Επανέλαβε τις γνωστές απαιτήσεις για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις ο Τατάρ, εξέφρασε ελπίδα για παραγωγική βδομάδα η Ολγκίν

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνγχελα Ολγκίν με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με τους δύο να προβαίνουν σε ξεχωριστές δηλώσεις προς τα μέσα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Από τη μια η κα. Ολγκίν εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της προσπάθειας της, ενώ από την άλλη, ο κατοχικός ηγέτης, φρόντισε να γκρεμίσει την όποια προοπτική, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές και εκτός πλαισίου απαιτήσεις του.

Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, δήλωσε ότι είχε νέα παραγωγική συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. Σε σύντομη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνάντησης, η κ. Ολγκίν εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι ζωτικής σημασίας να διευρύνουμε την προοπτική μας πέραν του Κυπριακού". 

Επίσης εξέφρασε την ανυπομονησία της για τη συνέχιση του έργου της εδώ και την απόκτηση μιας βαθύτερης κατανόησης του Κυπριακού.

Η κ. Ολγκίν εξέφρασε τη χαρά της για την επιστροφή στη Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ παραγωγική.

Πρόσθεσε ότι έχουν επίσης προγραμματιστεί συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, εμπορικά επιμελητήρια και διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. 

Επανέλαβε τα γνωστά ο Τατάρ

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τη θέση του ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται "στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς".

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως υπογράμμισε ότι αυτή είναι η βασική απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για να εμπλακούν σε νέες διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960 μετά την αποχώρηση των Βρετανών, βασιζόταν σε συμφωνία που επέτρεπε στις δύο κοινότητες να ζουν μαζί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ε/κ πλευρά "επεδίωξε τη διάλυση αυτής της δημοκρατίας, η οποία έφερε ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά". 

Κατακρίνοντας την απόφαση του ΟΗΕ το 1964 να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νόμιμη Κυβέρνηση του νησιού, καθώς και την "μονομερή", όπως τη χαρακτήρισε, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αυτές οι αποφάσεις είναι άδικες για τους Τουρκοκύπριους».  

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επέμεινε στην ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα προς την κυριαρχική ισότητα πριν από οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει νέες προσεγγίσεις με αυτή τη βάση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις Τ/κ δημοσιογράφων ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις από το ίδιο σημείο όπως στο παρελθόν, "όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν αναγκασμένοι να υποχωρούν συνεχώς χωρίς αντίκρισμα».

Ανέφερε το παράδειγμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει τον χάρτη που κατέθεσε ο προκάτοχός του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και ότι «οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη θέματα ασφαλείας και οικονομίας».

«Η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων εταιρικών μας δικαιωμάτων. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1974. Υπάρχουν δύο πλευρές, δύο περιοχές και υπάρχει ένα 'κράτος' (το ψευδοκράτος). Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια, πράξεις, νόμοι, κανονισμοί, ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτό το κράτος θα είναι κομμάτι της συμφωνίας, αν και εφόσον αυτή επιτευχθεί στο μέλλον», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Τατάρ. 

Στις τέσσερις η συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Σε αυτό το δεύτερο ταξίδι της στην Κύπρο, το οποίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα διαρκέσει περίπου δέκα μέρες, η κα. Ολγκίν, θα έχει τουλάχιστον δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ όπως η ίδια προανήγγειλε, θα συνεχίσει την επαφή της με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να μπει στα παπούτσια του μέσου Κύπριου και να βρει τη χρυσή τομή που θα τις επιτρέψει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντήσεις στο Foreign Office είχε η Ολγκίν στο Λονδίνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο στον απολογισμό του την περασμένη Τρίτη όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει δώσει μια γενική εικόνα για τα όσα θα μοιραστεί με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα πιστώθηκε την επιτυχία του Σχεδίου «Αμάλθεια», για εφοδιασμό της Γάζας, αλλά και τα θερμά λόγια που συνοδεύτηκαν από τη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Κύπρο στις προσπάθειες λύσεις, αναμένεται ότι αυτά θα αποτελέσουν ισχυρά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, οι συναντήσεις με την κα. Ολγκίν δεν θα είναι εθιμοτυπικές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει το περασμένο Σάββατο, ότι, «θα μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε κάποιες σκέψεις που θέλω να μοιραστώ μαζί της και ευελπιστώ να ενημερωθώ για εξελίξεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο μοναδικό μας στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών απ' εκεί που διακόπηκαν το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να εκφράσει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ ενδεχομένως να προχωρήσει και ένα βήμα πιο κάτω, αναλαμβάνοντας και μια νέα σχετική πρωτοβουλία, που θα προωθήσει στην κα. Ολγκίν, δίνοντας έμφαση, στην προστιθέμενη αξία που έδωσε στη Λευκωσία, ο ρόλος της στις περιφερειακές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Την ίδια ώρα, αναμένει να ενημερωθεί από τον κύκλο επαφών της σε Άγκυρα και Λονδίνο για το κατά πόσον, υπάρχει κάποια δήλωση που ανατρέπει τα όσα η Λευκωσία γνωρίζει μέχρι σήμερα.

Δειτε Επισης

Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες