Βλέπει παραβίαση της νομοθεσίας αν τοποθετήθηκαν κάμερες στα κελιά των μοναχών η Επίτροπος

Ερωτήματα θεωρεί πως προκύπτουν εκ πρώτης όψεως, με το θέμα των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στην Μονή, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, αφού θα πρέπει να εξεταστεί το υλικό και να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρχαν κάμερες στα κελιά των μοναχών, ακόμη και στον χώρο τον εξομολογήσεων, όπως υποστηρίζει άλλος μοναχός, ο οποίος προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Την ίδια ώρα, η Επίτροπος, εκφράζει ανησυχία για τη χρήση και δημοσίευση δεδομένων τρίτων προσώπων, τα οποία δεν εμπλέκονται στο θέμα της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και τα οποία "βλέπουν είτε το πρόσωπό τους, είτε φωτογραφίες τους να παρελαύνουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης". Επεσήμανε πως δεν υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες να διερευνώνται από το Γραφείο της αλλά υπάρχουν κοινοποιήσεις επιστολών.

Η Επίτροπος προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ύστερα από την επίδοση, την Τρίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, της Ετήσιας Έκθεσης Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το έτος 2022 και της Ετήσιας Έκθεσης Επιτρόπου Πληροφοριών για το έτος 2023.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τεκταινόμενα στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ και αν φτάνουν κοντά της καταγγελίες απάντησε ότι «δεν υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες να διερευνώνται από το Γραφείο. Υπάρχουν κοινοποιήσεις επιστολών».

Είπε ότι η ανάγκη για έκδοση ανακοίνωσης από το γραφείο της χθες, προήλθε από την ανησυχία "για τη χρήση και δημοσίευση δεδομένων τρίτων προσώπων τα οποία δεν εμπλέκονται στο θέμα και τα οποία βλέπουν είτε το πρόσωπό τους είτε φωτογραφίες τους να παρελαύνουν στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης".

Η κ. Λοϊζίδου εξήγησε ότι τα αδικήματα που προκύπτουν από το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ποινικά αδικήματα.

"Στην περίπτωση με την Ιερά Μονή, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν από την Αστυνομία συμπεριλαμβάνουν και αδικήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και άρα από τη στιγμή που μια υπόθεση καταλήγει στο δικαστήριο ή υπάρχει σε εξέλιξη υπόθεση στο δικαστήριο τα θέματα των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να τύχουν εκεί εξέτασης, δεν επεμβαίνουμε εμείς όταν υπάρχει σε εξέλιξη υπόθεση στο δικαστήριο", εξήγησε. 

Παράλληλα, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε αν είχαν τοποθετηθεί κάμερες στα κελιά των μοναχών, τότε προκύπτει παραβίαση της ιδιωτικότητας, κάτι το οποίο, όπως είπε, να εξεταστεί από την Αστυνομία, η οποία θα πρέπει να εξετάσει πού είχαν τοποθετηθεί CCTV, καθώς και ποιοι είχαν πρόσβαση στην παρακολούθηση.

Μέχρι στιγμής, η Επίτροπος δεν έχει επέμβει, ωστόσο όπως υπέδειξε, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους εμπλεκόμενους και αν κριθεί η ανάγκη, θα εμπλακεί και η υπηρεσία της, για περαιτέρω διερεύνηση που αφορούν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για την παρουσία του στην Μητρόπολη ο Χρίστου-«Ήμουν μάρτυρας και θα καταθέσω όπου χρειαστεί»

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ