Βίωσε την βία του πατέρα της, έχασε την αδελφή της, κατέληξε στην χρήση-Το ταξίδι που την οδήγησε στις Κεντρικές

«Είναι ηλικίας 25 ετών και κατάγεται από την Ιταλία. Προέρχεται από πενταμελή οικογένεια, με χωρισμένους γονείς. Χώρισαν λόγω χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στις οικογενειακές τους σχέσεις, με τον πατέρα της να είναι βίαιος άνθρωπος που κακοποιούσε τα παιδιά του σωματικά και με τον οποίο η κατηγορούμενη δεν διατηρεί οποιανδήποτε επικοινωνία. Η μητέρα της παρουσιάζει χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Πριν μερικά χρόνια προέβηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός της έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του ως βοηθός νοσηλευτή, ενώ η δίδυμη αδελφή της αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν και πριν δύο χρόνια αυτοκτόνησε. Η κατάσταση της αδελφής της επηρέασε όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα την κατηγορούμενη, αφού και ενώ είχε αρχίσει σπουδές νομικές, τις εγκατέλειψε ώστε να αναλάβει τη φροντίδα της. Μετά το θάνατο της αδελφής της, βρήκε διέξοδο στην καθημερινή χρήση μαριχουάνας, ενώ προέβαινε και σε χρήση κοκαΐνης και χαπιών έκσταση για σκοπούς ψυχαγωγίας. Έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα των πράξεων της και δηλώνει μετανιωμένη για τα αδικήματα τα οποία διέπραξε και τα οποία έγιναν σε μια αρκετά δύσκολη για την ίδια περίοδο τόσο οικονομικά όσο και ψυχικά».

Αυτές, είναι μεταξύ άλλων οι προσωπικές περιστάσεις νεαρής, όπως περιεγράφηκαν από τον συνήγορο υπεράσπισης της, Αλέξανδρο Κληρίδη, η οποία συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας στις αποσκευές της 13 κιλά και 900 γραμμάρια κάνναβη. Η κατηγορούμενη, από τον Ιούνιο του 2023, ζούσε στην πόλη Ibiza της Ισπανίας, εκεί όπου γνώρισε ένα Αλβανό υπήκοο, ο οποίος της πρότεινε να μεταφέρνει ναρκωτικά σε διάφορες χώρες και για κάθε μεταφορά θα λάμβανε το ποσό των 5000 ευρώ, πρόταση στην οποία συμφώνησε. Μετά τη σύλληψη της, παραδέχθηκε και συνεργάστηκε με την Αστυνομία, στην οποία έδωσε στοιχεία, όπως όνομα, τηλέφωνα, χαρακτηριστικά και τοποθεσία του ατόμου που της έδωσε την αποσκευή με τα ναρκωτικά για να την φέρει στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα διάπραξης των αδικημάτων, ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κληρίδης, κάλεσε το Δικαστήριο «να λάβει υπόψη του, ότι η εμπλοκή της κατηγορούμενης ήταν η μεταφορά των ναρκωτικών στην Κύπρο και αυτό προκύπτει ότι δεν γνώριζε ούτε την ποσότητα των ναρκωτικών αλλά ούτε και εντοπίστηκε DNA πάνω στα σκευάσματα, χωρίς αυτό βέβαια να επηρεάζει την παραδοχή της ότι εισήγαγε και είχε την κατοχή των ναρκωτικών, το γεγονός ότι ενήργησε επιπόλαια αφού δεν είχε φέρει οποιαδήποτε προσωπικά αντικείμενα, όπως ρούχα, κατά την άφιξη της στη Δημοκρατία, αλλά ούτε και είχε κάπου να διαμείνει, αφού δεν είχε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Περαιτέρω, δεν γνωρίζει ούτε τη γλώσσα αλλά ούτε και κάποιο άτομο το οποίο θα μπορούσε να την βοηθήσει. Από την ενέργεια της δεν αποκόμισε οποιοδήποτε όφελος και τα λεφτά που της υποσχέθηκαν ότι θα έπαιρνε δεν της τα έδωσαν από πριν, με την κατηγορούμενη να βασίζεται σε μία υπόσχεση ότι θα έπαιρνε €5.000».

Από την πλευρά του το Κακουργιοδικείο, εξετάζοντας τα όσα τέθηκαν ενώπιον του από της δύο πλευρές, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η κατηγορούμενη, αν και μεταφορέας, εισήγαγε και ανέλαβε να παραδώσει σε άλλο πρόσωπο, έναντι αμοιβής, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, υποδεικνύοντας πως: «Πρωταρχική δηλαδή έγνοια για την κατηγορούμενη, ήταν η είσπραξη αμοιβής χωρίς να αναλογιστεί τις ολέθριες συνέπειες που η ενέργεια της αυτή θα είχε στο κοινωνικό σύνολο. Να θέσουμε εδώ ότι το γεγονός ότι δεν εισέπραξε τελικά τα χρήματα που της υποσχέθηκαν, δεν διαφοροποιεί το δεδομένο ότι εισήγαγε τα ναρκωτικά στην Δημοκρατία έναντι αμοιβής. Η πράξη της να εισαγάγει τα ναρκωτικά στη Δημοκρατία αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τα παραδώσει σε άλλο πρόσωπο, είχε ως αποτέλεσμα να συμβάλει και αυτή με τον τρόπο αυτό στη διασπορά εξαρτησιογόνων ουσιών, με τα ολέθρια συνεπακόλουθα που αυτό συνεπάγεται και σίγουρα επιφέρει. Ενέργειες και πράξεις αυτού του είδους, που τα ζημιογόνα αποτελέσματα τους είναι δεδομένα, δεν μπορούν και δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές. Αποτελεί και η παρούσα κατηγορούμενη κρίκο της αλυσίδας για την διακίνηση ναρκωτικών σε τρίτα πρόσωπα. Η ποσότητα των ναρκωτικών και ο σκοπός για τον οποίο εισήχθησαν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και κατατάσσουν την παρούσα υπόθεση στις πλέον σοβαρές».

Μειώθηκε η ποσότητα ναρκωτικών

Όπως καταγράφεται στην απόφαση, η κατηγορούμενη είχε δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες, με αυτή να εστιάζεται, ως τέθηκε εξ αρχής από τον συνήγορο της Αλέξανδρο Κληρίδη, στην ποσότητα των ναρκωτικών που είχε στην κατοχή της. Αυτό προκύπτει και από το κατηγορητήριο που καταχωρίστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου η αναγραφόμενη ποσότητα είναι αυτή των 9,5 κιλών, ποσότητα δηλαδή κατά πολύ λιγότερη από αυτή που περιλαμβάνεται στις λεπτομέρειες των αδικημάτων του κατηγορητηρίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Μετά την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από την Κατηγορούσα Αρχή στην υπεράσπιση, ως προς το λόγο που υπήρχε αυτή η ποσοτική διαφορά, η κατηγορούμενη δήλωσε παραδοχή, με το Κακουργιοδικείο να κρίνει πως η παραδοχή της ήταν άμεση. Περαιτέρω, προς όφελος της κατηγορούμενης, λήφθηκε η υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο της, το νεαρό της ηλικίας της, ως επίσης και το ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ήταν οι λόγοι να εμπλακεί στην υπόθεση αυτή.

«Δεν παραβλέπουμε τις οικογενειακές της περιστάσεις και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που άρχισαν από την παιδική ηλικία της κατηγορούμενης, αφού έζησε την ενδοοικογενειακή βία από τον πατέρα της, με την μητέρα της αλλά και την δίδυμη αδελφή της να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα που οδήγησαν την αδελφή της στην αυτοκτονία το 2021. Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε και η μητέρα της. Ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ίδια η κατηγορούμενη, με αποτέλεσμα να παρακολουθείτο από ψυχολόγο στη χώρα καταγωγής της αλλά συνεχίζει να παρακολουθείται και στις Κεντρικές Φυλακές λαμβάνοντας και φαρμακευτική αγωγή. Να πούμε όμως εδώ ότι οι προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις σε κάθε περίπτωση, είναι νομολογημένο ότι σε τέτοιας φύσεως υποθέσεις δεν έχουν παρά μόνο μικρή βαρύτητα στην επιμέτρηση της ποινής», ανέφερε το Κακουργιοδικείο.

Λήφθηκε υπόψη ο υπερπληθυσμός στις Φυλακές

Περαιτέρω, ίσως για πρώτη Δικαστήριο, προσμέτρησε το γεγονός ότι στις Κεντρικές Φυλακές παρατηρείται υπερπληθυσμός, θέμα το οποίο υπέδειξε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, «προσμετρούμε επίσης το γεγονός ότι στις Κεντρικές Φυλακές παρατηρείται υπερπληθυσμός, κάτι που από μόνο του δημιουργεί δυσχέρειες για την κατηγορούμενη και μπορεί να αποτελέσει μετριαστικό παράγοντα για την ποινή, ως ήταν άλλωστε και η εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης. Δεν παραγνωρίζουμε επίσης ότι η κατηγορούμενη θα είναι δύσκολο για την ίδια να εκτίσει ποινή σε φυλακές μίας ξένης χώρας, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα αλλά και χωρίς να μπορεί να δέχεται επισκέψεις από πρόσωπα του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Είναι περαιτέρω δεδομένο, κάτι που αποτέλεσε εισήγηση του συνηγόρου υπεράσπισης, ότι στην παρούσα περίπτωση δεν συντρέχουν οι παράγοντες του άρθρου 30(4)(α) του Ν. 29/77 και που θα καθιστούσαν το αδίκημα ιδιαίτερα σοβαρό».

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή φυλάκισης δέκα ετών, για τα 9,5 κιλά κάνναβης.

Δειτε Επισης

Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)