Ουκρανία, Γάζα, νομοθεσίες για ΜΜΕ και τεχνητή νοημοσύνη στην Ολομέλεια ΕΚ

Σημαντικά νομοθετικά ζητήματα, όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, η ελευθερία των ΜΜΕ, οι άδειες παραμονής και εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί σε Ουκρανία και Γάζα, θα τεθούν αυτή την εβδομάδα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που ξεκίνησε σήμερα στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για την προτελευταία συνεδρίαση του σώματος, προτού το Ευρωκοινοβούλιο τερματίσει τη λειτουργία του, ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη της νέας της σύνθεσής του στις 9 Ιουνίου.

Την Τρίτη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα αρχίσει με συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου, κατά την οποία θα τοποθετηθεί και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συζήτηση, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση δημοσιογράφων από εκπροσώπους του ΕΚ, θα εστιάσει στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Γάζα.

Εξάλλου, το σώμα θα τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον άμεσο κίνδυνο μαζικής λιμοκτονίας στη Γάζα, καθώς και τις επιθέσεις σε αποστολές παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των ΜΜΕ θα τεθεί στο σώμα την Τρίτη. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των Κυβερνήσεων να θέτουν υπό διερεύνηση, να παρακολουθούν και να θέτουν υπό κράτηση δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο αυτό, θα απαγορεύεται η χρήση λογισμικών για την παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Ακόμα, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση από εκπροσώπους του ΕΚ στα ΜΜΕ, ως αποτέλεσμα της Πράξης θα είναι δυσκολότερο να μετατρέπονται τα ΜΜΕ σε όργανα προπαγάνδας. Παράλληλα, θα γίνει δυσκολότερο για πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να διαγράφουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο, απλά και μόνο επειδή δεν τους αρέσει.

Την Τρίτη θα συζητηθεί επίσης και θα τεθεί προς ψήφιση και η Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα από τα σημαντικότερα θέματα αυτής της Ολομέλειας, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΕΚ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, η ασφάλεια και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατά τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, όμως, στόχος είναι και η στήριξη της καινοτομίας, μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Νομοθεσία που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συζητηθεί η ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση σε υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους-μέλους, η οποία θα τεθεί για ψηφοφορία την Τετάρτη.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία φέτος εστιάζει στις γυναίκες αθλήτριες. Στην τελετή θα είναι καλεσμένες ως ομιλήτριες δύο αθλήτριες από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Ισπανίας.

Η Ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει, επίσης, τις αναγκαίες δράσεις για μείωση απορριμμάτων, ειδικά όσον αφορά τα απορρίμματα τροφίμων και τα απορρίμματα υφασμάτων. Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, τα απορρίμματα τροφίμων φτάνουν τους 60 εκ. τόνους τον χρόνο, δηλαδή 1,3 κιλά ανά άτομο. Στόχος είναι να μειωθούν κατά 20% τα απορρίμματα κατά την επεξεργασία τροφίμων και 40% τα απορρίμματα από εστιατόρια και νοικοκυριά.

Όσον αφορά τα απορρίμματα υφασμάτων, σημειώθηκε ότι αυτά ανέρχονται σε 2,6 εκ. τόνους ανά έτος, από τα οποία μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Στόχος είναι να καλυφθεί το κόστος συλλογής και ανακύκλωσης των υλικών που προέρχονται από είδη ένδυσης και υπόδυσης, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, αλλά ενδεχομένως ακόμα και χαλιά.

Τέλος, την Πέμπτη θα απασχολήσει την Ολομέλεια η προαναγγελθείσα αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ευημερία των ζώων και οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα
Ρωσική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία-Ζημιές σε τέσσερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων