Μέχρι και δέκα εκατομμύρια ο τζίρος από τα ξόβεργα-Παγιδεύτηκαν τουλάχιστον 157 διαφορετικά είδη
Πέτρος Πετρή 06:00 - 11 Μαρτίου 2024
Τεράστιες διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει η παράνομη παγίδευση και θανάτωση αποδημητικών πουλιών με δίχτυα και ξόβεργα, καθώς σύμφωνα με τους αριθμούς, περίπου 435.000 πουλιά θανατώθηκαν μόλις σε ένα φθινόπωρο, με τους δράστες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, να καρπώνονται χιλιάδες ευρώ, αφού ο τζίρος από τα ξόβεργα, αγγίζει μέχρι και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη μείωση στο φαινόμενο της παράνομης παγίδευσης πουλιών, εντούτοις, τον τελευταίο χρόνο, σε σύγκριση με πέρσι, έχει υπάρξει ανοδική πορεία στους αριθμούς των θανατώσεων, με τους ειδικούς να ερμηνεύουν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες. Την οργανωμένη παγίδευση πουλιών, τις χαλαρώσεις στον Νόμο και την υποστελέχωση της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων.
Το κουβάρι των παράνομων θανατώσεων που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές, ξετύλιξε στον REPORTER o συντονιστής εκστρατειών του BirdLife Cyprus, Τάσος Σιαλής, ο οποίος εξήγησε ότι από την πλευρά του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, κάνει ένα συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης για την παράνομη παγίδευση αποδημητικών πουλιών από το 2002 και γι’ αυτό τον λόγο σήμερα είναι σε θέση να παραθέτει την εικόνα της παράνομης παγίδευσης, ειδικότερα με τα δίκτυα. Σε σύγκριση με πέρσι, ανέφερε ο κ. Σιαλής, «οι καταγραφές έχουν δείξει μια αύξηση και εκτιμάται ότι πάνω από 435.000 πουλιά έχουν θανατωθεί το φθινόπωρο, σε αντίθεση με πέρσι που εκτιμήθηκε ότι ήταν γύρω στα 350.000 τα πουλιά που θανατώθηκαν, άρα υπήρχε μια αύξηση της τάξεως των 85.000 πουλιών».
Από πλευράς αύξησης των επίπεδων παγίδευσης, δηλαδή των τάσεων που παρατηρούνται, στην έρευνα διαφαίνεται επίσης αύξηση της τάξεως του 6%, σε σύγκριση με πέρσι. Ωστόσο, συγκρίνοντας τα επίπεδα παγίδευσης από το 2015 και εντεύθεν, έχει παρατηρηθεί μια ουσιαστική μείωση. Ενδεικτικά, το 2015, υπήρχε η εκτίμηση για πάνω από δυο εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά, τα οποία θανατώνονταν κατά την περίοδο του φθινοπώρου. «Γι’ αυτό το λόγο, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πρόοδος από τότε, αλλά σε σύγκριση με πέρσι όμως, αντικρίζουμε μια αύξηση η οποία μας ανησυχεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε ο κ. Σιαλής.
Η εξήγηση που δίνεται για την σημαντική πρόοδο που παρατηρήθηκε από το 2015, είναι λόγω των υψηλών προστίμων που υπάρχουν για τα δίχτυα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σιαλή, έχει αλλάξει ο Νόμος, με την ποινή του εξώδικου να αρχίζει από τις 2.000 ευρώ, κάτι που έχει φέρει μείωση στις παραβάσεις. Εξίσου σημαντικό επίσης, ανέφερε ο συντονιστής των εκστρατειών, είναι ότι «στις Βρετανικές Βάσεις της Δεκέλειας, ξεκίνησε μια πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στην Αστυνομία των Βάσεων με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις».
Από την άλλη, η αύξηση που υπήρξε από τα πέρσι μέχρι φέτος, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πιο οργανωμένες ομάδες παράνομων παγιδευτών. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Σιαλής, «εκεί που ήταν ένα με δυο άτομα και έστηναν τα δίχτυα τους σε ένα πορτοκαλεώνα, πλέον, βλέπουμε ότι έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες των τριών και τεσσάρων ατόμων, στις περιοχές που γίνεται η παγίδευση, δηλαδή Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο. Δυστυχώς, βλέπουμε σήμερα να υπάρχει ένα οργανωμένο έγκλημα και δεν υπάρχει ουσιαστική πάταξη και δεν έχει βρεθεί ο μηχανισμός για να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι διωκτικές αρχές. Τόσο η Υπηρεσία Θήρας και το κλιμάκιο πάταξης της λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου, το οποίο έχει διαλυθεί το 2019 και τον Ιούνιο του 2023 επανασυστάθηκε. Ωστόσο, βλέπουμε ότι το κλιμάκιο, δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει τους λαθροθήρες».
Όσον αφορά τις περιοχές που παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα το φαινόμενο της παγίδευσης πουλιών, είναι κυρίως στη Λάρνακα και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Όπως εξήγησε ο κ. Σιαλής, «υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά σε πιο μικρό βαθμό. Κυρίως όμως, είναι στις δυο επαρχίες που προαναφέρθηκαν, λόγω του ότι πάρα πολλά αποδημητικά πουλιά, κατά τη διάρκεια της αποδημίας τους, ειδικά το φθινόπωρο, χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές για να περάσουν, καθώς είναι πουλιά έχουν συγκεκριμένους αποδημητικούς διαδρόμους από τη Βόρεια Ευρώπη καθοδόν προς τα Νότια».
Οι τρόποι παγίδευσης των χιλιάδων πουλιών
Αυτό που έχει διαφανεί τα τελευταία χρόνια, είναι ότι υπάρχουν δυο τρόποι που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες για τη θανάτωση πουλιών. Ο ένας τρόπος, είναι αυτός που θεωρείται παραδοσιακός, όπου είναι τα ξόβεργα. Πρόκειται για κομμένα ξυλάκια των 30 και 40 εκατοστών στα οποία βάζουν γόμα και τα τοποθετούν επάνω σε δέντρα. Έτσι, τα πουλιά βλέποντας τα, θεωρούν ότι είναι ένα κλαδί και με το που καθίσουν σε αυτά, κολλάνε, χωρίς να μπορούν να απελευθερωθούν στη συνέχεια.
Ο άλλος τρόπος, που είναι ο πιο διαδεδομένος πλέον, είναι τα δίχτυα, τα οποία προκαλούν τη μεγαλύτερη έκταση του προβλήματος. Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουν να θανατώσουν περισσότερα πουλιά μαζικώς, παρά με τα ξόβεργα.
Και οι δυο μέθοδοι, δηλαδή τα ξόβεργα και τα δίχτυα, σύμφωνα με τον κ. Σιαλή, «είναι μη επιλεκτικές μέθοδοι και γι’ αυτό θεωρούνται παράνομες, καθώς δεν μπορείς να επιλέξεις το είδος που θα παγιδευτεί, αφού ότι πουλί περάσει από την παγίδα, πιάνεται και σκοτώνεται. Από τις καταγραφές, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 157 διαφορετικά είδη πτηνών που έχουν παγιδευτεί είτε σε δίχτυα, είτε σε ξόβεργα».
Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι μια δωδεκάδα αμπελοπούλια, μπορεί να κοστίζει μέχρι και εκατό ευρώ, σε εστιατόρια που σερβίρονται, σύμφωνα με τον κ. Σιαλή. Γι’ αυτό τον λόγο φαίνεται να υπάρχει τρομερό οικονομικό όφελος από τους παγιδευτές, οι οποίοι θεωρούνται από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο, ως «αδίστακτοι εγκληματίες που εμπλέκονται σε ένα οργανωμένο έγκλημα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει επιθέσεις από αυτά τα άτομα κατά περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά ακόμη και των διωκτικών Αρχών, τόσο των θηροφυλάκων, όσο και της Αστυνομίας Κύπρου. Ο παράνομος τζίρος, αγγίζει μέχρι και τα δέκα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, από την παγίδευση πουλιών και κάποιοι συνεχίζουν να ζουν μέσω αυτού του οργανωμένου εγκλήματος».