Συνέρχεται το Συνοδικό Δικαστήριο για τα σκάνδαλα-Απόφαση ερήμην των μοναχών αν δεν παρουσιαστούν

«Εξομολογούνται» ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι για τα σκάνδαλα στην Μονή Οσίου Αββακούμ, με την επίσημη πρώτη να σηματοδοτείται αύριο, όπου πρώτος μάρτυρας στη διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος ήταν αυτός που ενημέρωσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και την Ιερά Σύνοδο, ενώπιον της οποίας κατέθεσε βίντεο και στοιχεία κατά των δύο μοναχών, που αφορούν οικονομικής και ηθικής φύσεως ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η καθαίρεση της υπόληψης, η δεινή θέση και η κιβωτός σωτηρίας της Εκκλησίας

Τα όσα κατατέθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρουν τους δύο μοναχούς σε δυσμενή θέση, ενώ το γεγονός πως παραπέμφθηκαν στο Συνοδικό Δικαστήριο, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί, με δικαστικούς όρους, πως προκύπτει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε βάρος των εμπλεκομένων, οι οποίοι ωστόσο θα έχουν το δικαίωμα να αντικρούσουν τα όσα τους καταλογίζονται.

Τα τεκταινόμενα στην Μονή και οι εκατέρωθεν καταγγελίες έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εντός και εκτός Κύπρου, με την Εκκλησία να είναι αντιμέτωπη ίσως και με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία, αφού από την μια είναι οι κατηγορίες για ερωτικές περιπτύξεις και από την άλλη, η εξαπάτηση των πιστών, καθώς και οι ισχυρισμοί για «τραμπουκισμούς» στο Μοναστήρι.

Είναι για αυτό το λόγο, που ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να μπει το συντομότερο τελεία, πριν από τις γιορτές του Πάσχα, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέτωπο που αφορά την Εκκλησία, αφού οι έρευνες της Αστυνομίας, αναμένεται να είναι πιο χρονοβόρες, δεδομένου των όσων καταγγέλλονται από τις δύο πλευρές.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο συνέρχεται αύριο, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου, το οποίο θα καθορίσει την πορεία της διαδικασίας, καθώς και την σειρά των μαρτύρων, αν και πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο Ησαίας, αφού στην ουσία είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των δύο μοναχών. Από εκεί και πέρα, πέραν των πρωταγωνιστών, ενώπιον του Συνοδικού ενδεχομένως να καταθέσουν και άλλοι εμπλεκόμενοι, είτε για να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικές μαρτυρίες, είτε για αντικρούσουν ισχυρισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και οι Αρχές για την παρουσία τους στην Μονή-Τα ερωτήματα και η ενδεχόμενη ανάγκη για ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές

Κατηγορούμενοι, μπορεί να είναι οι δύο μοναχοί, ωστόσο, δεδομένου των καταγγελιών που εξαπολύουν κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, τόσο σε ότι αφορά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Μονή το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, όσο και για τις απαιτήσεις του για παράδοση χρημάτων (450 χιλιάδων ευρώ) για προεκλογικούς λόγους, το Συνοδικό Δικαστήριο θα στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο θεολόγος Χριστάκης Ευσταθίου, «είναι στην κρίση των Συνοδικών να καλέσουν οποιοδήποτε πρόσωπο για να προσκομίσει μαρτυρία, είτε εξαρχής είτε στην πορεία, αν προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο, ενώ από εκεί και πέρα, όταν εκδοθεί η απόφαση, μπορεί να εφεσιβληθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάει πίσω στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα συνεδριάσει για να πάρει απόφαση, χωρίς των έξι μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου».

Περαιτέρω, ανέφερε πως το Συνοδικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκαν οι δύο μοναχοί, θα προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα σε σχέση με τα στοιχεία που ήδη εξετάστηκαν από την Ιερά Σύνοδο, εστιαζόμενο όμως στα κύρια και καθοριστικά σημεία που έχουν προκύψει, γύρω από τα οποία προκύπτουν τα σοβαρά ζητήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο μοναχοί δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, όταν κλήθηκαν κατόπιν δικού τους αιτήματος, ερωτηθείς ο κ. Ευσταθίου εάν το Συνοδικό Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση ερήμην τους, απάντησε θετικά, αφού το Δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει με τα όσα έχει ενώπιον του. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρείτο αντιφατικό, όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, αφού οι ίδιοι εξέφρασαν την επιθυμία να αναφέρουν την δική τους εκδοχή και να παρουσιάσουν στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από... εξομολόγηση στις Αρχές όλοι οι εμπλεκόμενοι για τις αμαρτίες στην Μονή-Σε δύο μέτωπα οι εξελίξεις

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου