Ξεκίνησε αμερικανικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα-Θα φτάσει μέσω Κύπρου (pics)

Το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1), αναχώρησε από τη βάση Λάνγκλεϊ-Γιούστις στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να ενισχύσει τη διά θαλάσσης εκστρατεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της Κύπρου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

60

Όπως είχε δηλώσει και το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε».

70

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Αναχωρεί εντός του επόμενου 24ωρου το πλοίο για τη Γάζα

Το εν λόγω πλοίο εξυπηρετεί την εφοδιαστική υποστήριξη μονάδων με ό,τι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Το «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) απέπλευσε «λιγότερο από 36 ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα διά θαλάσσης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της CENTCOM.

100

12

Μεταφέρει «εξοπλισμό για τη δημιουργία προσωρινού προβλήτα» που θα εξυπηρετήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που λιμοκτονούν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι για το πλωτό λιμάνι θα χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να ολοκληρωθεί και θα χρειαστούν περίπου 1.000 στρατιώτες για την κατασκευή του - κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά.

80

Το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα πρώτα φορτία θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

36

37

Σε επαφή με εταίρους στην Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο ο ΟΗΕ

Η ομάδα του ΟΗΕ με επικεφαλής την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίζει σε συνεργασία με τους εταίρους στην Κύπρο την επιχείρηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Η Ζίγκριντ Κάαγκ, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα έχει μια τεχνική ομάδα στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τους εταίρους που το οργανώνουν και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για την πρωτοβουλία ως πρόσθετη οδό πρόσβασης στη Γάζα», είπε.

«Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων θαλάσσιων αποστολών ή του κτιρίου της αποβάθρας ή του λιμανιού διαχειρίζονται απο τους εταίρους της πρωτοβουλίας» σημείωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι «όλα κινούνται γρήγορα. Η κ. Kάγκ και η ομάδα της είχαν έρθει σε επαφή με τους εταίρους. Στην Κύπρο είχε βρεθεί και ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ. Η ομάδα της κ. Κάαγκ παραμένει στη Κύπρο».

Θέλω να πω, ανέφερε, «σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση και τα πράγματα αλλάζουν».

«Είναι σαφές ότι δεν είμαστε επιχειρησιακός εταίρος σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής. Το κάνουν αυτό, και είναι επίσης σε επαφή με την κ. Κάαγκ, δεδομένου ότι της δόθηκε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ασφαλή και αποτελεσματική και μεγάλης κλίμακας διανομή βοήθειας και να μην ξεχάσουμε και την ανοικοδόμηση», είπε.

Προφανώς λοιπόν, πρόσθεσε, «αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι συνεργάτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε στο σημείο και να τους μιλάμε για να βεβαιωθούμε ότι όλες οι προσπάθειες, όλα τα χρήματα που θα δαπανηθούν, όλη η βοήθεια που θα σταλεί θα παραδοθεί με ασφάλεια και με τον ίδιο συντονισμένο τρόπο όπως δυνατόν».

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά