Δεν αποδέχονται ανακατανομή, ζητούν αύξηση των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αγίας Νάπας

Την έντονη διαφωνία τους, με την πρόθεση της Βουλής, να αυξήσει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων της Αγίας Νάπας, εις βάρος τους, εκφράζουν τα κοινοτικά συμβούλια, Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου και ο Δήμος Σωτήρας, με επιστολή τους προς τη Βουλή. Η εν λόγω ρύθμιση, ουσιαστικά προτείνει, να αυξηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγίας Νάπας κατά δύο, δηλαδή από τρεις να γίνουν πέντε και να μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Άχνας και του Αυγόρου από τρεις σε δύο.

Με βάση το Νομοσχέδιο, το κάθε διαμέρισμα θα διαθέτει τρεις δημοτικούς συμβούλους κι από ένα αντιδήμαρχο, με την Αγία Νάπα, να ζητά αυξημένη εκπροσώπηση, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων που έχει ως περιοχή, λόγω και του αυξημένου τουρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αλλαγές στους Νόμους για την ΤΑ-Κόβονται διπλές υποψηφιότητες, ρυθμίζονται οι κατανομές

Στην επιστολή τους προς τη Βουλή ο δήμαρχος Σωτήρας, Γιώργος Ττάκκας και οι κοινοτάρχες Αυγόρου, Παναγιώτης Μιχαηλάς, Λιοπετρίου Βάσος Μανώλη και Άχνας, Νίκος Βάσιλας, εκφράζουν την διαφωνία τοους με την αυξημένη εκπροσώπηση του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας με εσωτερική ανακατανομή των είκοσι δημοτικών συμβούλων.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τοπικών αρχών, επιμένουν στην εισήγηση τους για αύξηση του συνόλου του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που θα μετέχουν στο Συμβούλιο του νέου «Δήμου Αγίας Νάπας» κατά δύο επιπρόσθετα Μέλη του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας, χωρίς οιονδήποτε επηρεασμό του αριθμού των Δημοτικών Μελών των λοιπών δημοτικών διαμερισμάτων Σωτήρας, Αυγόρου, Λιοπετριού και Άχνας/

«Εμείς», σημειώνουν οι τέσσερις, «πάντοτε θεωρούσαμε ότι οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση της νομοθεσίας σε σχέση με το νέο Δήμο Αγίας Νάπας δεν θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω ανακατανομής εδρών (με αποτέλεσμα την απώλεια εδρών του οποιουδήποτε δημοτικού διαμερίσματος) αλλά με αυξημένη εκπροσώπηση στο δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Νάπας. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τη σχετική νομοθεσία».

Επιπλέον ο δήμαρχος Σωτήρας και οι κοινοτάρχες, Άχνας, Αυγόρου και Λιοπετρίου, απαντούν και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, ότι σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης τους, θα υπάρξουν νομικά ζητήματα. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα. Αφ' ης στιγμής έγινε αποδεκτό στο νέο Περί Δήμων Νόμο ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας θα πρέπει να τύχει συγκεκριμένης μεταχείρισης λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, η εν λόγω ειδική ρύθμιση δεν εξαντλείται μόνο σε ρύθμιση με συντελεστή στάθμισης αλλά μπορεί να γίνει και διαφορετικά, π.χ. με αύξηση του συνολικού αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων στον νέο Δήμο «Αγίας Νάπας», σε σχέση με τους υπολοίπους νεοσυσταθέντες Δήμους».

Σε ότι αφορά το πρόβλημα, που ενδεχομένως να προκύψει με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου, προτείνουν όπως τα δύο επιρπόσθετα μέλη του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Νάπας, να μην έχουν δικαίωμα ψήφου στον ΕΟΑ, ώστε να μην τίθεται κανένα νομικό ή άλλο ζήτημα.

«Επομένως, εισήγησή μας είναι όπως γίνει σχετική ρύθμιση ώστε μόνον τα 20 Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγίας Νάπας» να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α και το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Νάπας να καθορίζει με δική του ψηφοφορία τα Μέλη τα οποία θα συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου-στον Ε.Ο.Α., ώστε ο αριθμός να παραμένει ως ο βασικός συντελεστής κατανομής ο οποίος καθορίζεται πριν την κατανομή αυξημένης εκπροσώπησης προς τον Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Νάπας», αναφέρουν οι τέσσερις.

Την ίδια ώρα εκφράζουν τη θέση πως με αυτόν τον τρόπο, «ουδόλως θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι Δήμοι της Επαρχίας μας σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις και γενικότερα την λειτουργία του Ε.Ο.Α., ενόψει του ότι ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας» θα συμμετέχει με τον βασικό αριθμό κατανομής εδρών στον Ε.Ο.Α. Επισημαίνεται, ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας μετεξελίχθηκε σε δήμο λόγω ακριβώς της οικονομικής του δυνατότητας, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και εις την σχετική νομοθεσία. Η ανάγκη ειδικής ρύθμισης, οποιαδήποτε και αν είναι η έκφανση αυτής, μπορεί να δικαιολογεί αύξηση της εκπροσώπησης και ουδόλως σε τέτοια περίπτωση μπορεί ο οποιοσδήποτε άλλος Δήμος να επικαλείται άνιση μεταχείριση».

Στο ίδιο τέμπο τα κόμματα

Εξάλλου χθες, ξεκίνησε ενώπιον της Βουλής η συζήτηση των τριών Νομοσχεδίων που υπέβαλε η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις αλλαγές που προωθεί για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος που τέθηκε στην επιτροπή Εσωτερικών, είναι τα τρία Νομοσχέδια να ψηφιστούν εντός Μαρτίου.

Μάλιστα οι εκπροσώποι του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση, σε σχέση με τον χρόνο που κατατίθενται τα εν λόγω Νομοσχέδια, αποδίδοντας στο Υπουργείο Εσωτερικών, ολιγωρία. Παρακάμπτοντας, ωστόσο το γεγονός ότι οι λόγοι που χρειάστηκε να κατατεθούν τα συγκεκριμένα Νομοσχέδια, ήταν επειδή, σε κάποιες περιπτώσεις, κατά τη διαδικασία ψήφισης των Νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη Βουλή το 2022, έγιναν τέτοιες αλλαγές, ή σε άλλες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν λάθη, που σήμερα καλούνται να διορθώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών τα τρία Νομοσχέδια για ΤΑ-Στόχος να ψηφιστούν εντός Μαρτίου

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ