Τους νέους νόμους της ΕΕ για τη μετανάστευση ενέκρινε η COREPER-Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν όσον αφορά τις 10 νομοθεσίες για το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, σύμφωνα με ανάρτηση της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο X (πρώην Twitter).

Όπως αναφέρεται, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι σε επίπεδο COREPER εξέτασαν τα κείμενα των 10 νομοθεσιών και «αποφάσισαν να στείλουν τον τελικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτως ώστε να προχωρήσει προς την τελική έγκριση».

«Τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης», δήλωσε η Βελγίδα Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευση, Νικόλ ντε Μουρ, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και θα αυξήσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η συμφωνία αυτή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη μετανάστευση και το άσυλο επί του εδάφους, στα σύνορα και εντός των επικρατειών μας», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία δεν θα αλλάξει την κατάσταση επί τόπου από την πρώτη ημέρα μετά την έγκρισή της, αλλά τώρα πρέπει να δεσμευτούμε πλήρως για την εφαρμογή των όσων έχουμε αποφασίσει», τόνισε η κ. Ντε Μουρ.

Νωρίτερα την Πέμπτη η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύεται τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου συναντήθηκε με εκπροσώπους των πέντε Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο (Ισπανία, Σουηδία, Τσεχία, Γαλλία, καθώς και Βέλγιο), στη βάση συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος για κατάληξη πριν το τέλος της τρέχουσας θητείας των θεσμών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πακέτο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac (βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ), ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη, όταν τα άτομα ζητούν διεθνή προστασία, και τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό του Δουβλίνου και που καθορίζει κανόνες που καθορίζουν ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου (ενώ συνδυάζει την υποχρεωτική αλληλεγγύη για στήριξη των κρατών μελών με ευελιξία για το πώς θα γίνεται η συνεισφορά).

Ακόμα, το σύμφωνο περιέχει νόμο που θεσπίζει ένα πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έδωσαν ακόμα το πράσινο φως σε νόμους για το άσυλο και τη μετανάστευση για τους οποίους το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο είχαν ήδη καταλήξει σε συμφωνία το 2022, και αφορούν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, την επικαιροποίηση του κανονισμού για τα προσόντα και έναν κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου επανεγκατάστασης της ΕΕ.

Εγκρίθηκε τέλος κανονισμός για την επιστροφή στα σύνορα, ο οποίος επιτρέπει την εφαρμογή του συμφώνου στις ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά τον χώρο Σένγκεν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία