Προβληματισμός για τον προϋπολογισμό της ΔΕΦΑ στην Επ. Ενέργειας-Λειτουργικά έξοδα ύψους 38,6 εκ.

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Ενέργειας η συζήτηση του προϋπολογισμού της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), ο πρώτος μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργανισμού από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ο πρώτος που οδηγείται στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να κάνει λόγο για «προβληματικό οργανισμό» και να αναφέρει ότι κλήθηκαν οι αρμόδιοι να επανέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιόν της Επιτροπής με απαντήσεις για ερωτήματα σε σχέση με τη χρηματοδότησή της ΔΕΦΑ από την ΕΕ και το τι μέλει γενέσθαι με το προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο προϋπολογισμός προβλέπει καθαρά συνολικά κεφαλαιουχικά και λειτουργικά έξοδα ύψους €38.6 εκατομμύρια.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται συνολικά κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους €31,3 εκατ. αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Εκτίμηση καθαρών λειτουργικών εξόδων για το 2025 και 2026 ανέρχεται σε €8,5 εκατ. και €8,7 εκατ. αντίστοιχα.

Στον προϋπολογισμό του 2024 ζητούνται 36 νέες θέσεις εργασίας συν οι θέσεις που μεταφέρθηκαν από υπαλλήλους που υπηρετούσαν στη ΔΕΦΑ ΛΤΔ. Σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη η οδηγία που αφορά τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής κατά 10%, καθώς ακολουθείται ότι ισχύει στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η κρατική χορηγία στη ΔΕΦΑ για το 2024, θα μειωθεί από €18 εκατ. σε €12 εκατ., ενώ για τα έτη·2025 - 2026 θα μειωθεί σε €2 εκατ.

Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ για το έτος 2024 μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ποσό €20.5 εκατ. για «Επενδύσεις σε θυγατρικές», το οποίο αφορά μεταφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) Λτδ, η οποία λειτουργεί σαν όχημα ειδικού σκοπού για την προώθηση του ενεργειακού έργου στο Βασιλικό και δαπάνες ύψους €10 εκατ. για «άλλα κατασκευαστικά έργα» οι οποίες αφορούν τις κατασκευαστικές εργασίες για το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου.

Εντός του 2024 αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΤΥΦΑ στο Βασιλικό. Σε αυτό το στάδιο η ΔΕΦΑ θα πρέπει να έχει επαρκή στελέχωση με βάση το νέο οργανόγραμμα που έχει κατατεθεί για έγκριση.

Όταν η ΔΕΦΑ αρχίσει την εισαγωγή φυσικού αερίου ο προϋπολογισμός αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά αφού σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα έσοδα και τα έξοδα από την αγοραπωλησία LNG που εκτιμώνται στα περίπου €500 εκ τον χρόνο.

Προϋπολογισμός Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε

Παράλληλα στην Επιτροπή ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε) για το 2024 ο οποίος όπως αναφέρθηκε, είχε καθυστερήσει λόγω της παράλληλης ετοιμασίας του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους» που είναι μεγάλο μέρους του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός για το 2024, προβλέπει έσοδα από την επιβολή τέλους κατανάλωσης ύψους €19.448.129.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε για το 2024, τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε €29.986.636 (πλέον εκτιμώμενου αποθεματικού €86.959.914 κατά το τέλος του 2023), εκ των οποίων ποσό €2.232.000 αφορά αποπληρωμές δανείων, από αιτητές που θα ενταχθούν στην προγραμματιζόμενη κατηγορία Σχεδίου Χορηγιών «Φωτοβολταϊκά για όλους».

Το Ταμείο θα λάβει επίσης Κρατική Χορηγία ύψους €5.921.773 η οποία αφορά στη χρηματοδότηση των Σχεδίων Χορηγιών του Ταμείου από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΕ) 2021/241), καθώς και πρόσθετα το Ταμείο αναμένεται να έχει έσοδα της τάξης των €813.626 από τα αντισταθμιστικά οφέλη που εισπράττονται από την ΑΗΚ. 

Οι συνολικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2023 ανέρχονται σε €111.946.550. Αυτές αφορούν δαπάνες ύψους €110.406.691 για δεσμεύσεις για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν €22.551.391 για δεσμεύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ από σχέδια/συμβάσεις επιδοτήσεων προηγούμενων χρόνων, €87. 855.300 για δεσμεύσεις που αφορούν σε σχέδια χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, εκ των οποίων €35.100.000 αφορούν σε ωφελήματα κοινωνικής πρόνοιας (ευάλωτες ομάδες πληθυσμού). Ακόμα δαπάνες ύψους €813.626 για αντισταθμιστικά οφέλη προς τις γειτνιάζουσες με μεγάλα αιολικά πάρκα και μονάδες βιομάζας κοινότητες. Περιλαμβάνονται επίσης λειτουργικές και άλλες δαπάνες ύψους €726.233.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηιγάννη, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε καθυστερημένα τους δύο προϋπολογισμούς.

Για τον προϋπολογισμό της ΔΕΦΑ ανέφερε ότι η Βουλή βρίσκεται υπό πίεση να αποφασίσει εδώ και τώρα για έναν προϋπολογισμό ενός οργανισμού που έχει πολύ πλούσιο ιστορικό κακοδιαχείρισης. Ανέφερε ότι ζητούν αύξηση προσωπικού με 36 νέες θέσεις ενώ δεν υπάρχουν σχέδια υπηρεσίας, οργανόγραμμα, διαβούλευση με προσωπικό, ενώ υπάρχουν καυγάδες και υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου για αντιπαραθέσεις μεταξύ ατόμων. Αυτό όπως είπε, «δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τη Βουλή» και να δώσουν €35 εκ σε μια λειτουργία που δεν ανταποκρίνεται σε σωστή οργανωτική δομή.

Ανέφερε ότι ζήτησαν να έρθουν την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιόν τους με απαντήσεις για ερωτήματα σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ και το τι μέλει γενέσθαι με το προσωπικό και την νοοτροπία που επικρατεί. Πρόσθεσε ότι όταν έκαναν την ΔΕΦΑ δημόσιο οργανισμό υπήρξαν δεσμεύσεις ότι θα έρχονταν ενώπιον της Βουλής με σχέδιο υπηρεσίας το συντομότερο, ενώ αυτό δεν έγινε και είπε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σεβασμό για τη Βουλή. Έχουν απαίτηση, σημείωσε να χρηματοδοτήσουν ένα προβληματικό οργανισμό.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει καταλυτικά ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Το ότι υπάρχει προβληματική λειτουργία, πρόσθεσε, τους καθιστά υποχρεωμένους να ασκήσουν σοβαρά κοινοβουλευτικό έλεγχο.

«Εδώ και τώρα θα πρέπει να δουλέψει η ΔΕΦΑ, θα πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη του», συμπλήρωσε.

Για τον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ ο  κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχει τεράστιο αποθεματικό από χρήματα των καταναλωτών, το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο ούτε σωστό και ότι το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» θα έπρεπε να ήταν από τον κρατικό κορβανά. Σημείωσε επίσης ότι οι προτεραιότητες θα πρέπει να είναι πώς επιτυγχάνονται γοργοί ρυθμοί.  Οι προτεραιότητες, ανέφερε, είναι πως μπορούν να επιτευχθούν γρήγοροι ρυθμοί μετάβασης στις ΑΠΕ και και πως μπορούν να έρθουν οι ΑΠΕ  για να μειωθούν οι τιμές.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό
«Υπήρξαν ψηλές προσδοκίες από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που δεν υλοποιήθηκαν»
Το μήνυμα του ΠτΔ για την Πρωτομαγιά-«Η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων»
Επανέρχεται ο Δρουσιώτης για την αγωγή από Αναστασιάδη-«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί»
Είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ-Εκδήλωση στο Προεδρικό παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Η θεσμική αντιπαράθεση, οι αναπόφευκτες πολιτικές αποφάσεις και οι μεταρρυθμίσεις στα σκαριά
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ