Μνημόνιο συναντίληψης με τον Αυστριακό ομόλογό της υπέγραψε η Υπ. Παιδείας

Μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης συνυπέγραψε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με τον Αυστριακό ομόλογό της, Martin Polaschek, στο περιθώριο της επίσκεψής της στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για διεθνοποίηση της εκπαίδευσης της χώρας μας, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τον στόχο για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Αυστρία και για ενίσχυση του διμερούς διαλόγου τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Μνημόνιο επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η Ανώτερη Εκπαίδευση, η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Εκπαίδευση Ενηλίκων και η Διά Βίου Μάθηση, η Ψηφιακή Εκπαίδευση, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, οι ανταλλαγές μεταξύ μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και εμπειρογνωμόνων, η ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών αναφορικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών, το διδακτικό υλικό, τα αναλυτικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά την Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Παιδείας στην οποία συμμετείχε η Υπουργός, μεταξύ 29 Φεβρουαρίου – 1η Μάρτιου, υπό τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το Υπουργείο αναφέρει ότι κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, η Υπουργός Παιδείας παρακολούθησε πάνελ συζήτησης πέντε ομολόγων της, οι οποίοι παρουσίασαν το πλαίσιο της κινητικότητας των φοιτητών/τριών στη χώρα τους.

Στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών μελών ως προς το θέμα της κινητικότητας αλλά και οι αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως και την ανάγκη ανταλλαγής καλών πρακτικών, με σκοπό να διευκολύνεται η κινητικότητα και να αποφεύγεται η δημιουργία επιπρόσθετων εμποδίων στη διαδικασία αυτή.

Τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Συνόδου, η κ. Μιχαηλίδου συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους ομολόγους της. Η Υπουργός Παιδείας μίλησε για τον υψηλό δείκτη πτυχιακής κινητικότητας, κάνοντας λόγο για τη διαχρονική κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο για σπουδές στο εξωτερικό και υπογραμμίζοντας τα οφέλη που κερδίζουν και οι φοιτητές/φοιτήτριες και η  κοινωνία μας ευρύτερα.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχετικά χαμηλό ποσοστό των φοιτητών/τριών που σπουδάζουν στην Κύπρο και πραγματοποιούν μικρής διάρκειας κινητικότητες και επισήμανε τους λόγους που ενδεχομένως να συμβαίνει αυτό, τονίζοντας κυρίως τις δυσκολίες πρόσβασης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης σε αυτές.

Παράλληλα, μοιράστηκε με τους ομολόγους της, καλές πρακτικές που υλοποιεί η Κύπρος, όπως η ενίσχυση της πολυγλωσσίας στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, αλλά και η ανάπτυξη πολιτικών με σκοπό την αύξηση της κινητικότητας μικρής διάρκειας. Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ξανά την ανάγκη να επισημανθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες των κρατών μελών με σκοπό την ενθάρρυνση μιας πιο προσβάσιμης και βιώσιμης κινητικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»