Γεραπετρίτης: Στις 30 Μαρτίου η «βίζα εξπρές» σε Τούρκους για επίσκεψη σε νησιά

Στα τέλη Μαρτίου εκτίμησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θα καταστεί εφικτή η έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος για χορήγηση θεώρησης εισόδου-«express» σε Τούρκους πολίτες για επίσκεψη σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Νικητιάδη, ο κ. Γεραπετρίτης αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δρομολόγηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για ένα έργο υψηλής συνθετότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ελήφθη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.

«Ευελπιστούμε ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, σχεδόν σε τρεισήμισι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, θα έχουμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που εμπλέκουν και δήμους, όχι μόνο την κεντρική εξουσία, θα έχουμε και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα έχουμε κάνει χωροταξία, θα έχουμε στείλει προσωπικό και θα έχουμε εξασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία του συστήματος», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τοποθετώντας την πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος στις 30 Μαρτίου.

Όπως είπε, τα νησιά τα οποία θα ξεκινήσουν είναι αυτά τα οποία έχουν ήδη εγκατεστημένες υποδομές, όπως για παράδειγμα η Ρόδος και η Κως.

Μιλώντας για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στη διμερή προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

Επίσης, σημείωσε, ότι πολλά επιπλέον νησιά πέραν των προβλεπόμενων έχουν αιτηθεί να μετάσχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη θεώρηση εισόδου συνιστά διαφοροποίηση εξαιρετικού χαρακτήρα, σε σχέση με τους κανόνες της Σύμβασης Σένγκεν, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον υψηλό συντονισμό Υπουργείων, που απαιτεί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, στο οποίο μετέχουν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία και με τους δήμους των δέκα νησιών που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Προφυλακιστέα η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια-«Δεν ήξερα τι έκανα»
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά ξέσπασε στην κατεχόμενη Καρπασία
Ζητούν κλείσιμο οδοφραγμάτων ως «αντίποινα» για τις διώξεις σφετεριστών στα κατεχόμενα
Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κάλεσε ο Εφέτης Ανακριτής σχετικά με την πυρόσφαιρα στα Τέμπη
Κατέθεσε ο Γεάδης για την πτήση του με τη Γερμανίδα κτηματομεσίτρια-Τον ρωτούσαν για τα Αγγλικά του
Προφυλακιστέος ο 50χρονος οδηγός ταξί για την κακοποίηση των παιδιών της 32χρονης Κύπριας
Δριμεία επίθεση Φαίδωνα σε Τυχικό-«Τραγικά ανεπαρκής, έκανε κακοδιοίκηση»
Στην αντεπίθεση το Χάρβαρντ-Mηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών
Όλα εντάξει με τις υποψηφιότητες Αναστασίου και Διομήδους-«Δεδομένο το κάλεσμα στους αποστασιοποιημένους»