ΟΗΕ: Οι ισραηλινές καταστροφές για δημιουργία ουδέτερης ζώνης συνιστούν έγκλημα πολέμου
20:03 - 08 Φεβρουαρίου 2024
Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι οι καταστροφές του ισραηλινού στρατού σε κτίρια στη συνοριακή ζώνη με το Ισραήλ στη Γάζα, με στόχο να αποτελέσει μια «ουδέτερη ζώνη», συνιστούν «έγκλημα πολέμου».
«Οι καταστροφές που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» για λόγους ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια (…) του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.
«Επιμένω προς τις ισραηλινές αρχές για το γεγονός ότι το άρθρο 53 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαγορεύει την καταστροφή από την κατοχική δύναμη των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, εκτός κι αν η καταστροφή αυτή έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», επισήμανε.
«Η μαζική καταστροφή κτιρίων, που δεν δικαιολογείται από στρατιωτικές επιταγές και που εκτελείται με αυθαίρετο τρόπο (…) συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε, επίσης, ότι από τον Οκτώβριο, οι υπηρεσίες του έχουν καταγράψει «γενικευμένες καταστροφές και κατεδαφίσεις πολιτικών υποδομών από τον (ισραηλινό) στρατό».
Πρόκειται κυρίως για «κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου μάχες δεν έλαβαν χώρα ή δεν λαμβάνουν πλέον χώρα».
Τέτοιου είδους καταστροφές παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μπέιτ Χανούν και στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του υπό πολιορκία παλαιστινιακού θύλακα, όπως και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα.
«Το Ισραήλ δεν παρέθεσε πειστικούς λόγους για να δικαιολογήσει αυτήν τη μαζική καταστροφή των πολιτικών υποδομών», τόνισε ο Τουρκ.
Αυτές οι καταστροφές μοιάζει «να έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».
«Υπενθυμίζω στις αρχές ότι η βίαιη μετακίνηση αμάχων μπορεί να αποτελέσει έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.
Ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο
Στο μεταξύ, στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή επιδρομή που έθεσε σήμερα στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του στον νότιο Λίβανο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το αυτοκίνητο στοχοποιήθηκε στην πόλη Ναμπατίγια, που βρίσκεται σχετικά μακριά από τα σύνορα και είχε γλιτώσει από την καθημερινή βία ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.
Ο αξιωματούχος "τραυματίστηκε σοβαρά και ένα πρόσωπο που τον συνόδευε τραυματίστηκε επίσης", διευκρίνισε η πηγή που ζήτησε ανωνυμία.
Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, "ισραηλινό drone εκτόξευσε έναν πύραυλο γύρω στις 16:15 στην ανατολική είσοδο της Ναμπατίγια σε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς το οποίο πήρε φωτιά".
Ο λιβανικός στρατός απέκλεισε το σημείο όπου χτυπήθηκε το αυτοκίνητο, σε έναν κύριο δρόμο της πόλης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως "εξετάζει τις πληροφορίες" για το θέμα της επιδρομής.
Από την επομένη της πρωτόγνωρης επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, σε ένδειξη υποστήριξης προς το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κιίνημα.
Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας στόχους στον νότιο Λίβανο και τα drones του θέτουν τακτικά στο στόχαστρο μαχητές της Χεζμπολάχ.
Σήμερα, η σιιτική λιβανική οργάνωση διεκδίκησε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού από την άλλη πλευρά των συνόρων, με μία από αυτές να θέτει στο στόχαστρο στρατώνα στην Κιριάτ Σμόνα.
Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, 227 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 27 άμαχοι, εκ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Από ισραηλινής πλευράς, 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την έναρξη της βίας.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα ταξιδέψει στον Λίβανο αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσει διάφορα περιφερειακά θέματα, ανέφεραν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Πηγή: ΑΠΕ