Εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο επαφών της στην Κύπρο η Ολγκίν-Τα δεδομένα και οι θέσεις των δύο πλευρών

Σαφώς σοφότερη, από ότι έφτασε στην Κύπρο στο πρώτο της ταξίδι στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αφίχθηκε στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για έναν δεύτερο γύρο επαφών, τόσο με τους ηγέτες όσο και με την κοινωνία των πολιτών, ύστερα από την επίσκεψη της στις εγγυήτριες δυνάμεις, στο τρίγωνο Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο.

Ο πήχης των προσδοκιών της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα, που ανέλαβε η έμπειρη Κολομβιανή διπλωμάτης, έπεσε τόσο με τα όσα άκουσε από τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όσο κι από τους Τούρκους διπλωμάτες που συνάντησε στην Άγκυρα. Τα θέματα κυριαρχικής ισότητας αλλά και η επιμονή στην αλλαγή της βάσης λύσης, αποτελούν σε αδρές γραμμές, τους βασικούς άξονες της τουρκικής πολιτικής, που οδηγούν στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με συγκεκριμένη ατζέντα η συνάντηση Προέδρου και Ολγκίν-Αναμένει ενημέρωση

Σε αυτή τη δεύτερη επίσκεψη της κας. Ολγκίν, η οποία ξεκινά σήμερα με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στις τέσσερις το απόγευμα, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, αναμένεται αφού έχει σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για το τι σκέφτεται η κάθε πλευρά, να αρχίσει να ενώνει τα κομμάτια και να ξεδιπλώνει τις δικές της σκέψεις, αναφορικά με το μέλλον της προσπάθειας που ανέλαβε.

Σε αυτό το δεύτερο ταξίδι της στην Κύπρο, το οποίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα διαρκέσει περίπου δέκα μέρες, η κα. Ολγκίν, θα έχει τουλάχιστον δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ όπως η ίδια προανήγγειλε, θα συνεχίσει την επαφή της με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να μπει στα παπούτσια του μέσου Κύπριου και να βρει τη χρυσή τομή που θα τις επιτρέψει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντήσεις στο Foreign Office είχε η Ολγκίν στο Λονδίνο

Τι θα ακούσει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο στον απολογισμό του την περασμένη Τρίτη όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει δώσει μια γενική εικόνα για τα όσα θα μοιραστεί με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. Το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα πιστώθηκε την επιτυχία του Σχεδίου «Αμάλθεια», για εφοδιασμό της Γάζας, αλλά και τα θερμά λόγια που συνοδεύτηκαν από τη δέσμευση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Κύπρο στις προσπάθειες λύσεις, αναμένεται ότι αυτά θα αποτελέσουν ισχυρά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, οι συναντήσεις με την κα. Ολγκίν δεν θα είναι εθιμοτυπικές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει το περασμένο Σάββατο, ότι, «θα μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε κάποιες σκέψεις που θέλω να μοιραστώ μαζί της και ευελπιστώ να ενημερωθώ για εξελίξεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο μοναδικό μας στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών απ' εκεί που διακόπηκαν το συντομότερο δυνατό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να εκφράσει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ ενδεχομένως να προχωρήσει και ένα βήμα πιο κάτω, αναλαμβάνοντας και μια νέα σχετική πρωτοβουλία, που θα προωθήσει στην κα. Ολγκίν, δίνοντας έμφαση, στην προστιθέμενη αξία που έδωσε στη Λευκωσία, ο ρόλος της στις περιφερειακές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Την ίδια ώρα, αναμένει να ενημερωθεί από τον κύκλο επαφών της σε Άγκυρα και Λονδίνο για το κατά πόσον, υπάρχει κάποια δήλωση που ανατρέπει τα όσα η Λευκωσία γνωρίζει μέχρι σήμερα.

Ο Τατάρ

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, δεν αναμένεται ότι θα πει κάτι διαφορετικό στην εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Ερσίν Τατάρ, θα επαναλάβει το γνωστό του αφήγημα, ότι η ομοσπονδία, δεν βρίσκεται για τον ίδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «έχει πεθάνει» και πως, μόνη εφικτή λύση, είναι η λύση δύο κρατών, αφού αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως, στα κατεχόμενα πυκνώνουν οι φωνές, για την πολιτική που ασκεί ο Ερσίν Τατάρ και η κα. Ολγκίν, όπως και στην προηγούμενη επίσκεψη της στην Κύπρο, θα έχει την ευκαιρία, να τις ακούσει. Τόσο προκάτοχοι τουκατοχικού ηγέτη όσο και η κοινωνία των πολιτών, φωνάζει και αντιστέκεται στην πολιτική Τατάρ. Αυτό ωστόσο από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα για μέλλον του Κυπριακού, από τη στιγμή που πολλάκις έχει αποδειχθεί, πως κλειδοκράτορας του Κυπριακού, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε λόγο για «πλήρες φιάσκο» ο Ταλάτ-«Η τουρκική πλευρά δεν έχει βούληση για λύση στο Κυπριακό»

Εξάλλου, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στο νέο ταξίδι της κας. Ολγκίν στη Λευκωσία και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται κάνουν υποχωρήσεις από τη νέα τους πολιτική.

Φρόντισε την ίδια ώρα, να προσγειώσει όσους έχουν προσδοκίες, λέγοντας πως, «το γεγονός ότι έρχεται ξανά στο νησί και ότι συναντάται με διάφορες ομάδες μέσα σε διάστημα 6 μηνών, δεν πρέπει να προκαλεί λανθασμένες ερμηνείες. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως οπισθοχώρηση από την πολιτική μας ή ως αναστολή της νέας μας πολιτικής. Ούτε σηματοδοτεί την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Το βασικό σημείο είναι το εξής. Κατά τη γνώμη μου, το νόημα αυτής της πολιτικής δεν είναι η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και με βάση αυτό να γίνουν διαπραγματεύσεις. Το μήνυμά μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω ξανά. Διότι αυτό είναι που μας έχουν πει διάφοροι κύκλοι να διευκρινίσουμε. Κυρίαρχη ισότητα, κράτος, ισότιμο διεθνές καθεστώς... Αυτό δεν σημαίνει ότι λέμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει πρώτα την ΤΔΒΚ και μετά να διαπραγματευτεί. Σημαίνει όμως ότι αναγνωρίζεις ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κυρίαρχος λαός με ισότιμο κράτος, αλλά δεν μπορείς να αναγνωρίσεις το κράτος που δημιούργησε. Ούτε εγώ αναγνωρίζω το κράτος που έχετε ιδρύσει. Αυτή η εννοιολογική απόχρωση δεν πρέπει να αγνοηθεί», είπε ο ψευδοϋπουργός του Τατάρ, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό