Η εφαρμογή στο κινητό που οδήγησε τις Αρχές στο σημείο του θανατηφόρου-Πώς ενεργοποιείται αυτόματα

Μέσω της εφαρμογής ανίχνευσης σύγκρουσης ή crash detection όπως ονομάζεται στα αγγλικά, τέθηκαν σε κινητοποίηση οι Αρχές το βράδυ της Κυριακής, για τον εντοπισμό του άτυχου 20χρονου Δημήτρη Μιχαήλ, ο οποίος κατέπεσε σε γκρεμό ύψους 50 μέτρων, βρίσκοντας τραγικό θάνατο στα συντρίμμια του οχήματός του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κινητό τηλέφωνο του 20χρονου, ήταν εκείνο που κατεύθυνε ουσιαστικά τις Αρχές στο σημείο της τραγωδίας, αφού όπως αναφέρθηκε από την Αστυνομία, «στις 19:40 λήφθηκε κλήση έκτακτης ανάγκης στο 112 στην Αστυνομία, από το κινητό του άτυχου Δημήτρη, που ανέφερε πως ο χρήστης συγκεκριμένου αριθμού τηλεφώνου ενδεχομένως να ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα».

Σημειώνεται ότι μετά την κλήση που έλαβαν οι Αρχές και αφού μελετήθηκαν οι συντεταγμένες που έδωσε η κλήση, τότε κατευθύνθηκαν στην περιοχή ασθενοφόρο, μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπου εντοπίστηκε ένα όχημα σε γκρεμό, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός του ήταν νεκρός.

Την ώρα που οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας, στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο του άτυχου νεαρού, το οποίο ίσως καταδείξει και την πορεία που ακολούθησε το όχημά του, μέχρι να καταλήξει στον γκρεμό.

Όσον αφορά την εν λόγω εφαρμογή ανίχνευσης τροχαίου, αυτή βρίσκεται διαθέσιμη μόνο σε κινητά iPhone ή και έξυπνα ρολόγια της Apple, τα οποία είναι σε θέση να ανιχνεύσουν εάν ο χρήστης τους έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τότε θα επικοινωνήσουν αυτόματα με τις Αρχές για έκτακτη βοήθεια.

Πώς λειτουργεί η Ανίχνευση σύγκρουσης στο iPhone και στο Apple Watch

Η εφαρμογή, ανίχνευση τροχαίου, σύμφωνα με την Apple, έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως μετωπικές, πλευρικές και οπίσθιες συγκρούσεις, καθώς και ανατροπές οχημάτων, στα οποία εμπλέκονται σαλούν, μίνι βαν, SUV, φορτηγά και άλλα επιβατικά οχήματα.

Σε περίπτωση που ανιχνεύσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, το iPhone ή το Apple Watch ηχεί έναν συναγερμό και εμφανίζει μια ειδοποίηση.

  • Το iPhone διαβάζει την ειδοποίηση, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε την οθόνη. Εάν έχετε μόνο το τηλέφωνό σας, η οθόνη εμφανίζει ένα ρυθμιστικό επείγουσας κλήσης και το τηλέφωνό σας μπορεί να καλέσει τα επείγοντα.
  • Το Apple Watch σας χτυπά και πιέζει τον καρπό σας και επικοινωνεί μαζί σας μέσω της οθόνης. Εάν έχετε μόνο το ρολόι σας, η οθόνη εμφανίζει ένα ρυθμιστικό επείγουσας κλήσης. Εάν έχετε ένα ρολόι με σύνδεση κινητού δικτύου ή το ρολόι σας είναι συνδεδεμένο σε Wi-Fi, μπορεί να καλέσει τα επείγοντα.
  • Εάν διαθέτετε iPhone και Apple Watch, το ρυθμιστικό επείγουσας κλήσης εμφανίζεται μόνο στο ρολόι σας και η κλήση συνδέεται και ο ήχος κλήσης αναπαράγεται από το ρολόι σας.
  • Εάν είστε σε θέση να απαντήσετε, μπορείτε να καλέσετε τα επείγοντα ή να παραβλέψετε την ειδοποίηση.
  • Εάν δεν είστε σε θέση να απαντήσετε, η συσκευή σας καλεί αυτόματα τα επείγοντα μετά από 20 δευτερόλεπτα.
  • Εάν έχετε προσθέσει επαφές έκτακτης ανάγκης, η συσκευή σας στέλνει ένα μήνυμα για να κοινοποιήσει την τοποθεσία σας και να τους ενημερώσει ότι έχετε υποστεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
  • Εάν έχετε διαμορφώσει το Ιατρικό ID σας, η συσκευή σας εμφανίζει ένα ρυθμιστικό Ιατρικού ID, έτσι ώστε οι διασώστες να έχουν πρόσβαση στις ιατρικές σας πληροφορίες.
ios-16-iphone-14-pro-watchos-9-series-8-crash-detection

Σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται ο οδηγός

  • Εάν δεν έχετε πραγματοποιήσει μια κλήση ή δεν έχετε ακυρώσει την ειδοποίηση μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, η συσκευή σας θα ξεκινήσει μια αντίστροφη μέτρηση 10 δευτερολέπτων ακόμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίστροφης μέτρησης, η συσκευή σας θα κάνει δυνατούς ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας. Το iPhone σας δονείται με μεγάλη ένταση και το Apple Watch σας θα σας κάνει επιθετικές πιέσεις στον καρπό.
  • Εάν εξακολουθείτε να μην ανταποκρίνεστε, η συσκευή σας θα καλέσει τα επείγοντα μόλις ολοκληρωθεί η αντίστροφη μέτρηση.
  • Όταν η συσκευή σας πραγματοποιεί αυτήν την αυτόματη κλήση, αναπαράγει ένα επαναλαμβανόμενο ηχητικό μήνυμα στους διασώστες και δυνατά από τα ηχεία της συσκευής σας. Αυτό το μήνυμα ενημερώνει τα επείγοντα ότι η συσκευή Apple που διαθέτετε ανίχνευσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ότι δεν ανταποκρίνεστε. Μοιράζεται επίσης τις εκτιμώμενες συντεταγμένες σας με μια ακτίνα αναζήτησης.
  • Το μήνυμα αναπαράγεται στην κύρια γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκεστε και επαναλαμβάνεται σε διαστήματα πέντε δευτερολέπτων. Μετά την πρώτη φορά, αναπαράγεται σε μειωμένη ένταση, έτσι ώστε εσείς ή κάποιος κοντά σας να μπορέσετε να συνομιλήσετε με τον διασώστη. Μπορείτε επίσης να σταματήσετε το ηχογραφημένο μήνυμα.
ios-16-iphone-14-pro-crash-detection-stop-recorded-message

Το σύστημα eCall που βρίσκεται εγακτεστημένο στα οχήματα

Την ίδια ώρα, στα οχήματα τα οποία κατασκευάστηκαν από το 2018 και εντεύθεν, βρίσκεται εγακτεστημένο το κουμπί eCall, το οποίο είναι ένα σύστημα ασφαλείας που τοποθετείται είτε στο ταμπλό του αυτοκινήτου, είτε στην κονσόλα του οδηγού και το οποίο καλεί αυτόματα ή χειροκίνητα τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Μέσω του συστήματος, ο οδηγός ή οι επιβαίνοντες του οχήματος, μπορούν να συνδεθούν με λειτουργό αστυνομικό, στον οποίο παρέχουν τα στοιχεία του οχήματος και του οδηγού, ενώ εξηγούν τι συνέβη και τι χρειάζονται οι επιβαίνοντες σε κάθε περίπτωση.

Ακολούθως, ο λειτουργός ενημερώνει ανάλογα την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, καθώς επίσης και ασθενοφόρο. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα, με τη βοήθεια δορυφόρου, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στα οχήματα Χαράλαμπος Καπετάνιος, ανέφερε ότι, «μέσω του συγκεκριμένου συστήματος μέσα σε ένα χρόνο, η Αστυνομία έλαβε 1,733 κλήσεις για βοήθεια, ωστόσο στις πλείστες των περιπτώσεων, ήταν οδηγοί οι οποίοι δοκίμαζαν το σύστημα, καθώς πρόκειται για κουμπί το οποίο βρίσκεται μέσα στο όχημα και σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να το πατήσει και να σπεύσει στο σημείο η Αστυνομία».

Η εν λόγω εφαρμογή στο κινητό που ενεργοποιήθηκε και στο τροχαίο δυστύχημα, λειτουργεί ουσιαστικά όπως τις εφαρμογές που υπάρχουν στα κινητά που ενημερώνουν τον οδηγό για την τροχαία κίνηση που υπάρχει στους δρόμους. «Με τους αισθητήρες που έχουν πλέον τα κινητά τηλέφωνα και επειδή είναι συνδεδεμένα συνεχώς με το διαδίκτυο, λαμβάνονται πληροφορίες και αποστέλλονται στον δορυφόρο. Εάν ο οδηγός λοιπόν κινείται με το όχημά του με μια σταθερή ταχύτητα και ξαφνικά ελαττώσει ταχύτητα και ακινητοποιηθεί απότομα πέραν του κανονικού, τότε το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι κάτι έχει συμβεί στον οδηγό και στέλνει αυτόματα μήνυμα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Καπετάνιος.

Επιπρόσθετα, με το σύστημα που υπάρχει στα οχήματα, εάν υπάρξει κτύπημα και ο οδηγός δεν είναι σε θέση να το πατήσει, αυτό θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και θα ειδοποιήσει τις Αρχές για το τροχαίο ατύχημα. «Ανάλογα με τα κτυπήματα που δέχεται το όχημα, μέσω των αισθητήρων που υπάρχουν, απορροφούνται οι δυνάμεις και τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ατυχήματος το σύστημα για να αποστείλει σήμα ειδοποίησης στις Αρχές», εξήγησε ο μηχανολόγος μηχανικός.

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ