Καταργείται το «μέμο» σε κατεχόμενες περιουσίες-«Αίρεται μια αδικία»
21:12 - 08 Φεβρουαρίου 2024
Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο με τον οποίο καταργείται το δικαίωμα εγγραφής εμπράγματου βάρους «μέμο» από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σε ελληνοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ύστερα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου.
Συγκεκριμένα με την πρόταση που ψηφίστηκε δεν είναι δυνατή η πώληση με τη διαδικασία της εκτέλεσης, ούτε η εγγραφή δικαστικής απόφασης στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο, ούτε η παράταση υφιστάμενης εγγραφής στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο αναφορικά με ακίνητο ιδιοκτησίας του εκ δικαστικής αποφάσεως οφειλέτη, το οποίο βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και η οποία εγγραφή καθιστά το ακίνητο εγγύηση για αποπληρωμή του χρέους.
Σε τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ανέφερε ότι με τον νόμο αίρεται μια αδικία εις βάρος όχι μόνο προσφύγων αλλά και αυτοχθόνων με περιουσία στα κατεχόμενα, που αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Σημείωσε ότι τόσα χρόνια ούτε η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε οδηγία, ούτε ο Σύνδεσμος Τραπεζών έδωσε κατεύθυνση για το θέμα της έγγραφής δικαστική απόφασης «μέμο» σε κατεχόμενες περιουσίες, με αποτέλεσμα κάθε η κάθε τράπεζα και εταιρείες δανείων να ακολουθούν ξεχωριστή πολιτική, ανάλογα με το κέρδος.
Σημείωσε επίσης ότι αυτό το εμπράγματο βάρος στις κατεχόμενες περιουσίες δεν επέτρεπε την υποθήκευσή τους για σκοπούς οικονομικής στήριξης από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και έτσι οι τράπεζες χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την άρση του «Μέμο» και ζητούν άμεση καταβολή συγκεκριμένου ποσού για άρση του.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια κατάφορη αδικία σε βάρος εκτοπισθέντων. Είπε ακόμα ότι εγγυητές δανειοληπτών που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, καλούνται να αποπληρώσουν το δάνειο και σε περίπτωση που δεν μπορούν να το κάνουν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προχωρούν σε «μέμο» στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαιρέτισε την πρόταση νόμου και είπε ότι μπορεί αυτό που γινόταν τόσο καιρό από τις τράπεζες και άλλους διαχειριστές δανείων να ήταν νόμιμο αλλά δεν ήταν ηθικό, ενώ με το νόμο που πέρασε δεν θα είναι πλέον ούτε νόμιμο. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι φορείς εφαρμογής της θα φροντίσουν να εφαρμοστεί προς όφελος των πολιτών και των προσφύγων.
Πηγή: ΚΥΠΕ