Τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας παρουσίασε η Μ. Ευαγγέλου σε σύνοδο ΗΕ

Τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας της Κύπρου παρουσίασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, η οποία συμμετείχε στην 62η Σύνοδο της Επιτροπής για την Κοινωνική Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου, η Υφυπουργός τόνισε στο πλαίσιο της Εθνικής Δήλωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις επείγουσες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 των Ηνωμένων Εθνών, με δίκαιες, αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικές πολιτικές.

Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στις ευρύτερες πολιτικές κοινωνικής προστασίας της Κύπρου όπως, μεταξύ άλλων στο ΕΕΕ, στον Κατώτατο Μισθό, στο Γενικό Σύστημα Υγείας, στις Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Προστίθεται ότι έμφαση δόθηκε στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στο ΕΕΕ και ιδιαίτερα στην ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης που στοχεύει στην ενεργοποίηση των δικαιούχων, μέσω της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης ή και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Τονίζοντας τη σημασία των πολιτικών συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής έτσι ώστε να διευκολύνονται οι γονείς τόσο στην εργασία τους, όσο και στην φροντίδα των παιδιών, η κ. Ευαγγέλου παρουσίασε τα ωφελήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Αναφορά έγινε επίσης στο επίδομα γονικής άδειας και στην επέκταση της κάλυψης του επιδόματος πατρότητας σε όλους τους πατέρες ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έγινε αναφορά στην Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028.

Στο περιθώριο της 62ης Συνόδου της Επιτροπής για την Κοινωνική Ανάπτυξη των ΗΕ, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Li Junhua, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Κοινωνικής Ατζέντας 2030 και των Στόχων Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε τον κ. Li για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η Κύπρος ενώ ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των ΗΕ τόνισε τη σημασία της συμμετοχής της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ στις εργασίες της Επιτροπής.

Η κ. Ευαγγέλου πραγματοποίησε επίσης διμερείς επαφές με την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας της Πορτογαλίας, Ana Mendes Godinho, τον Υφυπουργό Πολυμερών Σχέσεων της Κόστα Ρίκα, Alejandro Solano Ortiz, και τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ιορδανίας, Barq Al-Dmour, κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα που άπτονται ευρύτερα της κοινωνικής πολιτικής.

Στη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής, Κυριάκο Παπαστυλιανού και μέλη της κυπριακής παροικίας, με τους οποίους συζητήθηκαν οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομογένεια, καθώς και τρόποι περαιτέρω συνεργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο-Ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Χειροπέδες σε 2.100, oι μισοί δεν ήταν φοιτητές
ΒΙΝΤΕΟ: Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ξέχασε το χειρόφρενο ο οδηγός