Κατοχυρώνεται νομικά ο Μηχανισμός για Δικαιώματα Γυναικών-Στη Βουλή το νομοσχέδιο για Επ. Ισότητας
07:01 - 10 Μαρτίου 2024
Κατοχυρώνονται νομοθετικά πλέον οι δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Γυναικών, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση νομοσχεδίου για το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κάτι που σημαίνει πως πλέον θα αναγνωρίζεται ο ρόλος του στην προσπάθεια για προώθηση της ισότητας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θεσμοθετείται ο ρόλος της Επιτρόπου ισότητας-Τι προνοεί το Νομοσχέδιο
Το Υπουργικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε όπως εντός των επόμενων εβδομάδων προωθηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε και θα καθορίσει το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων ως νομική οντότητα και θα διέπονται οι όροι εντολής του από τη νομοθεσία, όπως γίνεται με συγκεκριμένους άλλους Επιτρόπους.
Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί είναι πως θα παραμένει στο Κυβερνητικό Σχήμα και θα προσδιορίζονται ξεκάθαρα από την Κυβέρνηση και δεν θα είναι όπως άλλους Επιτρόπους, που βάσει των όρων εντολής τους, μπορούν να έχουν εποπτικό έλεγχο και να προβαίνουν σε δεσμευτικές συστάσεις.
Ανάμεσα στις πρόνοιες του νομοσχεδίου, είναι και η νομική κατοχύρωση του ρόλου του Εθνικού Μηχανισμού Γυναικών, ενός σώματος που ξεκίνησε τις δράσεις του από το 1988 ως Φορέας για τα δικαιώματα της γυναίκας, μετά από πρωτοβουλία της τότε Πρώτης Κυρίας, Ανδρούλλας Βασιλείου. Ο εν λόγω φορέας είχε μετεξελιχθεί στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα των Γυναικών το 1994, μετά που πρωτοστάτησαν πέντε γνωστές γυναικείες οργανώσεις και έκαναν πιο επίσημη τη μορφή του.
«Πλέον θα κατοχυρωθεί νομοθετικά και θα προστεθεί στο νομοσχέδιο ότι η σχέση με το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας είναι επίσημη πλέον, υπάρχει στενή συνεργασία, ξεκαθαρίσει ο τρόπος λειτουργίας του Μηχανισμού, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και των διαφόρων συμβουλίων που δημιουργούνται. Υπήρχαν τα περισσότερα από αυτά, αλλά ήταν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ή μέσω σχεδίων. Πλέον θα κατοχυρώνονται νομοθετικά», ανέφερε στον REPORTER η λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Δύο Φύλων, Νιόβη Γεωργιάδη.
Σημειώνεται πως ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των Γυναικών έχει δύο σώματα, ένα συμβούλιο που απαρτίζεται από δεκαοκτώ οργανώσεις, που είναι τα γυναικεία τμήματα των πολιτικών κομμάτων, των εργοδοτικών οργανώσεων, των οργανώσεων εργαζομένων και κάποιες άλλες γυναικείες πολιτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΠΑΒΟ, η ΚΟΓΕ, ενώ όσον αφορά στο δεύτερο σώμα, είναι η Εθνική Επιτροπή, όπου συμμετέχουν περίπου 70 οργανώσεις που έχουν άμεσα ή έμμεσα εμπλοκή με θέματα για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Του Μηχανισμού προεδρεύει η εκάστοτε Επίτροπος, γι’ αυτό θεωρήθηκε σημαντικό να προβλέπεται και στο σχετικό νομοσχέδιο για να θεσμοθετείται, επειδή ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ήταν σημαντική η συνεισφορά, είναι γυναίκες και οργανώσεις που ιστορικά έχουν συνδράμει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Σημειώνεται πως υπάρχει και άμεση και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Γραφείο μας που προωθούμε την εθνική στρατηγική για ισότητα των φύλων».
Συμβουλευτικός ο ρόλος του Μηχανισμού
Σημειώνεται πως ο ρόλος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι συμβουλευτικός, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τα Υπουργεία, ενώ συμβάλλει και στην προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
«Με τη νομοθεσία ενισχύεται ο ρόλος του Μηχανισμού και θεσμοθετείται και είναι καταγεγραμμένες οι δράσεις του. Μετά από τόσα χρόνια θεσμοθετείται ο ρόλος και αναγνωρίζεται. Η νομοθετική κατοχύρωση είναι αρκετά σημαντική. Είχαν έργο να επιδείξουν και ως οργανώσεις και ως Μηχανισμός, αλλά πλέον θα αναδειχθεί και θα αναβαθμιστεί. Ο Μηχανισμός είναι συμβουλευτικό σώμα και λαμβάνει αποφάσεις για δράσεις. Μπορεί να λάβει αποφάσεις για τις οργανώσεις ή για θέμα που αφορά την προεδρεύουσα. Ο στόχος είναι να συνεχίσει η αλληλεπρίδραση με τις οργανώσεις που έχουν ιστορία στα θέματα των γυναικών».