Στο σκαμνί και οι Αρχές για την παρουσία τους στην Μονή-Τα ερωτήματα και η ενδεχόμενη ανάγκη για ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές
13:02 - 11 Μαρτίου 2024
Όσο περιπλέκεται το κουβάρι, με εκατέρωθεν καταγγελίες, τόσο αυξάνονται τα ερωτήματα σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Μονή Οσίου Αββακούμ, στα οποία καλούνται να απαντήσουν όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι, αλλά και η Αστυνομία, μέλη της οποίας, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης» το απόγευμα της Τρίτης, 5 Μαρτίου, όπου κατασχέθηκαν τεκμήρια και οι μοναχοί τέθηκαν σε αργία, μετά και την παραδοχή τους στα όσα τους καταλογίζονται. Μια παραδοχή ωστόσο, που πλέον αρνούνται, καταγγέλλοντας τον Μητροπολίτη Ταμασού πως τους εξανάγκασε να υπογράψουν, κατόπιν απαγωγής και απειλών, κάνοντας μάλιστα λόγο για κουκουλοφόρους στους οποίους ενδεχομένως να υπήρχαν και εν ενεργεία αστυνομικοί, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ισχυρίζονται πως ο Ησαίας τους εξανάγκαζε να του δίνουν χρήματα σε βαλίτσες (450 χιλιάδες ευρώ), για προεκλογικούς σκοπούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός της εβδομάδας το Συνοδικό για το σκάνδαλο στη Μονή-Δύο ξεχωριστές υποθέσεις διερευνά η Αστυνομία
Μετά τις καταγγελίες των δικηγόρων των μοναχών, ότι ενδεχομένως πίσω από τις κουκούλες να υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας, καθώς και τις αποκαλύψεις του REPORTER ότι στον χώρο υπήρχαν αστυνομικοί κατόπιν οδηγιών, αφού η ηγεσία της Δύναμης ήταν ενήμερη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, βγήκε μπροστά επιβεβαιώνοντας μέρος των πληροφοριών. Ότι δηλαδή, στο μέρος βρίσκονται δύο μέλη της Αστυνομίας, για προληπτικούς λόγους, όπως είχαμε μεταδώσει, απορρίπτοντας την ίδια ώρα, πως οι αστυνομικοί έφεραν κουκούλες. Σημειώνεται, πως πληροφορίες από τις τάξεις της Αστυνομίας, επιμένουν πως στο μέρος βρίσκονταν και άλλοι αστυνομικοί, κάποιοι εκ των οποίων εκτός υπηρεσίας, καθώς και συγγενικό πρόσωπο του Μητροπολίτη, που επίσης είναι μέλος της Δύναμης, ωστόσο είναι κάτι που ενδεχομένως να διαφανεί από τις κάμερες ασφαλείας που ήταν εγκατεστημένες στην Μονή.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε πως, «κλήθηκαν για καθαρά λόγους ασφαλείας, δύο μέλη μας. Είχαν μεταφερθεί στις 5 του μήνα στο Μοναστήρι, για λόγους ασφαλείας. Όταν είχαν μεταβεί τα μέλη μας στο σημείο, εντόπισαν αριθμό λειτουργών της Μητρόπολης που παραλάμβαναν αντικείμενα αξίας και τα μετέφεραν στη Μητρόπολη και ο σκοπός και ο ρόλος μας ήταν αυτός. Δεν υπήρχε εμπλοκή από τα μέλη μας στην έρευνα. Σύμφωνα με τα μέλη μας, όπως μας ενημέρωσαν, δεν είδαν χρηματοκιβώτιο. Ήταν κάποια αντικείμενα αξίας, όπως σταυροί, άλλα τιμαλφή, που συσκευάζονταν από τους ίδιους τους λειτουργούς και μεταφέρθηκαν στην Μονή. Η Αστυνομία δεν ενεπλάκη στις έρευνες, ήταν εκεί για λόγους ασφαλείας. Παρόντες ήταν λειτουργοί της Μητρόπολης. Οι συνάδελφοι εκεί δεν ήταν κουκουλοφόροι. Υπήρχαν κάποια άτομα ιδιώτες φρουροί ασφαλείας, που ενδεχομένως να παρέμειναν εκεί και μετά το κλείσιμο της Μονής. Τα μέλη μας ήταν με πολιτική περιβολή και χωρίς κουκούλες για να μην υπάρχει εμπλοκή».
Δεδομένου της παραδοχής της Αστυνομίας, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Και αυτό διότι, επίσημα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, τόσο η Αστυνομία όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είχαν δηλώσει πως δεν διεξάγονται έρευνες από την πλευρά τους, καθότι δεν υπάρχει καταγγελία ενώπιον των Αρχών. Συνεπώς, η ηγεσία της Αστυνομίας καλείται να απαντήσει κάτω υπό ποιες συνθήκες και συμμετείχε - έστω και από απόσταση - στην «επιχείρηση», η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν «ιδιωτική» μεταξύ πολιτών και δεν υπήρχε σχετική καταγγελία ενώπιον της. Αν υπήρχε διαφωνία μεταξύ δύο άλλων πολιτών, για οικονομικής φύσεως αδικήματα, αφού τα σεξουαλικά θέματα της Εκκλησίας δεν αφορούν την Αστυνομία, οι οποίοι θα συναντιούνταν σε μία οικία, θα μετέβαινε η Αστυνομία για προληπτικούς λόγους;
Πάντως, σε δηλώσεις του στον Άλφα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφέρει πως «σε αυτό το στάδιο, εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο για την υπόθεση, πέραν δημοσιευμάτων και διαψεύσεων», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «εμείς παρακολουθούμε διακριτικά και να είστε σίγουροί ότι σε οποιαδήποτε υπόνοια ποινικών αδικημάτων, η Αστυνομία και εφόσον υπάρξουν προϋποθέσεις, δεν θα διστάσει να επιληφθεί τέτοιων θεμάτων και να προχωρήσει στις δέουσες διαδικασίες».
Η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης πως «παρακολουθούμε διακριτικά» και πως δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο πέραν των δημοσιευμάτων», έρχεται σε αντίθεση με την παραδοχή της Αστυνομίας, πως μέλη της βρίσκονταν στο μέρος. Ωστόσο, άγνωστο εάν ήταν ενήμερος κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από εκεί και πέρα, στο κάδρο βρίσκονται και οι καταγγελίες περί κουκουλοφόρων στην Μονή, οι οποίοι συνόδευαν τον Μητροπολίτη. Η Αστυνομία αναφέρει πως τα μέλη της δεν είχαν διαπιστώσει κουκουλοφόρους, πέραν κάποιων ιδιωτικών φρουρών, ενώ τους ισχυρισμούς των μοναχών, απορρίπτουν και πηγές από την πλευρά του Μητροπολίτη. Στην αντίπερα όχθη, οι μοναχοί επιμένουν στους ισχυρισμούς τους περί κουκουλοφόρων, ζητώντας από την Αστυνομία έρευνες, ενώ οι κάμερες ασφαλείας θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις.
Από την άλλη, οι κάμερες, εάν κατέγραφαν, θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις και ως προς τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο Μοναστήρι το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, ώστε να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν ισχυρισμοί, αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή άλλων μελών της Αστυνομίας. Σε περίπτωση δε, που οι κάμερες δείχνουν κουκουλοφόρους ή σκηνές βίας, όπως ισχυρίζονται οι μοναχοί, τότε η Αστυνομία θα βρίσκεται σε δυσμενή θέση.
Σημειώνεται, πως έγκυρες πληροφορίες του REPORTER, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις δύο πλευρές, αναφέρουν πως μεταξύ άλλων στην Μονή, βρέθηκαν πρώην στέλεχος της Αστυνομίας, καθώς και αρχηγός πολιτικού κόμματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μάρτυρες του Ησαΐα στην Μονή αρχηγός κόμματος και πρώην στέλεχος Αστυνομίας-Ήταν ενήμεροι Αρχές και Αρχιεπίσκοπος
Από εκεί και πέρα, οι Αρχές δέχονται επικρίσεις αναφορικά με την ολιγωρία που επιδείχθηκε και ως προς το γεγονός πως δεν παρενέβη αυτεπάγγελτα για διεξαγωγή έρευνας, δεδομένου των σοβαρών καταγγελιών που καταλόγιζε η μία πλευρά στην άλλη, τόσο σε ότι αφορά τα τακταινόμενα στην Μονή, όσο και για τα οικονομικής φύσεως ζητήματα, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο το μεγάλο χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε από την Μητρόπολη, να είναι αποτέλεσμα απάτης πιστών που έδιναν χρήματα στους μοναχούς. Επιπρόσθετα, στην εξίσωση μπαίνουν και οι ισχυρισμοί των μοναχών, πως παρέδιδαν μαύρα χρήματα σε σακούλες στον Ησαία και μάλιστα υπάρχουν στοιχεία, όπως ισχυρίζονται, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν, ενώ κάνουν λόγο για απαίτηση του ποσού των 450 χιλιάδων ευρώ, για προεκλογικούς λόγους.
Ωστόσο, η έρευνα άρχισε μετά την καταγγελία του Μητροπολίτη Ταμασού, ενώ για κατάθεση κάλεσε και τους εμπλεκόμενους μοναχούς, αναφορικά με τους δικούς τους ισχυρισμούς. Εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν έγινε οποιαδήποτε έρευνα για κατάσχεση τεκμηρίων από την Αστυνομία, αφού πλέον διεξάγει ποινική έρευνα, αλλά ούτε προέβη στην κατάσχεση του χρηματικού ποσού, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξετάσεων.
Με βάση τα όσα προκύπτουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνεται μια αντίθεση στις ενέργειες της Αστυνομίας, σε σχέση με άλλες ποινικές έρευνες, για παρόμοιας φύσεως αδικήματα. Και όλα αυτά, την ώρα που τα χρήματα που αναφέρονται από τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς, συγκεντρώθηκαν από πολίτες. Εντούτοις, φαίνεται πως η κατάσταση, πέραν του ότι περιπλέκεται όλο και περισσότερο, εγείρει διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως να δικαιολογείτο ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, δεδομένου των αναφορών για εμπλοκή αστυνομικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Εκκλησία στη δίνη των σκανδάλων-Από τον Παγκράτιο, στους καταδικασθέντες ιερείς και τα στημένα θαύματα