Νέα ανταλλαγή απόψεων με Ολγκίν-Ρίχνει τα ευρωτουρκικά στο τραπέζι ο Πρόεδρος

Την πρώτη της συνάντηση, μετά την επιστροφή της στην Κύπρο, είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η κ. Ολγκίν προηγουμένως είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ, έχοντας εικόνα και για τις θέσεις των εγγυητριών δυνάμεων, μετά τις επισκέψεις της σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο. «Ενημερωθήκαμε για τις επαφές της και θα υπάρξει και νέα συνάντηση», περιορίστηκε να δηλώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής τους, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο.

Ο Πρόεδρος θεωρεί παραγωγική την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία της απεσταλμένης στο νησί, ώστε να υπάρξουν περισσότερες επαφές, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήταν για άλλη μια φορά θετικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, αν και η τουρκική πλευρά εμφανίζεται συστηματικά αρνητική προς μια τέτοια προοπτική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις και υπήρξε ενημέρωση για την μέχρι στιγμής έκβαση των επαφών της κ. Ολγκίν. Όπως πάντα, η ίδια ήταν προσεκτικά αόριστη στην τοποθέτησή της, διατηρώντας την αισιοδοξία της, παρά το γεγονός πως λίγες ώρες πριν άκουσε τον Τατάρ να θέτει ως απαράδεκτα προαπαιτούμενα για την επανέναρξη των συνομιλιών, την αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του ψευδοκράτους. «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση και πολλές ιδέες νομίζω», είπε η κα Ολγκίν, στις δηλώσεις της. «Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για μένα γιατί θα δω τα πολιτικά κόμματα, που είναι τόσο σημαντικό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους, και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση για την κατάσταση στην Κύπρο», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι θα έχει και συνάντηση με Εμπορικό Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι το εμπόριο είναι σημαντικό, όπως και η οικονομική κατάσταση, «οπότε αυτή την εβδομάδα θα έχω αυτό το μέρος της εικόνας».

Σημείωσε ότι έρχεται στην Κύπρο μετά από επισκέψεις σε Άγκυρα, Λονδίνο, και Αθήνα, σημειώνοντας ότι «έγιναν πολύ καλές συναντήσεις» και ότι η ίδια ενημέρωσε τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις πώς βλέπει την κατάσταση. Δήλωσε ότι συνεχίζει να εργάζεται με όλη της την ενέργεια. Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο, ποια τα θετικά σημάδια μέχρι στιγμής αν υπάρχουν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πλευρές είναι πρόθυμες να εξερευνήσουν, και ότι αυτό είναι καλό.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, κατά τη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και όχι προτροπές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει τη δική του ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, εντός του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «έχει γίνει μια ανταλλαγή απόψεων ως προς το πώς μπορεί να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άλλωστε δεδομένο ότι και η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, μέσα από την ανακοίνωση των μέτρων που αφορούν τους Τ/κ συμπατριώτες μας, αλλά και το τεράστιο κεφάλαιο των ευρωτουρκικών, που ενδεχομένως να απασχολήσει επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Επί της ουσίας, φαίνεται πως ο Πρόεδρος, έχοντας διαγνώσει τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην έκβαση των ευρωτουρκικών, εμφανίζεται πρόθυμος, εάν υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό, να λειτουργήσει εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα ευρωτουρκικά ενδεχομένως να μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για την κατοχική δύναμη, η οποία παραμένει θωρακισμένη πίσω από τις αδιάλλακτες θέσεις της, τις οποίες άκουσε και στην Τουρκία η κ. Ολγκίν, με διαφοροποιήσεις ως προς το ύφος αλλά όχι ως προς την ουσία.

Περαιτέρω, ερωτηθείς αν έχει συζητηθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η κα Ολγκίν, προκειμένου να εισέλθει σε πιο ουσιαστική βάση η συζήτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι θα έχει και άλλες συναντήσεις αυτή τη βδομάδα. Οι συναντήσεις που πραγματοποιεί είναι συναντήσεις που θεωρεί και η ίδια ότι θα είναι χρήσιμες. Γνωρίζουμε πολύ καλά, γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θα είχαμε σε αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, εμείς είμαστε πιστοί και επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο».

«Έχει γίνει αυτή η ανταλλαγή απόψεων ως προς κάποιες σκέψεις που έχει και η ίδια, αλλά και εμείς», είπε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν υπήρξαν προτροπές. «Αυτό το οποίο μας έχει μεταφέρει είναι η δημόσια, άλλωστε, δεδηλωμένη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Πέραν των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Λονδίνου, δεν έχει μεταφέρει κάτι η κα Ολγκίν».

Κληθείς να πει αν ζητήθηκαν κάποια ανοίγματα από πλευράς Λευκωσίας, ώστε να προσεγγίσει κάποιες θέσεις της άλλης πλευράς που να επιτρέψουν να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η δέσμευση όλων μας στο συμφωνημένο πλαίσιο».

Ερωτηθείς αν έγινε κάποια συζήτηση για την επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη ως προς το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «δεν έχει τεθεί οποιαδήποτε συζήτηση για χρονοδιάγραμμα. Δεν έχει γίνει καμιά αναφορά σε κανένα σημείο για χρονοδιάγραμμα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στα δεδομένα σε σχέση με τη πρώτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είπε ότι η πρώτη επίσκεψη της αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ, ήταν, «ας μου επιτραπεί ο όρος, ΄αναγνωριστική΄». Ανέφερε ότι ήταν η πρώτη σειρά επαφών τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Τατάρ, αλλά και με κάποια οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον θα εγκατασταθεί στην Κύπρο η στενή συνεργάτιδα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, Patti Londono, η οποία διετέλεσε υφυπουργός, όταν η ίδια ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας και έχει εργαστεί και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας της στα Ηνωμένα Έθνη. Η κ. Londono θα υπάγεται απευθείας στην απεσταλμένη του ΓΓ και όχι στο γραφείο των Καλών Υπηρεσιών και αναμένεται να λειτουργεί ως «τα μάτια και τα αυτιά της» στην Κύπρο και να αποτελεί σημείο επαφής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πραγματοποιήσει και η ίδια κάποιες επαφές, σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει τις επαφές στο νησί και τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται να συναντήσει εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί, ενώ με τον Ερσίν Τατάρ μάλλον θα ξανασυνομιλήσει την Πέμπτη. Σκυτάλη θα πάρουν, σε αυτό της το ταξίδι, οι πολιτικοί αρχηγοί, το ΚΕΒΕ, καθώς και ο δήμαρχος της Λευκωσίας και ο λεγόμενος «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Θα συνεχίσει, επίσης, τις επαφές της με την κοινωνία των πολιτών, επιδιώκοντας να καταγράψει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που υπάρχουν για τη λύση. Επαφές θα έχει και στις Βρυξέλλες, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το επόμενο διάστημα, πριν από την επόμενη επίσκεψή της στο νησί, που τοποθετείται τον Απρίλιο.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»