Ισχυρά μηνύματα για την πολύτιμη δύναμη της Διασποράς έστειλε η «Κυνηγός Εικόνων» Τασούλα Χατζητοφή
13:37 - 12 Μαρτίου 2024
Με το βαρυσήμαντο «Βραβείο Συνολικής Προσφοράς» τιμήθηκε ακόμα μια φορά η Κύπρια της Διασποράς, η γνωστή διεθνώς «Κυνηγός Εικόνων», Τασούλα Χατζητοφή, κατά την Τελετή Βράβευσης του Φόρουμ Κυπριακής Διασποράς, που έγινε το Σάββατο 9/3/2024, στην Λεμεσό, με διοργάνωση από τον ειδικό μέσων μαζικής ενημέρωσης, Paul Lambis.
Το έργο ζωής της κ. Χατζητοφή καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες παρευρισκόμενους στην τελετή, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλα τα μέρη του κόσμου ειδικά για το Φόρουμ, όπως και από πλήθος Κυπρίων του επιχειρηματικού κόσμου και άλλων χωρών, υπουργών, διπλωματών και άλλων. Την τελετή βράβευσης της παρακολούθησαν και χιλιάδες άλλοι θεατές ανά τον κόσμο, μέσω ηλεκτρονικών καναλιών.
Η κ. Χατζητοφή, παγκοσμίως αναγνωρισμένη αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την θρησκευτική ελευθερία, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έστειλε ισχυρά μηνύματα στο ακροατήριο. Απευθυνόμενη προς παριστάμενους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «… Τη στιγμή που θα αντιληφθείτε τη δύναμη που θα έχει η Κύπρος όταν αγκαλιάσετε τη Διασπορά, για Οικονομική Διπλωματία, για Διπλωματία Ασφάλειας, και τη στιγμή που θα αλλάξουμε την ‘αφήγηση’ για το τι συνέβη στην Κύπρο, αυτή την αφήγηση που προωθούμε εδώ και 50 χρόνια και ‘’δεν πουλάει’’, τότε αυτή είναι η στιγμή που η Κύπρος θα είναι ελεύθερη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του έργου της κ. Χατζητοφή και η ομιλία της σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης, ενώ το κοινό στεκόταν όρθιο και χειροκροτούσε ασταμάτητα. Καθ’ όλο το βράδυ, πλήθος ατόμων εξέφραζαν την επιθυμία τους για ενεργό συμβολή στον σκοπό της. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι δεκάδες άτομα από διάφορες άλλες εθνικότητες, που ζουν μόνιμα στην Κύπρο, εξέφρασαν θερμή υποστήριξη στον σκοπό της και τη διάθεση να τον ενισχύσουν.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Χατζητοφή απεύθυνε στην Κυπριακή και Ελληνική διασπορά ισχυρή έκκληση για δράση, καλώντας τις να καταπολεμήσουν την επιχειρούμενη από την Τουρκία εκμετάλλευση και ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, να τερματίσουν τις διχαστικές αφηγήσεις, που μπερδεύουν το λαό και να αντιμετωπίσουν μεθοδευμένα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
Ως μέλος της διασποράς και κάτοικος της Χάγης, η κ. Χατζητοφή τόνισε την κρίσιμη σημασία των Διεθνών Συμβάσεων, όπως της Σύμβασης της Χάγης 1954, για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε Ένοπλες Συρράξεις, που υιοθετήθηκε ως συνέπεια καταστροφών πολιτιστικής κληρονομιάς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που ισχύει σε οποιαδήποτε μερική ή ολική κατοχή. Είναι βάσει αυτής της Σύμβασης που, μετά από 18 χρόνια αγώνα, η Ολλανδία επέστρεψε τις τέσσερις πολύτιμες εικόνες του Μοναστηριού του Αντιφωνητή. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε τροποποιήσει την σχετική αστική Νομοθεσία της, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστροφή των εκκλησιαστικών ιερών θησαυρών, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Χάγης 1954.
Η κ. Χατζητοφή εξέφρασε τη λύπη της επισημαίνοντας πως, ενώ βάσει Διεθνών Συμβάσεων έχουμε καταφέρει μεγάλες επιτυχίες στον τομέα επανάκτησης θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην Ευρώπη και στην Αμερική, εντούτοις στον τομέα επίλυσης του Κυπριακού δεν αξιοποιούμε επαρκώς τις αντίστοιχες Διεθνείς Συμβάσεις, που κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Εξέφρασε δε τον προβληματισμό της ότι, εφόσον υπάρχουν αυτές οι Διεθνείς Συμβάσεις, γιατί το Κυπριακό πρόβλημα προσεγγίζεται με το τοπικό αφήγημα των δύο κοινοτήτων, που βασίζεται στην διάκριση και διαχωρισμό των κατοίκων της Κύπρου σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους;
Η κ. Χατζητοφή καλεί όλους να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν την τεράστια δύναμη της Διασποράς, τόσο με την Οικονομική Διπλωματία όσο και με Διπλωματία Ασφάλειας, ώστε να αναβαθμίσουμε το Κυπριακό αφήγημα και να το συνδέσουμε με τα διεθνή και ευρωπαϊκά καυτά θέματα, άμεσα.
Σημειώνεται ότι η Τασούλα Γεωργίου Χατζητοφή είναι διεθνώς γνωστή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Το βιβλίο της, «The Icon Hunter», λειτουργεί ως μαρτυρία αφοσίωσής της στον σκοπό της και περιγράφει το ταξίδι της, από προσφυγοπούλα από την Αμμόχωστο, μέχρι την ανάδειξή της σε ακούραστη κυνηγό της κλεμμένης και λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου και των προσπαθειών της για επαναπατρισμό της. Οι ενέργειές της, οι οποίες κλιμακώθηκαν με την επιχείρηση του Μονάχου της Γερμανίας, το 1997, την έχουν τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας σκηνής στον αγώνα κατά των εγκλημάτων εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς.