Κυρώσεις σε οντότητες και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης

Κυρώσεις σε ένα διακρατικό δίκτυο που περιλαμβάνει οντότητες και φυσικά πρόσωπα από το Κέρας της Αφρικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σεμπάμπ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το διακρατικό δίκτυο διευκόλυνε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η απειλή που παρουσιάζει η Αλ-Σεμπάμπ δεν περιορίζεται γεωγραφικά στη Σομαλία, καθώς διατηρεί οικονομικούς δεσμούς και με την Αλ Κάιντα.

«Τα έσοδα της Αλ-Σεμπάμπ εκταμιεύονται σε άλλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών που έχει η Αλ Κάιντα για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και την υπονόμευση της χρηστής διακυβέρνησης», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις αντικατοπτρίζουν τις αντιτρομοκρατικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία και υποστηρίζουν τη δυναμική σχέση που έχει δημιουργηθεί με τη σομαλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών που θέτουν σε κίνδυνο τον λαό της Σομαλίας. Τέλος, σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εστιασμένες στη διακοπή της πρόσβασης της Αλ Κάιντα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι κυρώσεις στις οντότητες και στα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

«Η Haleel Commodities L.L.C., με έδρα το Ντουμπάι, επίσης γνωστή ως Haleel Group, είναι ένας βασικός χρηματοοικονομικός μεσολαβητής για την Αλ-Σεμπάμπ, η οποία βασίζεται στους ηγέτες του Ομίλου Haleel, καθώς και στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές στη Σομαλία, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στην Κύπρο για τη δημιουργία και το ξέπλυμα κεφαλαίων. Οι θυγατρικές του Ομίλου Haleel στην Κύπρο περιλαμβάνουν τις Haleel Finance LTD, Haleel Holdings και Haleel LTD».

«Ο Farhan Hussein Hayder (Hayder) διευθύνει και διαχειρίζεται τα υποκαταστήματα του Ομίλου Haleel στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στην Κύπρο και τα ΗΑΕ και υποστηρίζει την Αλ-Σεμπάμπ δημιουργώντας κεφάλαια για τον όμιλο μέσω αυτών των επιχειρήσεων».

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος
Α. Δημητρίου: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών στο παιδοογκολογικό
Υποψήφιες για το ΕΚ ανέπτυξαν θέσεις για τρεις θεματικές σε εκδήλωση στη Λευκωσία
Χριστοδουλίδης: Tο καθοδηγητικό φως στον ορίζοντα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη
Αμάλθεια, Κυπριακό, διμερείς, θα συζητήσουν Πρόεδρος και Εμίρης Κατάρ
Λ. Φουρλάς: Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα ίδρυσης Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ, συναντά τον Πρόεδρο
Επισκέφθηκε την Κρακοβία ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Πολωνία
Αισιόδοξος για άρση καθυστερήσεων στο Λιμάνι Λάρνακας και τερματικό στο Βασιλικό ο Κεραυνός