Γεφύρι της Άρτας το εκσυγχρονισμένο σύστημα πληρωμών υπερωριών της Αστυνομίας-Το... χτίζουν από το 2021

Με αργούς και... βασανιστικούς ρυθμούς για τους αστυνομικούς, κυλάει ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας με εγκατάσταση λογισμικού, αναφορικά με τις πληρωμές των υπερωριών τους, χρήματα τα οποία ενδεχομένως να λάβουν και ένα χρόνο αργότερα. Και αυτό διότι, οι διαδικασίες παρέμειναν κολλημένες σε μια άλλη εποχή, οι οποίες ωστόσο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των αστυνομικών, το 2021 αποφασίστηκαν να εκσυγχρονιστούν. Έκτοτε βέβαια, τα πράγματα κυλούν με ρυθμούς χελώνας, αφού προέκυψαν διάφορες αδυναμίες στο σύστημα, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση του, να τίθεται σε εφαρμογή τους τελευταίους δύο μήνες.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σε επιστολή του ο Αρχηγός Αστυνομίας μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, με την οποία ενημερώνει πως τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την τότε υπουργό, Στέφη Δράκου, με την οποία συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προγράμματος Υπερωριών, με ορίζοντα την πλήρη εφαρμογή του, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Κατά την περίοδο των τριών πρώτων μηνών της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, προέκυψαν αδυναμίες και ελλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το πρώτο μηχανογραφημένο αρχείο να σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας στις 18/03/2022, και το γεγονός αυτό μετέθεσε την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος κατά τον μήνα Ιούλιο 2022, αφού απαραίτητη προϋπόθεση ήταν και είναι η εξασφάλιση της Γραπτής Έγκρισης του Προγράμματος από την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

«Σύμφωνα δε με τα όσα ανάφερε η κ. Δόνα Πολυδώρου, Προϊστάμενη της Λογιστικής Μονάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας στις 16/02/2022, θα πρέπει για τρεις τουλάχιστον συνεχόμενους μήνες να αποστέλλεται το μηχανογραφημένο αρχείο, παράλληλα με την υφιστάμενη χειρόγραφη διαδικασία και τα αποτελέσματα των δύο διαδικασιών να συμφωνούν μεταξύ τους, γεγονός που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τα μέλη της Λογιστικής Μονάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως».

Όπως ανέφερε ο Αρχηγός, το Κεντρικό Λογιστήριο Αστυνομίας σε συνεργασία τόσο με τα Επαρχιακά Γραφεία Επιχειρήσεων όσο και με τα Επαρχιακά Λογιστήρια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τη συνεχιζόμενη χρήση του Προγράμματος Υπερωριών, διαπίστωσαν δώδεκα σημαντικά προβλήματα και αδυναμίες που αφορούσαν, τόσο λειτουργικά όσο και λογιστικά θέματα, τα οποία επηρέαζαν την αξιοπιστία του Προγράμματος.

«Με τη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής τα πιο πάνω προβλήματα τέθηκαν ενώπιον της εταιρείας “Net-U Consultants” και, αφού αξιολογήθηκαν, είχε συμφωνηθεί και τροχοδρομηθεί η επίλυσή τους μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022», υπέδειξε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος πρόσθεσε πως από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, με το κλείσιμο κάθε μισθολογίου, αποστέλλεται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας μηχανογραφημένο αρχείο, το οποίο καταχωρίζεται στο δοκιμαστικό περιβάλλον, τα αποτελέσματα του οποίου αποστέλλονται στη Λογιστική Μονάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με σκοπό τη διεξαγωγή των δικών τους ελέγχων ως προς την ορθότητα του προγράμματος.

Περαιτέρω, αναφέρεται πως από τον Δεκέμβριο του 2022, οπότε δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα οι τροποποιητικοί κανονισμοί που αφορούσαν την αναβάθμιση των μισθοδοτικών κλιμάκων των Αστυφυλάκων και Ειδικών Αστυφυλάκων, που είχαν ισχύ από την 01/01/2023, ενώ επιπρόσθετα, αναβάθμισης έτυχαν τα μέλη της Αστυνομίας από τον βαθμό του Λοχία μέχρι και τον βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο Αρχηγός, κρίθηκε απαραίτητο όπως αναβαθμιστούν όλες οι εφαρμογές και τα προγράμματα του Λογιστηρίου στο σύστημα της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα υπερωριών, έτσι ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα.

Ενόψει των νέων δεδομένων, στις 17 Ιανουαρίου 2023 και αφού εξασφαλίστηκε η σχετική έγκριση αναγκαιότητας από τον Βοηθό Αρχηγό (Δ&Εκπ.), λήφθηκε απόφαση για προκήρυξη προσφοράς με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία “Net-U Consultants”, με υπολογιζόμενο κόστος αγοράς και συντήρησης για δύο έτη, το ποσό των €75.325,00. Αφού καταρτίστηκαν οι Τεχνικές Προδιαγραφές, η προκήρυξη της προσφοράς έγινε τον Ιούνιο του 2023 και ένα μήνα αργότερα, υπογράφηκε το σχετικό συμβόλαιο με την ανάδοχο εταιρεία.

Η παράδοση του έργου έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ενώ περαιτέρω συμφωνήθηκε με τον Προϊστάμενο της Λογιστικής Μονάδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπως στο μηχαγραφημένο αρχείο που αποστέλλεται στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, περιοριστεί το δείγμα σε δύο μόνο Υπηρεσίες (ΜΜΑΔ και Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας), έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος.

Όπως ενημερώνει την Βουλή ο Αρχηγός, «για τη διαδικασία δημοσίευσης των καθηκόντων που πληρώνονται σε κάθε μισθολόγιο, έχει επαναρχίσει και ήδη έχουν δημοσιευθεί τα καθήκοντα που πληρώθηκαν με τα μισθολόγια Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου του 2023 και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα για όλο το 2023». Όσον αφορά την αναφορά για απλήρωτα υπερωριακά καθήκοντα με καθυστέρηση πέντε έως δέκα μηνών, ο Αρχηγός Αστυνομίας στην απάντηση του, ανέφερε πως κάτι τέτοιο «δεν ευσταθεί.»

Σημειώνεται πως για το εν λόγω θέμα, είχε αποστείλει σχετικές επιστολές η Συντεχνία των Αστυνομικών Ισότητα, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, έγιναν καταγγελίες για πολύμηνες καθυστερήσεις. Ενδεικτικές είναι οι πληρωμές Δεκεμβρίου, όπου σύμφωνα με τη σχετική λίστα την οποία κατέχει ο REPORTER, μέλη της Αστυνομίας πληρώθηκαν υπερωρίες που εργάστηκαν τους πρώτους μήνες του 2023 Δεκέμβριο, ενώ υπάρχουν πληρωμές που αφορούν καθήκοντα του... 2022.

k1

k2

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα