Θέτουν τα αιτήματά τους στην Υπουργό την Παρασκευή οι αγρότες-Προτάσσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης

Θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των αγροτών και «είμαστε σε διαρκή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις», δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ύστερα από την παραλαβή στο Προεδρικό Μέγαρο, υπομνήματος από τις αγροτικές οργανώσεις με τα αιτήματά τους για να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά την παραλαβή του υπομνήματος η Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες αποδέχθηκαν, να συναντηθούν στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Γεωργίας για να συζητήσουν τα αιτήματα των αγροτών.

Ως «Κυβέρνηση μέσα από τη συμμετοχή της στα διάφορα όργανα της ΕΕ καταθέτουμε τις θέσεις των αγροτών μας, τις θέσεις που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας κοινό στόχο τη διαφύλαξη του Ευρωπαίου αγρότη», είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι στη θεωρία».

Ανέφερε ότι σε πρωινές της δηλώσεις δεν το έχει πει θεωρητικά ότι «στεκόμαστε δίπλα από τους αγρότες και πορευόμαστε μαζί τους, αλλά το λέω, έχοντας έναν συγκεκριμένο οδοδείκτη που μας έχει καθορίσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και είναι κάτι, το οποίο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Μαζί Υπουργείο Γεωργίας και αγροτικές οργανώσεις εργαζόμαστε για να καταθέσουμε από κοινού τις προτάσεις μας για να δούμε πως αυξάνουμε τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας που σήμερα είναι στο 1,8%», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι αυτός είναι ένας κοινός στόχος, είναι κάτι που κάνουμε μαζί και πορευόμαστε μαζί», ενώ απευθυνόμενη στις αγροτικές οργανώσεις, η κ. Παναγιώτου είπε ότι χαίρεται που έχει δίπλα της τις αγροτικές οργανώσεις γιατί δεν στέκονται μόνο θεωρητικά, όπως είπε, «αλλά στέκονται και στην πράξη και εργάζονται από κοινού για να βελτιώσουν αυτά που έχουμε μπροστά μας για τον πρωτογενή τομέα».

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μας δίνει η ΕΕ «και μέσα από τα εκταρικά μέτρα αλλά και μέσα από τα περιβαλλοντικά, για να δημιουργήσουμε τις υποδομές, που θα βελτιώσουν τον γεωργικό τομέα».

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες των αγροτών, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κάνει δηλώσεις» και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ήδη ζητήσει και καταθέσει τις απόψεις της» και πρόσθεσε ότι πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο τέλος Φεβρουαρίου «για να δούμε πώς απλοποιούμε ζητήματα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Αναμένουμε από την Επιτροπή να μας εξηγήσει αυτά τα οποία κατατέθηκαν και πώς προχωρούμε στα επόμενα βήματα με τα φυτοπροστατευτικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η βασική οδηγία σε αυτά τα οποία είναι βλαβερά προς τον πολίτη και δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων εξακολουθούν να μένουν εκεί».

«Δεν απομακρυνόμαστε από την επιθυμία μας, τα γεωργικά προϊόντα να είναι ασφαλισμένα και υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών να μην φορολογούνται οι επιχορηγήσεις, η Υπουργός είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας και συζήτησης που έχει η Κυβέρνηση με τις οργανώσεις «ακούμε τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων» και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίδει για τους νεοεισερχόμενους γεωργούς ένας εφάπαξ ποσό μέχρι 50.000 ευρώ «που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Συζητώντας το με τους ομολόγους της στην ΕΕ, όπως είπε, «αυτό ήδη θεωρείται κάτι πάρα πολύ σημαντικό, οπότε η δική μας στόχευση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι ήδη έμπρακτη».

Παραδίδοντας συμβολικά στάχια στην Υπουργό, ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας είπε ότι οι αγρότες έχουν μια οργή και αγανάκτηση γιατί δεν υπάρχει η φροντίδα που έπρεπε να υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτά τα στάχια η Κύπρος δεν μπορεί να θρέψει τον λαό της».

Ο κ. Χαμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα θέσει πιο δυναμικά τα αιτήματα των Κύπριων αγροτών γιατί διαφέρουν από τους Βόρειους» αγρότες της ΕΕ.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή μας γιατί εμείς εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου δεχόμαστε πλέον την κλιματική κρίση με 45 βαθμούς κελσίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν λειτουργούσε αυτή την στιγμή ως έχει ο κανονισμός της φυτοπροστασίας σίγουρα η εσπεριδοκαλιέργεια, η φρουτοκαλιέργεια και γενικά ό,τι έχει σχέση με το δέντρο δεν θα υπήρχε αυτή την στιγμή».

Ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε μια πράσινη ανάπτυξη που να έχει στο επίκεντρο τον αγρότη και τον καταναλωτή και όχι τα μονοπώλια για να εισάγουν από τρίτες χώρες προϊόντα με αμφιβόλου χρήσης φυτοφάρμακα ακόμη και καρκινογόνα.

Απευθυνόμενος στην Υπουργό Γεωργίας, ο ΓΓ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου είπε ότι τα υπομνήματα των αγροτών είναι αυτά που αποστάλησαν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως δεν είναι εναντίον στο να κάνουν πρακτικές πιο φιλικές από το περιβάλλον.

«Το περιβάλλον είναι οι αγρότες που το συντηρούν και το αναπτύσουν, αλλά δεν μπορούμε να μεταβούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να μεταβούμε στο άλλο χωρίς να μας δώσουν πίστωση χρόνου, να μας εκπαιδεύσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από πέρσι οι αγροτικές οργανώσεις ζητούσαν «εναλλακτικές λύσεις αλλά στο χωράφι και όχι στη θεωρία».

Είπε ακόμη ότι «το τυχόν κόστος δεν μπορούμε να το επωμιστούμε εμείς».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών και Πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την δήλωση της ότι είναι στο πλευρό των αγροτών και όχι απέναντι τους, είπε ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν λάβει από την Υπουργό «μια θετική δυναμική για να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα».

«Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη και ήθελε να αυξήσει και τις εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δουλέψουμε για να μπορέσει ο Κύπριος αγρότης να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε και έθρεψε γενεές και γενεές».

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση των αγροτών «ήταν πρωτίστως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον λόγο ότι θεωρούμε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτοί που θεσμοθετούν, κάνουν τις οδηγίες και τους κανονισμούς που διέπουν τα κράτη μέλη και τα δεσμεύουν», προσθέτοντας ότι ζητούμε αλλαγή αυτών των κανονισμών και οδηγιών για να λυθούν τα χέρια της Κύπρου για να μπορέσει να σταθεί εμπράκτως και να στηρίξει οικονομικά τους κλάδους και όχι μόνο».

Ανέφερε ως παράδειγμα την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις που δίδονται στους αγρότες» και πρόσθεσε πως «ό,τι εισόδημα παίρνει ο Κύπριος αγρότης, του το δίνει το κράτος στη μια τσέπη και έρχεται από την άλλη και του παίρνει ως φορολογία».

Ο ΓΓ της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι το άγχος και η αγωνία τους «είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές πιθανόν να επαναφέρουν κάποιοι κύκλοι των μονοπωλίων αυτές τις προτάσεις» και πρόσθεσε πως «η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους».

Ανέφερε ότι το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου δίνει το 37% του οξυγόνου στον πλανήτη, προσθέτοντας ότι οι Βραζιλιάνοι έκαψαν το δάσος με σκοπό να δημιουργηθούν λιβάδια για τα βοοειδή για να τα εξάγουν στην Ευρώπη.

«Φανταστείτε να τους δώσουμε το κίνητρο ότι θα τροφοδοτούν με την παραγωγή τους την ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ξεραθούν και τα δάση και οι ποταμοί.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο κίνδυνος είναι να έρθει συγκεκριμένη εταιρεία με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να δώσει εναλλακτική και πρόσθεσε η εταιρεία αυτή έχει επισκεφθεί την Ουκρανία «για να κάνει γρήγορη καλλιέργεια με απόδοση» και διερωτήθηκε «αν θέλουμε μια εταιρεία θα ελέγξει την διατροφή του πλανήτη».

agrotestrakter1000

Η πρωινή πορεία

Πορεία με δεκάδες τρακτέρ και στην παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, πραγματοποίησαν πορεία οι Κύπριοι αγρότες, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους αγροτών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας να αναβληθούν οι «αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές» και να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα.

Οι αγρότες ξεκίνησαν από τον χώρο στάθμευσης του σταδίου ΓΣΠ και κατέληξαν στο Σπίτι της Ευρώπης, στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος, όπου επιδόθηκε υπόμνημα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αγρότες επέδωσαν υπόμνημα και στο Προεδρικό Μέγαρο και είχαν εκεί συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Με το Υπόμνημα μεταξύ άλλων, καλούν τους θεσμούς σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα, έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια των 510 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Έξω από το Σπίτι της Ευρώπης οι αγρότες φώναζαν συνθήματα για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ είχαν και πλακάτ στις οποίες αναγράφονταν μηνύματα όπως «αγαπώ την Κύπρο, αγαπώ τον κόσμο, γι’ αυτό θα συνεχίσω να παράγω κυπριακά προϊόντα», «προασπιζόμαστε το δικαίωμα να παράγουμε κυπριακά προϊόντα», και «προασπιζόμαστε την Κύπρο και τους πολίτες της».

DOC.20240208.6197969.01AGR08 (Copy)

Ζητούν «πραγματική οικονομική στήριξη» και διαβούλευση

Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «το Αγροτικό Κίνημα της Κύπρου ενώνει τη φωνή του με όλους τους αγρότες της Ευρώπης και ζητά να αναβληθούν οι αντιαγροτικές πολιτικές, που στην ουσία στοχεύουν και όλους τους καταναλωτές και να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καλύτερους σχεδιασμούς και με πιο ήπια χρονοδιαγράμματα».

Παράλληλα, στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η αγροτιά είναι ξεκάθαρα υπέρ μιας πράσινης ανάπτυξης, η οποία δεν θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των αγροτών, τουναντίον, θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να συμβάλλει στην αύξηση των εισοδημάτων των παραγωγών και να συνεχίσει η ευρωπαϊκή παράδοση για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ακόμη, οι αγρότες εξηγούν στο υπόμνημά τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, η κτηνοτροφία και ευρύτερα ο αγροτικός κόσμος και σημειώνουν ότι οι τιμές για τις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τον γεωργικό εξοπλισμό έχουν υπερδιπλασιαστεί με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τους αγρότες.

«Έχουμε σημειώσει τις αντιδράσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ορισμένων κρατών-μελών για ανάκληση κάποιων αποφάσεων που έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των αγροτών», αναφέρεται στο υπόμνημα και προστίθεται ότι «αυτό που απαιτούν οι αγρότες μας είναι πραγματική οικονομική στήριξη και μέτρα, που να στοχεύουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και πραγματική βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους».  

Οι αγρότες καλούν τους θεσμούς σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα, έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική ασφάλεια των 510 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως για την ασφάλεια της διατροφής τους. Καλούν επίσης σε μια πιο απλουστευμένη και εφαρμόσιμη Κοινή Αγροτική Πολιτική.

DOC.20240208.6197967.01AGR07 (Copy)

Δηλώσεις Εκπροσώπων Αγροτικών Οργανώσεων

Εξερχόμενος από το Σπίτι της Ευρώπης, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου, δήλωσε ότι «έχουμε παραδώσει το υπόμνημα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου στην Κύπρο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, στον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαμε ξαναέλθει εδώ με περίπου τα ίδια αιτήματα τα οποία έκαναν αποδεκτά, μόλις πριν από δύο μέρες».

Πρόσθεσε ότι έχει διευθετηθεί συνάντηση με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συζητηθούν όλα τα θέματα και ό,τι απασχολεί τους Κύπριους αγρότες.

Εκ μέρους του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, ο Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε ότι το εισόδημα των Κυπρίων και των Ευρωπαίων αγροτών έχει μειωθεί κατά 30% έως 40%. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι ούτε ο αγρότης να αναλάβει αυτό το κόστος, ούτε ο καταναλωτής. Σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δουν με ποιον τρόπο διαμορφώνουν πολιτικές, ούτως ώστε να είναι προς τον συμφέρον των ιδίων των πολιτών τους.

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι αγρότες και στην Γαλλία και στην Γερμανία, υποδεικνύοντας ότι «όταν μας είχαν σταλεί τα έγγραφα αντιληφθήκαμε ότι ορισμένα πράγματα δεν οδηγούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για αυτό έγινε και κινητοποίηση πριν από δυόμισι μήνες».

Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός όλων των μέτρων λέγοντας ότι τα κυριότερα αιτήματα των αγροτών είναι η ανάληψη του αυξημένου κόστους από πλευράς κράτους, καθώς οι αγρότες και οι καταναλωτές δεν μπορούν να το επωμιστούν.

Πρόσθεσε ότι έχει δημιουργηθεί και μια νέα συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και οι αγροτικές οργανώσεις και είπε ότι «αγωνιζόμαστε για να μείνει ο Κύπριος αγρότης στον τόπο που γεννήθηκε και που καλλιεργεί».

Ο Ανδρέας Κάρυος, εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών, δήλωσε από πλευράς του ότι «όσον αφορά τις ζημιές που υπεστήκαμε κατά την περσινή χρονιά ακόμα αναμένουμε τις αποζημιώσεις». Σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση από τον ΚΟΑΠ λέγοντας ότι «δεν έχουμε λεφτά για να προχωρήσουμε στις επόμενές μας καλλιέργειες και θα πρέπει να βρουν τους τρόπους ώστε να δίνουν πιο γρήγορα στους αγρότες τα χρήματα».

Πρόσθεσε ότι «αν δεν έρθει το κράτος να στηρίξει την γεωργία θα χαθεί το κάθε γεωργικό προϊόν από το πιάτο του Κύπριου καταναλωτή και θα τρώμε γεωργικά προϊόντα αγνώστου προελεύσεως και θα τα πληρώνουμε και ακριβά».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, ανέφερε σε δημοσιογράφους γύρω στις 14:00 ότι έγινε συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συμφωνήθηκε ότι αύριο το πρωί θα συνεχιστεί ο δομημένος διάλογος όπως τον εξήγγειλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.

Εξήγγειλε την «προσωρινή αποχώρηση των τρακτέρ» από το Σπίτι της Ευρώπης και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί ο δομημένος διάλογος με την Υπουργό Γεωργίας, τους θεσμούς και τους εμπλεκόμενους φορείς. Συνάμα είπε ο κ. Χάμπας θα γίνει επικοινωνία για συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να δούμε πώς απλοποιείται η Κοινή Γεωργική Πολιτική για να προσαρμοστεί και στα πλαίσια της Κύπρου, αλλά και για να δούμε όλα αυτά τα μέτρα». Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα για το πώς γίνεται η πράσινη μετάβαση και πώς μετακυλίεται το κόστος.

Είπε ακόμη ότι «οι αγρότες της Κύπρου είναι αυτοί που οδήγησαν όλο το αγροτικό κίνημα της Ευρώπης σε αυτή την εξέγερση γιατί ήταν οι πρώτοι που επηρεάστηκαν από την κλιματική κρίση».

Ξεκινά στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας η Ένωση

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση Κανονισμού για τη φυτοπροστασία περιείχε κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το κόστος μετάβασης, σημειώνοντας ότι τελικώς η πρόταση αποσύρθηκε και δεν θα συζητηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους αγρότες.

Παράλληλα, η πηγή διέψευσε κατηγορηματικά ότι μπορεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόν το οποίο δεν πληροί τους όρους της Ένωσης σημειώνοντας ότι «προϊόντα με φυτοφάρμακα από τρίτες χώρες δεν μπορούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι μπαίνει στην Ευρώπη πρέπει να υπακούει στους φυτουγειονομικούς κανόνες».

Υπενθύμισε ακόμη ότι για τους κανονισμούς που εκδίδονται υπάρχει προηγουμένως διαβούλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών) μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο.

Ακόμη παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε την προηγούμενη Τρίτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το παιχνίδι ευθυνών και να βρεθούν λύσεις από κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αγροτών.

Υπέδειξε ότι η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, είπε ότι οι αγρότες, είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ αισθάνονται τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου, με τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και των λιπασμάτων. Πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκίνησε τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις