Η καθαίρεση της υπόληψης, η δεινή θέση και η κιβωτός σωτηρίας της Εκκλησίας
06:00 - 12 Μαρτίου 2024
Στην υπόθεση σκανδάλου της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές, οι οποίες ενδεχομένως, επισκιάζουν την ουσία. Πτυχές, που αφορούν τα οικονομικά ζητήματα, τα ηθικά, τα ποινικά ζητήματα, τα εκκλησιαστικά ακόμα και τα αστυνομικά, με τα ερωτήματα που προκύπτουν, για τον ρόλο που ο κάθε ένας διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση, καθημερινά να πληθαίνουν.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς πως πολλοί γνώριζαν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει το θέμα. Και μάλιστα, όταν τελικά αυτό συνέβη, τότε η αρχική προσπάθεια, ήταν αυτό να γίνει στα μουλωχτά, με διαδικασίες εξπρές, έτσι ώστε να μην εκτεθούν ούτε τα πρόσωπα, αλλά ούτε η Εκκλησία ως θεσμός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Εκκλησία στη δίνη των σκανδάλων-Από τον Παγκράτιο, στους καταδικασθέντες ιερείς και τα στημένα θαύματα
Ωστόσο, η τροπή των πραγμάτων ήταν διαφορετική. Από τη μια, οι δημοσιότητα που διεκδίκησε και έλαβε η συγκεκριμένη Μονή τα τελευταία χρόνια και αφετέρου η υφή των σκανδάλων, αφού πέραν από το οικονομικό, ήταν και τα ζητήματα ηθικής των μοναχών, γιγάντωσαν το σκάνδαλο και έστρεψαν όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο μικρό και γραφικό χωριό του Φτερικουδιού.
Πέραν από την όποια έκβαση των γεγονότων, είτε αυτά είναι όσα προκύψουν, από το Εξαμελές Συνοδικό της Εκκλησίας, που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας και ενώπιον του θα κληθούν μάρτυρες, για την υπόθεση των δύο μοναχών και το ζήτημα της καθαίρεσής τους, είτε προκύψουν από τη διπλή αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από τις ισάριθμες καταγγελιες, τόσο από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα όσο και από τους μοναχούς, η ουσία, του ζητήματος για την Εκκλησία είναι, πρώτον ο σκανδαλισμός των πιστών, που προέκυψε όχι γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έπεσαν πάνω στην υπόθεση, αλλά επειδή αυτοί που υπηρετούν τους θεσμούς της Εκκλησίας, επέτρεψαν να συμβούν όσα φαίνεται ότι συνέβησαν και κατά δεύτερον, και άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο, το γεγονός ότι κάποιοι φέρονται να θησαυρίζουν και να διακινούν τεράστια οικονομικά ποσά, στην πλάτη της πίστης του λαού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός της εβδομάδας το Συνοδικό για το σκάνδαλο στη Μονή-Δύο ξεχωριστές υποθέσεις διερευνά η Αστυνομία
Η μεγαλύτερη πληγή στο Σώμα της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν θα είναι ούτε η καθαίρεση των δύο μοναχών, ούτε η όποια ενδεχόμενη ποινή επιβληθεί σε οποιονδήποτε άλλο κληρικό ή ιεράρχη, που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση. Η μεγαλύτερη ποινή, θα είναι η ανυποληψία στην οποία περιέρχεται η Εκκλησία της Κύπρου μετά και το νέο σκάνδαλο.
Μια ανυποληψία που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τους χειρισμούς των ίδιων των ιεραρχών, που ανέχονται στους κόλπους της Εκκλησίας, πρόσωπα που εκμεταλλευόμενοι την πίστη του ποιμνίου, προχωρούν σε ενέργειες, που ούτε η ίδια η Ιερά Σύνοδος δεν εγκρίνει και στο παρελθόν, υπήρξε ιδιαίτερα καυστική με ανάλογες τακτικές, όπου έλαβαν χώρα. Πρόσωπα, δηλαδή, που βάζουν το χέρι τους στις τσέπες των πιστών, εκμεταλλευόμενοι είτε την πίστη, είτε μια στιγμή αδυναμίας των ανθρώπων, που αντιμετωπίζουν κάποια ασθένεια ή μια άλλη δύσκολη προσωπική στιγμή.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο νυν Αρχιεπίσκοπος στο παρελθόν, όταν ήταν ακόμα Αρχιμανδρίτης, με την ιδιότητα του χημικού, απέδειξε σε αρκετές περιπτώσεις, πως περιπτώσεις εικόνων σε διάφορες εκκλησίες όταν δάκρυζαν ή όταν εμφανίζονταν πάνω στους τοίχους διάφορες φιγούρες Αγίων, με κάποιον να υποστηρίζουν ότι ήταν θαύμα, με την επιστημοσύνη που τον διακατέχει, έριξε φως και στοιχειοθέτησε γιατί, δεν επρόκειτο για θαύμα, αλλά για απάτη.
Για αυτό τον λόγο, το εκκολαφθέν σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ, πέραν από τις υπόλοιπες πτυχές, που η ηγεσία της Εκκλησίας θα κληθεί να διαχειριστεί και να λάβει αποφάσεις, είτε για τα οικονομικά των Μητροπόλεων και των Μονών, είτε για τα ζητήματα ηθικής των κληρικών ή των μοναχών, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Αρχιεπίσκοπο, έτσι ώστε να βάλει τάξη και να καθοδηγήσει ορθά τους πιστούς, έτσι ώστε να μην πείθονται και να μην παρασύρονται από συμπεριφορές, που είναι εκτός των πλαισίων που έθεσε η Εκκλησία της Κύπρου.
Άλλωστε, ήδη ο Αρχιεπίσκοπος ακόμα και στο θέμα της Αγίας Ζώνης, κράτησε κάποιες αποστάσεις, ενώ καταγεγραμμένη, είναι και η θέση του προκατόχου του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, ο οποίος θεωρούσε ότι από πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμα Μητροπολίτης Πάφου, «απαγόρευσε» στις εικόνες της Επαρχίας Πάφου να δακρύζουν, ενώ δεν ήταν υπέρ ούτε της εμπορευματοποίησης των κειμηλίων της Εκκλησίας.
Το μείζον για την Εκκλησία της Κύπρου είναι να κλείσει η συγκεκριμένη υπόθεση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, αφού πρώτα διασφαλιστεί, ότι θα επέλθει πλήρης εξιχνίαση και την ίδια ώρα διαφάνεια, που δεν θα επιτρέψει περαιτέρω σκανδαλισμό των πιστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 60 τα βίντεο για τα τεκταινόμενα στην Μονή-Εκατέρωθεν καταγγελίες, για κατάθεση οι μοναχοί