Εξέτασε τον Προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ η Επιτροπή Εσωτερικών

Ο πολύ σημαντικός ρόλος του ΚΥΠΕ στην έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση ως πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, τονίστηκε σήμερα κατά την εξέταση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Το ΚΥΠΕ, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Πρακτορείου Γιώργος Χριστοδουλίδης, επιτελεί το καθήκον του στον τομέα της ενημέρωσης, παρέχοντας στους συνδρομητές του ειδήσεις που βασίζονται στη ίση, ισότιμη, σφαιρική και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών οργανώσεων καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σημειώνοντας πως το ΚΥΠΕ είναι από τα λίγα Πρακτορεία ανά το κόσμο που δίνουν φωνή στις ΜΚΟ.

Κατά τη συνεδρία, σημειώθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού η μη έγκαιρη κατάθεση του Προϋπολογισμού του Πρακτορείου στη Βουλή για εξέταση, η οποία, όπως ο κ. Δαμιανού ανέφερε, δεν οφείλεται στο ΚΥΠΕ αλλά στις διαδικασίες των Υπουργείων.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ κατατέθηκε από τις 25 Ιουλίου 2023, και ήταν ίσως ο πρώτος προϋπολογισμός ημικρατικού οργανισμού που κατατέθηκε. Όμως, σημείωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΚΥΠΕ, είναι φυσιολογικό από εκείνο το σημείο να αρχίζει μια διαβούλευση με τα Υπουργεία και ένας διάλογος που δημιουργεί καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα ο Προϋπολογισμός να είναι ολοκληρωμένος, μετά από τρεις περίπου μήνες. Διευκρίνισε πως το ΚΥΠΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει τους ρυθμούς που εξετάζουν τον Προϋπολογισμό τα Υπουργεία, και σημείωσε πως η ανταπόκριση στα ερωτήματα και στα διάφορα αιτήματα από πλευράς ΚΥΠΕ είναι έγκαιρη ενώ σημείωσε πως η εκτελεστική εξουσία επέδειξε κατανόηση και έδωσε στήριξη σε βασικά θέματα αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του Πρακτορείου.

Οι Βουλευτές αποδέχθηκαν τη θέση αυτή του ΚΥΠΕ και εξήραν τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της ενημέρωσης.

Όσον αφορά τα βασικά στοιχεία του Προϋπολογισμού του ΚΥΠΕ για το 2024, αυτός θα ανέλθει στα 3.616.663 ευρώ. Από αυτά, τα 2.826.556 ευρώ προέρχονται από κρατική ενίσχυση και τα 745.103 ευρώ ή ποσοστό 20,5% του συνόλου προέρχεται από έσοδα του Πρακτορείου από συνδρομές και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Οι δαπάνες του ΚΥΠΕ αφορούν αποδοχές προσωπικού ύψους 2.680.998 ευρώ, αμοιβές και άλλα ωφελήματα ύψους 308.00 ευρώ, και λοιπές διοικητικές δαπάνες 617.665 ευρώ.

Όπως σημειώνεται, η κύρια αύξηση του Προϋπολογισμού το 2024 αφορά την αύξηση των αποδοχών προσωπικού κατά 512.065 ευρώ λόγω πλήρωσης επτά κενών θέσεων εντός του 2023-24, δημιουργίας δύο νέων θέσεων, εφαρμογής του νέου επαγγελματικού Σχεδίου Συντάξεων για τους μόνιμους υπαλλήλους που διορίστηκαν από την 1-10-2011 και για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που επέλεξαν το συγκεκριμένο σχέδιο, και λόγω μιας αφυπηρέτησης.

Όπως αναφέρθηκε επίσης στην Επιτροπή, το ΚΥΠΕ κατά το 2023 προχώρησε με την ενοικίαση πρόσθετου ορόφου στο κτήριο όπου στεγάζεται για κάλυψη των αναγκών του. Σημειώθηκε, εξάλλου, πως για το θέμα ανέγερσης ιδιόκτητων γραφείων, το ΔΣ του ΚΥΠΕ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών με το αίτημα για εξέταση του ενδεχομένου ετοιμασίας αναλυτικής εκτίμησης κόστους. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν λήφθηκε απάντηση από το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ σημειώνεται από το ΚΥΠΕ πως η μίσθωση γης που υπάρχει για την ανέγερση των γραφείων λήγει το τέλος του 2025 χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών