«Κούρεμα» δικαιωμάτων πρώην αξιωματούχων προωθεί η Πρόεδρος της Βουλής

Τον περιορισμό των δικαιωμάτων πρώην αξιωματούχων προωθεί η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με πρόταση νόμου που κατέθεσε, όπως είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι, ανάλογη πρόταση νόμου, έχει ήδη καταθέσει η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση.

Η κ. Δημητρίου εισηγείται τροποποίηση του περί Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (Όροι και Διαδικασία) Νόμου, ώστε τα δια βίου παρεχόμενα σε τέως και πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και Προέδρους της Βουλής ωφελήματα να καταργηθούν και να τεθούν προϋποθέσεις για την παραχώρησή τους.

Σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιακού οχήματος για αποκλειστική χρήση, η Πρόεδρος της Βουλής εισηγείται να παραχωρείται για περίοδο πέντε ετών από την αποχώρηση από το αξίωμα. Παρέχεται, επίσης, δικαίωμα εξασφάλισης γραμματειακών υπηρεσιών, νοουμένου ότι οι υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένα, για τους προβλεπόμενους στην προτεινόμενη νομοθεσία λόγους.

Σε σχέση με το κομμάτι της φρούρησης και ασφάλειας, η κ. Δημητρίου προτείνει όπως παραχωρείται κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης ενός εκάστου των εν λόγω αξιωματούχων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, σύστασης του Αρχηγού της Αστυνομίας και λήψης σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη κάθε φορά. Εισάγεται, επίσης, προϋπόθεση για συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης για σκοπούς συνέχισης της παροχής ανάλογων υπηρεσιών κατά τη λήξη της περιόδου απόφασης.

Προβλέπεται περίοδος ισχύος έξι μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου, για να παρασχεθεί χρόνος πρακτικής εφαρμογής των ρυθμίσεων.

Δειτε Επισης

Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni