Τρεις στους τέσσερις ένοικους παγιδευμένοι στα προβλήματα-Αλαλούμ με τις γερασμένες πολυκατοικίες

Τρεις στους τέσσερις ένοικους διαμερισμάτων, φαίνεται να είναι εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικίες που χρήζουν επιδιόρθωσης και αναβάθμισης, εντούτοις, δεν γίνεται καμία ενέργεια από τους ιδιοκτήτες, τις διαχειριστικές επιτροπές, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, με αποτέλεσμα η ασφάλεια σήμερα 250.000 διαμερισμάτων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών, να βρίσκεται στον… αέρα, χωρίς κανένα έλεγχο.

Την ώρα που βρίσκεται υπό συζήτηση το νομοσχέδιο για τις κοινόκτητες οικοδομές, που στοχεύει να βάλει τάξη και να ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία, διαχείριση και εποπτεία σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, η αναρχία και τα σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες ένοικους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια τους να επιδιορθώσουν ραγισμένους τοίχους, υγρασίες και άλλες φθορές που εντοπίζουν στις οικίες τους.

Με αφορμή τα δεκάδες παράπονα που λαμβάνει καθημερινά από πολίτες που διαβιούν σε παραμελημένα διαμερίσματα, ο Σύνδεσμος Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών, ζητά συνάντηση με το Κτηματολόγιο και την Ένωση Δήμων, ώστε να συζητήσει τα προβλήματα, να προτείνει λύσεις και να θέσει τις θέσεις του αναφορικά με το νέο Νομοσχέδιο.

Για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα σε χιλιάδες διαμερίσματα, μίλησε στον REPORTER o πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών Κύπρου, Χρίστος Κύζης, ο οποίος σημείωσε πως, «λόγω της αύξησης των κοινόκτητων οικοδομών, βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα μαζεμένα. Η κατάσταση δυστυχώς είναι μη ελεγχόμενη, καθώς κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με τις κοινόκτητες οικοδομές και βρίσκουμε ένα τοίχο στο να εκτελέσουμε τη δουλειά μας καθημερινά».

Από τα μηνύματα που φτάνουν στον Σύνδεσμο, αυτό που προκύπτει είναι πως κάθε πολυκατοικία αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλού πιο σημαντικά, αλλού πιο ασήμαντα. Κοινός παρονομαστής των προβλημάτων, είναι η στάση κάποιων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που αδιαφορούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν για επιδιορθώσεις.

Αναμφισβήτητα, ανέφερε ο κ. Κύζης, «την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ιδιοκτήτης κάθε διαμερίσματος και μετέπειτα η ευθύνη μεταφέρεται στη διαχειριστική επιτροπή. Ακόμα κι αν αυτή δώσει την ευθύνη σε μια διαχειριστική εταιρεία, αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιείται τις ευθύνες της. Αυτό που έχει διαφανεί όμως τα τελευταία χρόνια, είναι ότι το κράτος δεν δίνει την εξουσία στις διαχειριστικές επιτροπές για να κάνουν κάτι, ώστε να επιλύσουν τα προβλήματά, που προκαλούνται από τη μη είσπραξη κοινοχρήστων. Δεν μπορεί να καταπολεμήσει κανείς αυτή τη μάστιγα».

Ένα σοβαρό ζήτημα επίσης που απασχολεί τον Σύνδεσμο Διαχειριστών Κοινόκτητων Οικοδομών, είναι το γερασμένο κτιριακό απόθεμα. «Τι θα γίνει αν έχουμε ανάλογο σεισμό με την Τουρκία; Θα αναλάβει την ευθύνη το κτηματολόγιο, το οποίο θα έπρεπε να δώσει τις λύσεις γι’ αυτή την κατάσταση; Ο Δήμος που δεν ορίζει ότι μια πολυκατοικία είναι ακατάλληλη; Ή ακόμη και να ορίσει μια πολυκατοικία ότι είναι ακατάλληλη, ποιες ενέργειες γίνονται στη συνέχεια για να εκκενωθούν τα κτίρια; Μάλλον φαίνεται να προτιμάται, να αφήνονται οι ένοικοι μέσα και όταν γκρεμιστεί μια πολυκατοικία, τότε θα αποφασιστούν και οι ενέργειες», διερωτάται ο κ. Κύζης.

Χαρακτηριστική καταγγελία που έφθασε στα χέρια του Συνδέσμου, είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας σε μια πολυκατοικία, η οποία ταλαιπωρείται επειδή άλλη ένοικος πολυκατοικίας, αρνείται να πληρώσει το αντίτιμο που της αντιστοιχεί για τη μόνωση ταράτσας, με αποτέλεσμα να τρέχουν τα νερά από τα ταβάνια μέσα στα διαμερίσματα. «Όταν δεν επηρεάζονται όλοι ένοικοι, τότε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε μια πολυκατοικία», εξήγησε ο κ. Κύζης.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρακάτω ο κ. Κύζης προτείνει μάλιστα, τη συμπερίληψη όρου στα πωλητήρια των διαμερισμάτων, για πάγιο πάγιο αποθεματικό ταμείο, ύψους 1.000 ευρώ. «Έτσι με αυτό τον τρόπο μια πολυκατοικία με δέκα διαμερίσματα, θα έχει ένα ταμείο ύψους 10.000 ευρώ σε περίπτωση που χρειαστούν για αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν στο μέλλον».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»