολέμου στη Γάζα, με το Ισραήλ να κατηγορείται για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι περιγραφές των θυμάτων – κάποιοι από αυτούς μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο βρετανικό μέσα – είναι σοκαριστικές. Τους κράτησαν για μέρες, τους εξευτέλισαν, τους ξυλοκόπησαν, τους περιέλουσαν με κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν σε άβολες θέσεις για ώρες.

Πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που οι IDF συνέλαβαν τους γιατρούς, κοινοποιήθηκαν στο BBC.

Σε αυτά φαίνεται μία σειρά από άνδρες γυμνούς, μόνο με τα εσώρουχά τους μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου, στα γόνατα με τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους. Ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε κάποιους από αυτούς.

Βίντεο με τους υγειονομικούς γυμνούς με δεμένα χέρια και μάτια έξω από το νοσοκομείο Νάσερ

«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο για τους υπόπτους τρομοκρατίας να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ερευνηθούν και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα».

Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια οι άνδρες μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο του νοσοκομείου, ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ παρέμεναν γυμνοί.

Ένας ειδικός στο ανθρωπιστικό δίκαιο δήλωσε ότι το βίντεο και οι μαρτυρίες των υγειονομικών «περνούν ξεκάθαρα στην κατηγορία της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης»

Ο Δρ Abu Sabha, ο 26χρονος πρόσφατα ειδικευμένος γιατρός και εθελοντής γιατρός στο Nάσερ, μίλησε δημόσια για τη μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του χρησιμοποιώντας τον όρο βασανιστήρια. Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων πρόκειται για βασανιστήριο το να αναγκάζει κανείς τους κρατούμενους να στέκονται όρθιοι για ώρες χωρίς διακοπή.

Δήλωσε ακόμα ότι άλλες τιμωρίες που επιβλήθηκαν στους κρατούμενους περιλάμβαναν το να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.

Μαρτυρία του Abu Sabha, ενός από τους γιατρούς που υπέστησαν βασανιστήρια

Ασθενείς με δεμένα χέρια

Οι γιατροί που παρέμειναν στο Νάσερ λένε ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους εμπόδισε από το να φροντίσουν τους ασθενείς. Όταν ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς «κλινήρεις», συμπεριλαμβανομένων έξι μέσα στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Δρ Hout, τον γενικό διευθυντή.

Σε κάποιους από τους γιατρούς επετράπη να παραμείνουν στο νοσοκομείο. Ορισμένοι ασθενείς είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με τον Δρ Hout.

Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα και επαληθεύτηκε από το BBC, στρατιώτες των IDF σπρώχνουν δύο νοσοκομειακά κρεβάτια και τα χέρια των επιβαινόντων είναι υψωμένα πάνω από τα κεφάλια τους, δεμένα με tire up.

Σε διαφορετικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν από τις IDF, οι άνθρωποι φαίνονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια στους χώρους του νοσοκομείου με τα χέρια τους δεμένα σε παρόμοια ανυψωμένη θέση. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληροφορία, ούτε για το ποιοι είναι ούτε για την τύχη τους.

Ο στρατός είπε στο βρετανικό μέσο ότι οι ασθενείς που δεν ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία δεν είχαν δεμένα χέρια.

«Υπήρχε ένας λάκκος, νομίζαμε ότι θα μας εκτελούσαν»

Οι μαρτυρίες των κρατουμένων υγειονομικών συγκλίνουν. Και οι τρεις με τους οποίους μίλησε το BBC είπαν ότι στοιβάχτηκαν σε στρατιωτικά οχήματα και ξυλοκοπήθηκαν καθώς μεταφέρονταν με πολλούς ακόμα. Οι στρατιώτες τους χτυπούσαν με ξύλα, μάνικες, τουφέκια και γροθιές, δήλωσαν.

«Ήμασταν γυμνοί. Απλά φορώντας εσώρουχα. Μας στοίβαξαν ο ένας πάνω στον άλλο και μας έβγαλαν από τη Γάζα», δήλωσε ένας από τους γιατρούς που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας χτυπούσαν, μας έβριζαν και μας ταπείνωναν. Και μας έριξαν κρύο νερό».

Ο Δρ Abu Sabha είπε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι στρατιώτες έβγαλαν τους κρατούμενους από το όχημα. «Μας πήγαν σε ένα κομμάτι εδάφους καλυμμένο με χαλίκια, μας ανάγκασαν να γονατίσουμε με δεμένα μάτια. Υπήρχε ένας λάκκος στο έδαφος και νομίζαμε ότι θα μας εκτελέσουν και θα μας έθαβαν εκεί. Όλοι αρχίσαμε να προσευχόμαστε».

Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ένα κτίριο όπου ο ίδιος θα κρατούνταν με άλλα άτομα.

Οι δύο άλλοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι είπαν ότι σε κάποιο στάδιο τους έγιναν ιατρικές εξετάσεις, αλλά δεν τους χορηγήθηκε απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Δρ Abu Sabha δήλωσε στο BBC ότι οι κρατούμενοι τιμωρούνται συστηματικά με κάθε αφορμή. «Σε ένα σημείο, τα μάτια μου κινήθηκαν λίγο προς τα κάτω και τα χέρια μου ήταν δεμένα με χειροπέδες από πίσω και δεν μπορούσα να το διορθώσω.

«Με έβγαλαν έξω για τιμωρία. . . Στεκόμουν με τα χέρια υψωμένα πάνω από το κεφάλι μου και το πρόσωπό μου κοιτούσε προς τα κάτω για τρεις ώρες. Τότε, ένας στρατιώτης μου ζήτησε να τον πλησιάσω. Όταν το έκανα, συνέχισε να χτυπάει το χέρι μου μέχρι να σπάσει».

Αργότερα εκείνη την ημέρα, τον πήγαν στην τουαλέτα, τον χτύπησαν και άφησαν σκυλιά με φίμωτρο να ανέβουν πάνω του, περιέγραψε.

Την επόμενη μέρα, ένας Ισραηλινός γιατρός του τοποθέτησε ένα γύψο και στη συνέχεια οι στρατιώτες ζωγράφισαν ένα αστέρι του Δαβίδ πάνω του, είπε. Οι ισχυρισμοί του επιβεβαιώθηκαν από το BBC.

Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα δίνουν οι IDF που απαντώντας στο BBC αρνήθηκαν ότι υπήρχαν χειροπέδες, ότι οδηγήθηκαν για ανάκριση ή για πολυήμερη κράτηση.

«Τους πήραμε για να προσπαθήσουμε να λάβουμε πληροφορίες για τους ομήρους ή τους διοικητές της Χαμάς που ήταν στο νοσοκομείο. . . μια πολύ απλή ερώτηση και αυτό ήταν».

Τα πτώματα μαζί με τους ασθενείς και τους γιατρούς

Δραματική ήταν και η κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο Νάσερ, καθώς οι γιατροί που έμειναν πίσω φοβόντουσαν ότι θα τους σκοτώσουν αν αψηφούσαν τις εντολές των IDF να βγουν από το κτίριο έστω και για να προμηθευτούν νερό ή τρόφιμα.

Ο Δρ Hatim Rabaa, ο οποίος εργαζόταν επίσης στο Νάσερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το BBC στις 22 Φεβρουαρίου μίλησε για αυτόν ακριβώς τον φόβο, καθώς εκρήξεις ακούγονταν στο παρασκήνιο. Ωστόσο, κατέβηκαν στην αυλή για να συλλέξουν νερό, ανησυχώντας ότι διαφορετικά οι ασθενείς θα πέθαιναν, είπε.

«Οι άνθρωποι πέθαιναν από τη δίψα. Στους ώμους μου κουβαλούσα τρία γαλόνια νερό για να μπορώ να δώσω στους ανθρώπους να πιουν. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;»

Πολλοί γιατροί δήλωσαν ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός δεν τους έδινε άδεια να θάψουν ή ακόμα και να μετακινήσουν τα σώματα των ασθενών που πέθαναν μετά την ισραηλινή επιδρομή. Τα πτώματα παρέμειναν μέσα με το προσωπικό και τους ασθενείς καθώς άρχισαν να αποσυντίθενται, είπαν οι γιατροί.

«Η μυρωδιά γέμισε ολόκληρο το τμήμα», δήλωσε ο Δρ Rabaa. «Οι ασθενείς ούρλιαζαν ‘παρακαλώ απομακρύνετέ τους από εδώ’. Τους έλεγα «δεν είναι στο χέρι μου»»

Ο Δρ Rabaa, από τη μικρή ομάδα γιατρών που επιλέχθηκαν για να παραμείνουν με τους ασθενείς, δήλωσε ότι και αυτός είχε αναγκαστεί να μείνει με τα εσώρουχά του και τον ανάγκασαν να γονατίσει μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών – αλλά στη συνέχεια οδηγήθηκε μακριά στο κτίριο όπου κρατούνταν οι ασθενείς.

Η απάντηση των IDF

Στην απάντησή του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο BBC ότι «περίπου 200 τρομοκράτες και ύποπτοι τρομοκρατικής δραστηριότητας τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που παρουσιάστηκαν ως ιατρικές ομάδες». Είπαν ότι «βρέθηκαν πολλά όπλα, καθώς και κλειστά φάρμακα που προορίζονταν για ισραηλινούς ομήρους».

Ανέφεραν ακόμα ότι είχαν λειτουργήσει με «ακριβή και εστιασμένο τρόπο, δημιουργώντας ελάχιστη ζημιά στη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του νοσοκομείου και χωρίς να βλάψουν τους ασθενείς ή το ιατρικό προσωπικό».

Ένας ειδικός στο ανθρωπιστικό δίκαιο δήλωσε ότι το βίντεο και οι μαρτυρίες των υγειονομικών που παραχώρησαν συνέντευξη στο BBC ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικά». Σημείωσε ότι ορισμένες από τις μαρτυρίες που δόθηκαν στο BBC «περνούν ξεκάθαρα στην κατηγορία της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης».

Ο Δρ Lawrence Hill-Cawthorne, συνδιευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Έρχεται σε αντίθεση με αυτό που εδώ και πολύ καιρό είναι μια πολύ θεμελιώδης ιδέα στο νόμο που ισχύει σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία είναι ότι τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται».

«Το γεγονός ότι μεταχειρίζονται τους υπηκόους της εχθρικής πλευράς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσει την προστασία τους», είπε.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Πήδηξαν από ένα τρένο για να σωθούν από τη φωτιά και τους πάτησε άλλο
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αυξημένη επιβολή νόμου και διυπηρεσιακή συνεργασία κατά διακινητών μεταναστών
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Νεκρός 12χρονος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία-Συνελήφθη 14χρονος
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Νότιο Σουδάν
Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου στην Τουρκία
Οι κάτοικοι της Γάζας αναζητούν απεγνωσμένα τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων στα ερείπια
Ισχυρό μήνυμα Ε.Ε. για ενίσχυση της άμυνας-Ανησυχία για τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας και ανάγκη για μέτρα