Συναντήθηκε με τον Φιντάν στην Άγκυρα η Ολγκίν-Δεν ξεκαθάρισε αν θα τη δεχθεί ο Ερντογάν

Την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ συνάντησε σήμερα στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Μέχρι στιγμής από τα τουρκικά μέσα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά, πέρα από μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελιδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Χ.

Πάντως, αν και χθες ο τουρκοκυπριακός Τύπος, υποστήριζε πως κλείδωσε η συνάντηση της κας. Ολγκίν και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό, αν θα την δεθχεί τελικά.

Το ταξίδι της κας. Ολγκίν στην Άγκυρα, κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας αφού θα καταδείξει και τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής που ανέλαβε, το γνωρίζει και η ίδια η κα. Ολγκίν, αφού είναι ένα από τα θέματα που συζήτησε στις επαφές που είχε στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα. Ωστόσο όσο καλά προετοιμασμένη κι αν είναι για τις συγκεκριμένες συναντήσεις, δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το τι θα ακούσει, δεδομένων των πολλών διαφορετικών θέσεων, που κατά καιρούς εκφράζονται, είτε από την Τουρκία, είτε από τον κατοχικό ηγέτη.

Το ταξίδι στο Λονδίνο

Πάντως, μετά από τα τελευταία γεγονότα με τη δυσφορία που προέκυψε στη Λευκωσία, από τις θέσεις που εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για να υποκύψει στις εκτός πλαισίου απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ, για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το επόμενο ταξίδι της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο Λονδίνο.

Έχει γίνει γνωστό πως η απεσταλμένη του ΓΓ, θα κάνει άλλες δύο στάσεις μετά την Άγκυρα, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Λονδίνο. Στις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θα εκφράσουν την ετοιμότητα της ΕΕ, να εμπλακεί σε μια νέα διαδικασία, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον να διαφανεί, αν το Foreign Office ασπάζεται τις θέσεις που εξέφρασε ο Σιντίκ και προς τούτο θα εκφράσει ανάλογες θέσεις ενώπιον της κας. Κουεγιάρ. Το Λονδίνο που διαχρονικά επιχειρεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εμπλακεί στο Κυπριακό, ουσιαστικά επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργούν οι εκτός πλαισίου θέσεις του Τατάρ, υποχρεώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, να κάνει μονομερή βήματα που θα ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά.

Μονομερή βήματα όμως, που έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ενέχουν τον κίνδυνο σε μια νέα αποτυχία, τα τετελεσμένα που αυτά θα έχουν δημιουργήσει, να ανοίγουν τον δρόμο για την τελική λύση των δύο κρατών, που αποτελούν το όνειρο με το οποίο κοιμάται και ξυπνάει, ο κατοχικός ηγέτης και οι ακραίες φωνές εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δειτε Επισης

Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης