Απαντά στον Νικόλα για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Πετρίδης-«Ας μην υποτιμούν κάποιοι τη νοημοσύνη μας»

Απάντηση στις θέσεις που εξέφρασε με ανάρτηση του στο X ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δίνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Νωρίτερα, σε σχέση με το ζήτημα που προέκυψε για τη βιωσιμότητα των δήμων, με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εξέφρασε τη θέση ότι η Βουλή παραπλανήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδόπουλος, κάνει λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα που προκύπτει αν παραπλανήθηκε η Βουλή. «Το ΔΗΚΟ υπερψήφισε την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βάση των παραστάσεων που μας έδωσε η τότε κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Και ιδιαίτερα λόγω της διαβεβαίωσης ότι με αυτήν «θα επιτευχθούν σημαντικές εξοικονομήσεις». Επομένως είναι άκρως ανησυχητικές οι σημερινές διαπιστώσεις του υπουργού Εσωτερικών. Προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα εάν έχει παραπλανηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων», αναφέρει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τοπικά συμφέροντα, οι βαριές ευθύνες των κομμάτων και ο κίνδυνος για μη βιώσιμους δήμους

Η απάντηση Πετρίδη

Στον Νικόλα Παπαδόπουλο, απάντησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος του υπέδειξε πως «το ΔΗΚΟ (και όλα) τα κόμματα είχαν τις μελέτες που έδειχναν πως θα προέκυπταν εξοικονομήσεις (και σε τί ποσά ανάλογα με το σενάριο). Με βάση οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά κριτήρια δημιουργίας νέων δήμων».

Μάλιστα του υπενθύμισε πως, «η Κυβέρνηση (μετά από εκτενή διαβούλευση και με κόμματα) κατάθεσε Ν/σ και δύο εναλλακτικές προτάσεις για δημιουργία δήμων ως ελάχιστο παρονομαστή συνεννόησης, χωρίς όμως να διακινδυνεύει τη φιλοσοφία και βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης. Πάντα με βάση τα οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά».

Προφανώς, συνεχίζει ο κ. Πετρίδης, «αυτά δεν ήταν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα, παρά την κατάθεση των ν/σ να ακολουθήσουν νέο «πάρε δώσε» και να επιτευχθεί «συναίνεση». Το αποτέλεσμα αυτής της συναίνεσης ήταν:

  1. Σχηματισμός μη βιώσιμων δήμων αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής συνδιαλλαγής. Που δεν τηρούν κανένα κριτήριο από αυτά που καθαρά εξηγήσαμε στα κόμματα
  2. Αύξηση του αριθμού δήμων, και δημιουργείς κάποιων με ανομοιογενή χαρακτηριστικά
  3. Δημιουργία νέων πολύπλοκων, και κοστοβόρων δομών (περιφέρειες), με υπερδυνάμεις, και με νέους αιρετούς επικεφαλείς για καθαρά τεχνοκρατικά θέματα (γιατί);
  4. Αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων από Δήμους, καταπατώντας την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης που προέβλεπε ενδυνάμωση αρμοδιοτήτων των δήμων ούτως ώστε να επέλθει προτεταγμέν από όλους «αυτοτέλεια».

«Άρα», καταλήγει ο κ. Πετρίδης, «αυτή ήταν η πολυπόθητη «συναίνεση» και έστω και με δυσκολίες αυτό το μοντέλο θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αλλά επειδή κάποιοι δουλέψαμε εντατικά, ήλθαμε σε ρήξη ακόμα και με πολιτικά ημέτερους για τα «βασίλεια», ας μην υποτιμούν τουλάχιστο κάποιοι τη νοημοσύνη μας. Από αλλού ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποποιούνται τις ευθύνες τους για τις παραδοξότητες στην ΤΑ-Τις ερμηνεύουν ως «συμβιβασμούς» ΔΗΣΥ κι ΑΚΕΛ

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»