Ομάδα συντονισμού από την ΕΕ στην Κύπρο για παροχή βοήθειας προς Γάζα-Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες
10:57 - 12 Μαρτίου 2024
Ομάδα συντονισμού της ΕΕ θα βρίσκεται στην Κύπρο, ανέφερε το πρωί της Τρίτης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σημειώνοντας ότι «θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε την ροή ευρωπαϊκών αγαθών» που αποστέλλονται ως βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Αναχώρησε από την Κύπρο το πρώτο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα-Ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς
Η κ. Φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας τη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται σε μία κορύφωση και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες οδοί, ώστε για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, σε αυτό το κομμάτι διαδραματίζει τον δικό του ρόλο ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος της Κύπρου.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα πλοίο ξεκινά από την Κύπρο για τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο βασικά είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι σχεδόν τα πιο απαραίτητα σήμερα - τρόφιμα, απλά τρόφιμα για έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή» είπε από το βήμα του ΕΚ η κ. Φον ντερ Λάιεν.
«Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη» συνέχισε.
Έχουμε δουλέψει χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε. «Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες μέρες για να παρακολουθήσω την τελική προετοιμασία πριν από την αναχώρηση του πλοίου» είπε, σημειώνοντας πως όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005.
Όπως εξήγησε ακολούθως, οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει να εγκαταστήσουν ένα πλωτό λιμάνι για την εκφόρτωση υλικού από μεγάλα πλοία. Μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί, όπως είπε, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται με μικρότερα πλοία. Τη χρηματοδότηση του φορτίου, πρόσθεσε, την έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι συνεργάτες.
Όσον αφορά στον ρόλο που θα έχει η Κύπρος, η Πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι θα αναλάβει τις αναχωρήσεις από το λιμάνι της Λάρνακα, με τη συνδρομή της ομάδας συντονισμού της ΕΕ, που θα βρίσκεται επί του εδάφους. «Εμείς θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε τη ροή ευρωπαϊκών αγαθών μέσω του διαδρόμου», σημείωσε.
Απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός
Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, συνέχισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΕ, έχουν συμμετάσχει στην από αέρος αποστολή βοήθειας στη Γάζα, μέσω Ιορδανίας. Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για τον σκοπό αυτό, ενώ ενθάρρυνε τα κράτη-μέλη «να συνεισφέρουν με ό,τι διαθέτουν, από αλεξίπτωτα μέχρι κιβώτια μεταφοράς, για να διασφαλιστεί μία σταθερή και ουσιαστική παροχή βοήθειας στη Γάζα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι μόνο για φέτος η Κομισιόν έχει δεσμεύσει €250 εκ. για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αναγκαστικό τερματισμό του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πράγμα που έχει ως συνέπεια η όποια βοήθεια φτάνει, να διανέμεται χωρίς συγκεκριμένο μηχανισμό στον πληθυσμό. «Όλοι έχουμε δει τις δραματικές εικόνες», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις σκηνές συνωστισμού όσων προσπαθούσαν να πάρουν κάτι από τα πακέτα βοήθειας, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλειας της διανομής της βοήθειας στη Γάζα».
Κατ’ επέκταση, όπως είπε, χρειάζεται συνεργασία με φορείς όπως η UNRWA, για την στήριξη της οποίας η ΕΕ θα καταβάλει ποσό €50 εκ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί όταν η UNRWA προχωρήσει στα βήματα που συμφωνήθηκαν από κοινού με την Κομισιόν. Όπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν χρειάστηκε να επανεξετάσει τη χρηματοδότησή της προς την UNRWA, μετά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από το Ισραήλ για εμπλοκή μελών της στη δράση της Χαμάς. Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται από τα ΗΕ, η UNRWA συμφώνησε και σε έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα που διόρισε η ΕΕ.
«Όλα αυτά αποσκοπούν σε έναν απλό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε, να διοχετεύεται σύμφωνα με τους κανόνες μας και να φτάνει στους Παλαιστίνιους που το έχουν ανάγκη», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Υπογράμμισε, όμως, ότι «ο λαός της Γάζας χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα οδηγήσεις σε μία βιώσιμη εκεχειρία, και τη χρειάζεται τώρα».
Επεσήμανε, άλλωστε, ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι πραγματικός», αναφερόμενη στην «εκρηκτική κατάσταση» στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ και στον ρόλο του Ιράν που «συνεχίζει να πυροδοτεί περιφερειακές εντάσεις, στηρίζοντας τους τρομοκράτες Χούθι στην Υεμένη» λέγοντας ότι με αντίστοιχο τρόπο «συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση οι μηχανισμοί
Το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα αναχώρησε σήμερα, δήλωσε από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως η σημερινή πιλοτική απόπλους θέτει ουσιαστικά σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση τους μηχανισμούς του Σχεδίου Αμάλθεια.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αναχώρησε σήμερα από τη Λάρνακα το πρώτο πλοίο που μεταφέρει φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Το πλοίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη υλοποίησης της πολύ σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.
Η Κύπρος ως το κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, από την έναρξη της παρούσας ανθρωπιστικής κρίσης, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ανταποκρινόμενη στις ηθικές της υποχρεώσεις, ανέλαβε την πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, που εδράζεται στη γεωγραφική της εγγύτητα, το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων με όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη και την αξιοπιστία της.
Η χώρα μας δημιούργησε, παρουσίασε και έθεσε σε εφαρμογή, ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας για συμπλήρωση των υφιστάμενων και μελλοντικών διόδων διέλευσης βοήθειας, η πλήρης εφαρμογή του οποίου χρειάζεται τις συνέργειες περιφερειακών και διεθνών δρώντων, επί των πτυχών της: (α) της διάθεση κατάλληλων πλωτών μέσων και (β) ασφαλούς εκφόρτωσης/ διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η σημερινή πιλοτική απόπλους θέτει ουσιαστικά σε επιχειρησιακή ενεργοποίηση τους μηχανισμούς του Σχεδίου Αμάλθεια, που προπαρασκευαστικά, θα διευκολύνει το στάδιο της πλήρους επιχειρησιακής συστηματοποίησης του θαλάσσιου διαδρόμου. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια μας σε συναντίληψη με τους εταίρους που θέλουν να συμβάλουν.
Ήδη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της ομιλίας της χαιρέτισε την έναρξη της πρωτοβουλίας και εκθείασε τον ηγετικό ρόλο του Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και της Κύπρου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, ενώ έκανε αναφορά και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινού με άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.
Εντατικοποίηση προσπαθειών
«Οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιηθούν, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποστέλλεται στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία έτσι και ο θαλάσσιος διάδρομος αποτελεί ένα νήμα ζωής. Το ταξίδι μόλις έχει αρχίσει!», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα συμμετέχει στην πρωτοβουλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετείχε στην Κοινή Διακήρυξη που είχε εκδοθεί στις 8 Μαρτίου.
Πέραν της αναφοράς της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Κοινής Διακήρυξης της 8ης Μαρτίου, η Ελλάδα είναι στις χώρες που στήριζαν και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία . Στόχος είναι, και βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή και με άλλα κράτη για να μπορέσουν να συμβάλουν και να συνδράμουν σε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αισθάνεται ότι κάποιοι μένουν εκτεθειμένοι αναφορικά με τους σχεδιασμούς για το πλοίο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία, κατήρτισε ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίον παρουσίασε σε διεθνή φόρα, αλλά και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια, επιμονή από πλευράς μας να πείσουμε εκτός Κύπρου και, δυστυχώς, και εντός Κύπρου κάποιους. Αυτό που σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε είναι μια ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία δίνει ζωή σε άμαχους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Θεωρούμε ότι είναι τέτοιες πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, αναδεικνύουν το τι μπορεί να πετύχει η χώρα μας μέσα από ορθό σχεδιασμό, μέσα από την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών και θεωρούμε ότι όλους μας θα μας κρίνει η κοινωνία».