Από €10,000 η επιδότηση στέγης για νεαρά ζευγάρια-Τα τρία σχέδια του ΥΠΕΣ και τα κριτήρια

Στήριξη προς τους ιδιοκτήτες κενών σπιτιών, ώστε να τα ανακαινίσουν και να τα αναβαθμίσουν και στη συνέχεια να τα ενοικιάσουν, προσπαθεί να παράσχει το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από σχέδιο που έχει καταρτίσει για την επόμενη διετία. Την ίδια ώρα, μέσω ενός δεύτερου σχεδίου, το Υπουργείο επιδιώκει να ενισχύσει νεαρά άτομα και ζευγάρια, με την παραχώρηση εφάπαξ χορήγησης, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν σπίτι, μέχρι 85 τετραγωνικών μέτρων, σε δημαρχούμενες περιοχές.

Η κατάσταση με την ακρίβεια και τη συνεχή αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, έχει προκαλέσει προβλήματα σε διάφορους τομείς, με μία εκ των πολλών συνεπειών, αρκετά διαμερίσματα ή σπίτια, που είναι για χρόνια κενά, να παραμένουν ερειπωμένα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν λεφτά και οι ιδιοκτήτες, αφού δεν τα αξιοποιούν, αλλά και αρκετά άτομα ή οικογένειες να μην βρίσκουν στέγη.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα επιδιώκει να δώσει η νέα πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», μέσω του οποίου παρέχεται οικονομική ενίσχυση προς ιδιοκτήτες που έχουν ήδη κενά ή αδρανή σπίτια, σε καθορισμένες περιοχές, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανακαίνιση ή αναβάθμισή τους, για να μπορούν μετά να τα ενοικιάσουν, με προσιτό ποσό. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμόζεται για την διετία 2024-2025 και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων. Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η 32η Δεκεμβρίου 2025, κάτι που θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω μίας πλατφόρμας της οποίας διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ, ως φορέας υλοποίησης του Σχεδίου και θα αξιολογούνται βάσει της σειράς υποβολής.

Αυτό που τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι ημερομηνία έναρξης της ανακαίνισης ή αναβάθμισης ενός υποστατικού που εμπίπτει στο συγκεκριμένο σχέδιο ορίζεται η 24η Οκτωβρίου 2023, κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρχει ιδιοκτήτης που έχει ήδη προβεί στις διορθωτικές κινήσεις στην περιουσία του, μπορεί να επωφεληθεί από το Σχέδιο, μετά την υποβολή αίτησης.

Προϋποθέσεις ένταξης οικιστικής μονάδας στο Σχέδιο

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι οικιστικές μονάδες, για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να έχουν όφελος από το Σχέδιο. Οι εν λόγω προϋποθέσεις είναι:

  • Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να αναφέρεται ως κενή/αδρανής/σε αχρησία τους τελευταίους τουλάχιστον 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας εξαγγελίας του παρόντος Σχεδίου (24 Οκτωβρίου 2023).
  • Ως κενή/αδρανής/σε αχρησία οικιστική μονάδα ορίζεται η οικία ή διαμέρισμα, με κατανάλωση μέχρι 200 κιλοβατώρες το έτος, σύμφωνα με την κατάσταση λογαριασμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
  • Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να έχει παλαιότητα κατ’ ελάχιστον τα 15 έτη από την ημερομηνία εξαγγελίας του παρόντος Σχεδίου (24 Οκτωβρίου 2023).
  • Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να αποτελεί νόμιμα υφιστάμενη μονάδα (αδειοδοτημένη).

Όσον αφορά στο ύψος της χορηγίας που θα λάβει ένας ιδιοκτήτης, το 100% των επιλέξιμων δαπανών κάθε αίτησης για ανακαίνιση ή αναβάθμιση της οικιστικής μονάδας αποκλειστικά και μόνο, οι αμοιβές των μελετητών (όπου εφαρμόζεται), καθώς και η δαπάνη για εξασφάλιση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, (ως περιγράφονται αναλυτικά στην παράγραφο Γ.3.2.1 Επιλέξιμες Δαπάνες, οι οποίες αποδεικνύονται απαραίτητα με σχετικά παραστατικά, με το ανώτατο όριο της οικονομικής ενίσχυσης να είναι το ακόλουθο:

-για οικιστική μονάδα 1 υπνοδωματίου: μέχρι €15.000

-για οικιστική μονάδα 2 υπνοδωματίων: μέχρι €25.000

-για οικιστική μονάδα 3 υπνοδωματίων: μέχρι €35.000

Επιλέξιμη θεωρείται η πρόταση που αφορά σε ανακαίνιση ή αναβάθμιση συνολικής δαπάνης τουλάχιστον €5.000.

Πρόσθετα κίνητρα προς δικαιούχους ιδιοκτήτες

Εκτός αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί στη παροχή και κάποιων επιπρόσθετων κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να υποβάλουν ενδιαφέρον για συμμετοχή, τα οποία αφορούν κυρίως φορολογικές εκπτώσεις, όπως για παράδειγμα:

  • ολόκληρο το ποσό του ενοικίου (100%) που θα λαμβάνεται ως προσιτό ενοίκιο θα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, και
  • το εισόδημα που θα λαμβάνεται ως προσιτό ενοίκιο θα απαλλάσσεται από την επιβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς, και
  • θα επιτρέπεται η διεκδίκηση αυξημένων κεφαλαιουχικών εκπτώσεων επί κτιριακών κεφαλαιουχικών δαπανών (5% αντί 3% που ισχύει σήμερα) για την περίοδο, κατά την οποία το ενοίκιο θα διατίθεται με προσιτό ενοίκιο, και
  • θα επιτρέπεται η διεκδίκηση αυξημένων κεφαλαιουχικών εκπτώσεων για αγορά εξοπλισμού στο υπό αναφορά ακίνητο (15% αντί 10% που ισχύει σήμερα), το οποίο διατίθεται με προσιτό ενοίκιο.

Τέθηκαν προϋποθέσεις και για τους ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναρτήσουν τα στοιχεία για την οικιστική μονάδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που διαχειρίζεται ο ΚΟΑΓ, ώστε να μπορούν με αυτό τον τρόπο οι δικαιούχοι ενοικιαστές να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, για το υποστατικό που θα επιλέξουν. Τις αιτήσεων των ενοικιαστών θα εξετάζει ο ΚΟΑΓ, ώστε3 να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια, σε περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση, ιδιοκτήτης και ενοικιαστής θα υπογράφουν συμβόλαιο, με τους όρους συμφωνίας και τις ευθύνες του κάθε μέρους.

Όσον αφορά στην επιλογή των ενοικιαστών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, βάσει των οποίων, το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι εντός του πιο κάτω πλαισίου:

-Μονήρες Άτομο: μέχρι €25.000

-Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια: μέχρι €45.000

-Οικογένεια 3 ατόμων: μέχρι €50.000

-Οικογένεια 4 ατόμων: μέχρι €55.000

-Οικογένεια 5 ή περισσότερων ατόμων: μέχρι €65.000

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι δικαιούχος ενοικιαστής είναι ο Κύπριος πολίτης ή πολίτης του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσον αφορά στη δεύτερη κατηγορία, απαιτείται νόμιμη και συνεχής διαμονή στην Κύπρο για τα τελευταία πέντε έτη. Εκτός αυτού, δικαιούχος είναι άτομο που δεν κατέχει, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο παρόν Σχέδιο, ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Ετοιμάζεται και Σχέδιο Χορηγιών για Νεαρά Ζευγάρια ή/και Νέους μέχρι 41 ετών

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να τείνει χείρα βοηθείας και προς τα νεαρά άτομα και ζευγάρια, που βρίσκονται στην αναζήτηση στέγης, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν, μία άλλη συνέπεια της ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία σε όλη την Ευρώπη. Προς αυτό το σκοπό, έχει ετοιμαστεί το Σχέδιο Χορηγιών για Νεαρά Ζευγάρια ή/και Νέους μέχρι 41 ετών, το οποίο αφορά στην παραχώρηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε νεαρά ζευγάρια με ή χωρίς τέκνα, νεαρές μονογονεϊκές οικογένειες και νεαρούς μονήρεις μέχρι 41 ετών, για απόκτηση στέγης με εμβαδό μέχρι 85 τ.μ., σε δημαρχούμενες περιοχές.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η ημέρα που θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, με τελευταία ημέρα να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024. Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι όπως παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για την απόκτηση με νόμιμο τρόπο ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση για δέκα τουλάχιστον χρόνια, όπως για την:

-ανέγερση κατοικίας,

-αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,

-αγορά και βελτίωση νέας ή αγορά και βελτίωση υφιστάμενης κατοικίας,

-απόκτηση με δωρεά και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας,

-απόκτηση με άλλον τρόπο και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης, με κατώτατο όριο συνολικής επιλέξιμης δαπάνης τις €20.000. Ως εκ τούτου, το ελάχιστο ποσό που μπορεί να παραχωρηθεί είναι €10.000.

Όσον αφορά στους δικαιούχους για την εν λόγω επιδότηση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει κάποια κριτήρια, βασισμένα στα εισοδήματα και τη σύνθεση μίας οικογένειας. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες δικαιούχων είναι:

-Μονήρες Άτομο: ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €25.000

-Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια: ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €45.000

-Οικογένεια 3 ατόμων: ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €50.000

-Οικογένεια 4 ατόμων: ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €55.000

Σημειώνεται πως δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και επαναπατρισθέντες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ένας δικαιούχος μπορεί να τύχει οικονομικής ενίσχυσης ή οικονομικού οφέλους µόνο µία φορά και µόνο από ένα Κρατικό Στεγαστικό Σχέδιο ή Στεγαστικό Σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Τονίζεται πως ένας αιτητής που έχει πάρει προηγουμένως κρατική οικονομική ενίσχυση ή ενίσχυση από τον ΚΟΑΓ για στεγαστικούς σκοπούς δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, εκτός αιτητή που έτυχε επιδοτήσεων για ενοικίαση στέγης ή για επιτόκιο στεγαστικού δανείου ή αιτητή που αποκτά κατοικία μέσω του παρόντος σχεδίου η οποία είναι σε προσιτή τιμή και η οποία παρήχθηκε μέσω των αναθεωρημένων πολεοδομικών κινήτρων. Σε περίπτωση ζεύγους δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, ο αιτητής που έλαβε ενίσχυση προηγουμένως ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Την ίδια ώρα, δικαιούχος είναι άτομο που αποκτά κατοικία, που θα χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση και νοουμένου ότι δεν κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Τα απαγορευτικά για τους δικαιούχους

Σύμφωνα με το Σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν κάποια απαγορευτικά για τους δικαιούχους, όπως:

-Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει αποταθεί ή/και επωφεληθεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.

-Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει υποβάλει αίτηση και στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης Εκτοπισθέντων και Παθόντων.

-Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που το ίδιο ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α ή μέλος της οικογένειας (αναλόγως σύνθεσης οικογένειας) έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Γεωγραφική Περιοχή Εφαρμογής: Δημαρχούμενες Περιοχές, όπως διαμορφώνονται με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Γεωγραφική Περιοχή Εφαρμογής περιλαμβάνει τις πιο κάτω περιοχές:

(α) Επαρχία Λευκωσίας:

Δήμος Λευκωσίας: Δήμος Λευκωσίας, Δήμος Αγίου Δομετίου, Δήμος Αγλαντζιάς, Δήμος Έγκωμης.

Δήμος Λακατάμιας: Δήμος Λακατάμιας, Δήμος Τσερίου, Συνοικισμός Ανθούπολης

Δήμος Στροβόλου: Δήμος Στροβόλου

Δήμος Λατσιών – Γερίου: Δήμος Λατσιών, Δήμος Γερίου

Δήμος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου: Δήμος Ιδαλίου, Κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωριού, Ποταμιάς

(β) Επαρχία Λεμεσού:

Δήμος Λεμεσού: Δήμος Λεμεσού, Δήμος Μέσα Γειτονιάς και Κοινότητα Τσερκέζων

Δήμος Ανατολικής Λεμεσού: Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Γερμασόγειας, Κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου

Δήμος Πολεμιδιών: Δήμος Κάτω Πολεμιδιών και Κοινότητα Άνω Πολεμιδιών

Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Δήμος Ύψωνα και Κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου, Επισκοπής, Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας και Τραχωνίου

(γ) Επαρχία Λάρνακας:

Δήμος Λάρνακας: Δήμος Λάρνακας, Δήμος Λιβαδιών και Κοινότητα Βορόκλινης

Δήμος Αραδίππου: Δήμος Αραδίππου και Κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων

Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού: Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού και Κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου

Δήμος Λευκάρων: Δήμος Πάνω Λευκάρων και Κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου, Λάγιας και Σκαρίνου

Δήμος Αθηένου: Δήμος Αθηένου και Κοινότητα Αβδελλερού

(δ) Επαρχία Πάφου:

Δήμος Πάφου: Δήμος Πάφου

Δήμος Ανατολικής Πάφου: Δήμος Γεροσκήπου και Κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης

Δήμος Ακάμα: Δήμος Πέγειας και Κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Δήμος Πόλης Χρυσοχούς και Κοινότητες Αγίας Μαρίνας, Ανδρολίκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρίτου Τέρρα, Μακούντας, Νέου Χωριού (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πωμού, Τέρα και Χρυσοχούς

(ε) Επαρχία Αμμοχώστου:

Δήμος Αγίας Νάπας: Δήμος Αγίας Νάπας, Δήμος Σωτήρας και Κοινότητες Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου

Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας: Δήμος Παραλιμνίου, Δήμος Δερύνειας και Κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους

Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει και ένα σχέδιο, βάσει του οποίου θα παρέχονται οικόπεδα σε οικογένειες σε Κοινότητες, που βρίσκονται σε ορεινές, απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να χτίσουν την οικία τους, στη βάση συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων. Το Σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο του 2024, με διάρκεια ισχύος τα πέντε έτη, με στόχο τη παραχώρηση οικοπέδων μέσω του Σχεδίου σε 300 οικογένειες.

Ο διαχωρισμός των οικοπέδων θα γίνεται στη βάση κάποιων βασικών προϋποθέσεων που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως:

-το υπό ανάπτυξη κρατικό τεμάχιο θα πρέπει να βρίσκεται εντός ορίου ανάπτυξης, όπου επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας στην περιοχή της Κοινότητας.

-το Κοινοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να διαβιβάζει ενδεικτικό προκαταρκτικό κατάλογο με δικαιούχες οικογένειες που θα έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να λάβουν κρατικό οικόπεδο στην εν λόγω Κοινότητα για ανέγερση κατοικίας.

-ο αριθμός των δικαιούχων αιτητών δεν πρέπει να είναι μικρότερος των οικοπέδων που προωθούνται για διαχωρισμό, με ελάχιστο αριθμό τα δέκα (10) οικόπεδα.

-η ανάπτυξη θα πρέπει να γίνεται σε οικόπεδα με επαρκές εμβαδόν για προσιτή κατοικία και με τους όρους της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής.

Οι δικαιούχοι του Σχεδίου

Όσον αφορά στους Δικαιούχους και τη σειρά προτεραιότητας, το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως τα κριτήρια είναι:

(α) Οικογενειακή κατάσταση: Ως δικαιούχοι καθορίζονται οργανικές οικογένειες, με ή χωρίς παιδιά. Προτεραιότητα θα δίδεται κατά σειρά σε πολύτεκνες οργανικές οικογένειες, οργανικές οικογένειες, διαζευγμένους με γονική ευθύνη για ανήλικα παιδιά.

(β) Προτεραιότητα ανάλογα με τον τόπο διαμονής δικαιούχου:

(i) Αυτόχθονας: Αιτητής μόνιμος κάτοικος της κοινότητας.

(ii) -Εκτοπισθείς: Αιτητής που είναι εκτοπισμένος (κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας) και μόνιμος κάτοικος της κοινότητας.

-Απόδημος εσωτερικού: Αιτητής απόδημος εσωτερικού που επιθυμεί να επανεγκατασταθεί μόνιμα στη κοινότητα από την οποία κατάγεται.

(iii) Επαναπατρισθείς/ Απόδημος εξωτερικού: Επαναπατρισμένος απόδημος ο οποίος μπορεί να αποδείξει ότι διαμένει μόνιμα στη Κύπρο κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

(iv) Κάτοικος γειτονικής κοινότητας: Αιτητής που διαμένει σε κοινότητα που απέχει απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από τα όρια της κοινότητας στην οποία διαχωρίζονται τα οικόπεδα.

(v) Ευρωπαίος πολίτης: Πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νοουμένου ότι είναι μόνιμος κάτοικος της κοινότητας για περίοδο τριών ετών τουλάχιστον και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο για περίοδο πέντε ετών τουλάχιστον πριν την υποβολή της αίτησης.

(γ) Όριο ηλικίας: Δικαιούχοι θεωρούνται αιτητές που δεν έχουν κλείσει το 45ο έτος ηλικίας κατά την έγκριση της αίτησής τους

(δ) Άλλη ακίνητη ιδιοκτησία: Δικαιούχος θεωρείται πρόσωπο που δεν έχει εγγεγραμμένη στο όνομα του ή στο όνομα της/του συζύγου κατοικία (περιλαμβανόμενης και κατοικίας αυτοστέγασης) ή στο όνομα οποιουδήποτε από το ανδρόγυνο ή στο όνομα των γονέων οποιουδήποτε από το ανδρόγυνο ή των παιδιών του ανδρογύνου οικόπεδο ή τεμάχιο γης σε καθορισμένη Οικιστική Ζώνη ή σε περιοχή όπου μπορεί να αναγερθεί κατοικία με βάση την ισχύουσα πολεοδομική πολιτική. Νοείται ότι σε σχέση με τη περιουσία των γονέων, θα λαμβάνεται υπόψη η έκταση και αξία της περιουσίας σε σχέση με τον αριθμό των τέκνων, καθώς και τις δυνατότητες οικιστικής της αξιοποίησης.

(ε) Εισοδηματικά κριτήρια: Ως δικαιούχοι θεωρούνται οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά, ανάλογα με την περίπτωση:

  • Ζεύγος (Οικογένεια 2 ατόμων) - €45.000
  • Οικογένεια 3 ατόμων - €50.000
  • Οικογένεια 4 ατόμων - €55.000
  • Πολύτεκνοι 5 ατόμων και άνω - €65.000

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές