Δίνουν ανάσες οι μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί ρεύματος που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να μην είναι θετικές, αφού λόγω της αύξησης που παρατηρείται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, αναμένεται ότι το κόστος θα επηρεάσει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στους επόμενους μήνες που ακολουθούν.

Μιλώντας με αριθμούς, σήμερα η κιλοβατώρα ανέρχεται στα 28,5 σεντς συμπεριλαμβανομένου και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και πιο συγκεκριμένα, ένας λογαριασμός για δυο μήνες ενός μέσου οικιακού πελάτη, με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες, ανέρχεται στα 228 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς, αλλά με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με τη ΡΑΕΚ και τις διατιμήσεις, έχει χαθεί αυτή η μείωση και δεν αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές».

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος είναι μειωμένες κατά 3% σε σχέση με ένα μήνα προηγουμένως, ενώ κατά 5% μειωμένοι, σε σχέση με τους προηγούμενους δυο μήνες. Αυτή η πτωτική πορεία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, «οφείλεται στη μείωση της τιμής του πετρελαίου, διότι τους προηγούμενους μήνες αγοράζαμε το καύσιμα σε πιο χαμηλή τιμή. Η μείωση ωστόσο, γίνεται πάντοτε αισθητή δυο με τρεις μήνες αργότερα, καθώς η ΑΗΚ, οφείλει και διατηρεί αποθέματα καυσίμου που διαρκούν για δυο με τρεις μήνες, άρα οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση υπάρχει στην τιμή του πετρελαίου γίνεται ετεροχρονισμένα στους λογαριασμούς των καταναλωτών».

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί μείωση στην τιμή των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων, τα οποία περιλαμβάνονται στην τιμή της κιλοβατώρας. Η μέση τιμή των δικαιωμάτων για τον μήνα Δεκέμβριο, ήταν στα 88 ευρώ το δικαίωμα και για τον μήνα Φεβρουάριο, η ΑΗΚ είχε αγοράσει 56 ευρώ το δικαίωμα. Άρα, όπως γίνεται αντιληπτό, μειώθηκε αισθητά η τιμή των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων, κάτι που φάνηκε άμεσα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες και τις διακυμάνσεις που θα υπάρξουν στις τιμές, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι, «δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο στην παρούσα φάση και εάν υπάρχει πιο φθηνό καύσιμο στα αποθέματα για να συνεχίσουν και την επόμενη διμηνία οι μειωμένες τιμές στους λογαριασμούς, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν μια ανοδική πορεία, άρα ίσως να είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις στους επόμενους μήνες, κάτι που θα δούμε φυσικά ετεροχρονισμένα».

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και δυσκολεύονται οικονομικά να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με την ΑΗΚ, να συνεχίζει να ασκεί την κοινωνική πολιτική της για παραχώρηση βοήθειας στους καταναλωτές που αδυνατούν να ξοφλήσουν. «Δεν είναι εφικτό σε καμία περίπτωση να χαριστούν οι λογαριασμοί, ούτε να διαγραφούν, αλλά μπορούν να υπάρξουν διευκολύνσεις. Αυτό που βλέπουμε με ανησυχία, είναι ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που δυσκολεύεται πραγματικά και ζητά διευκολύνσεις, ώστε να αποπληρώσει τον λογαριασμό του, είτε σε δυο ή τρεις δόσεις. Αναλόγως με το υπόλοιπο και το προφίλ του πελάτη, ετοιμάζεται ένα σχέδιο εξόφλησης σε δόσεις, ούτως ώστε να μην συσσωρεύεται το χρεωστικό υπόλοιπο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει μερίδα καταναλωτών οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους διακανονισμούς που παραχωρεί η ΑΗΚ, αφού ζητούν συνεχώς σχέδια εξόφλησης λογαριασμών με δόσεις, με αποτέλεσμα να μην τα ξοφλούν ποτέ και έτσι αναγκάζουν την ΑΗΚ να μην τους εξυπηρετεί, καθώς σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, δεν είναι δίκαιο προς τους υπόλοιπους καταναλωτές και πρέπει όλοι να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων