Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 6ης Συνόδου της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Assembly - UNEA-6) που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας μεταξύ 26 Φεβρουαρίου -1 Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, η Σύνοδος αυτή διαπραγματεύτηκε θεματικές που αφορούν αποτελεσματικές, και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμες δράσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης και αποβλήτων.

Στη Σύνοδο συμμετείχε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, η οποία στην ομιλία της τόνισε το σημαντικό έργο της UNEA και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) για συλλογική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών, της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και της ρύπανση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Η Κύπρια Υπουργός ανάφερε ότι η κλιματική κρίση δεν έχει «σύνορα» και ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαβιούμε σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον αφορά όλους και όλες και απαιτεί δράση αμέσως. Αναφέρθηκε ακόμη στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος όπως η μείωση της βροχόπτωσης και η ξηρασία, η απερήμωση και οι απειλές στη βιοποικιλότητα και τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τη λήψη συλλογικών μέτρων για αντιμετώπισή τους.

Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για βιώσιμη πολυμερή δράση με βάση τις υποχρεώσεις μας για να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 2030, η κ. Παναγιώτου τόνισε τη στήριξη της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, στις συμφωνημένες θέσεις της ΕΕ, καθώς και την αποφασιστικότητά μας για επίτευξη των υψηλών περιβαλλοντικών στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο, προτεραιότητες που καθορίζονται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου υιοθετήθηκε σημαντικός αριθμός διεθνών αποφάσεων που αφορούν 15 θεματικές, καθώς και δύο δηλώσεις. Συγκεκριμένα, αυτές αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα όπως η διαχείριση του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η διαχείριση των χημικών και αποβλήτων, η αντιμετώπιση της απερήμωσης και η υποβάθμιση του εδάφους, η προστασία των ωκεανών κ.ά., τα οποία τα κράτη θα πρέπει διαπραγματευτούν ώστε να μετατραπούν σε δεσμευτικές διεθνείς συμβάσεις.

Υιοθετήθηκε, επίσης, μια σημαντική Υπουργική Δήλωση της UNEA-6, μέσω της οποίας οι κυβερνήσεις, οι πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον για να εφαρμόσει αποτελεσματικά και χωρίς αποκλεισμούς τις δράσεις και δεσμεύσεις της.

Η επόμενη Σύνοδος της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον - UNEA-7 θα πραγματοποιηθεί στην Κένυα στις 8-12 Δεκεμβρίου 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»