Ώρα αποφάσεων για την αύξηση της τιμής του ρεύματος-Στο τραπέζι σενάρια για επιδότηση

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ αναφορικά με την αύξηση 6% στις τιμές του ρεύματος. Αν και από πλευράς Κυβέρνησης γίνονται ενέργειες για να αποτραπούν περαιτέρω αυξήσεις στο ήδη πανάκριβο ρεύμα που αγοράζουν οι καταναλωτές, το οποίο, πέραν από το κόστος του μαζούτ, είναι επιβαρυμένο και από το κόστος των ρύπων, από πλευράς ΑΗΚ το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι πως οι αυξήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της.

Αν και φαίνεται πως η κυβερνητική πλευρά έχει πείσει την ΑΗΚ να κάνει πίσω αναφορικά με το αίτημα που είχε υποβάλει για το 2023 για αύξηση ύψους 13% (με αρχική αναφορά το 25%), συνεχίζει να εκκρεμεί η προσφυγή που έκανε στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της αρνητικής απόφασης της ΡΑΕΚ. Ωστόσο, η τοποθέτηση της ΑΗΚ ήταν πως δεν θα επιμείνει στο αίτημα. Σε ό,τι αφορά το 6% του 2024 όμως, η εντύπωση που δημιουργείται είναι διαφορετική, καθώς από διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς ΑΗΚ, προκύπτει πως η πεποίθηση της Αρχής είναι ότι τα έσοδα αυτά είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση. Υποστηρίζει πως εάν, για παράδειγμα, δεν γίνουν αναβαθμίσεις στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό του σταθμού Δεκέλειας, ο οποίος παρουσίαζε πρόβλημα και τις τελευταίες ημέρες και επιδιορθώνεται, μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί να μην υπάρχει επάρκεια ρεύματος.

Οι πιέσεις, πάντως, από πλευράς Κυβέρνησης, συνεχίζονταν και δημόσια την Τετάρτη, με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, να δηλώνει μετά το Υπουργικό Συμβούλιο την αισιοδοξία του για αποτροπή των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ. «Φέτος είχε υποδειχθεί μια περαιτέρω αύξηση ανεξαρτήτως της περσινής, η οποία ήταν της τάξης των 6% αύξηση στα κόστη και η Αρχή Ηλεκτρισμού με οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας προς εμένα κι εγώ με πρόταση-εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού χθες-με το οποίο είχα συνάντηση για γνωριμία και για να συζητήσουμε τις προτεραιότητες της ΑΗΚ- είχα εισηγηθεί να το συζητήσουν στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου», είπε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο χθες απάντησε θετικά αλλά η απόφαση η τελική θα παρθεί στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, αύριο συγκεκριμένα θα είναι θετική», πρόσθεσε.

Φαίνεται, όμως, πως παρά τις πιέσεις από πλευράς Υπουργού, πρόθεση της ΑΗΚ είναι να προχωρήσει με το αίτημά της. Για αυτόν τον λόγο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυβέρνηση άρχισε να επεξεργάζεται σενάρια για να αποφευχθεί η μετακύλιση της αύξησης στους καταναλωτές, τα οικονομικά των οποίων υφίστανται ήδη πλήγμα τόσο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς, όσο και από τις αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των αγαθών, οι οποίες συνδέονται και με το κόστος της ενέργειας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας επεξεργάζονται κάποια σενάρια, μαζί με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα είχε πιθανή εφαρμογή τους. Το ένα αφορά τη συνέχιση της επιδότησης του ρεύματος ως έχει. Το δεύτερο είναι να επιδοτηθεί στοχευμένα και η αύξηση, σε συνδυασμό με τα ειδικά προγράμματα για ευάλωτους καταναλωτές της ΑΗΚ. Πιο απομακρυσμένο θεωρείται αυτή τη στιγμή το σενάριο της οριζόντιας επιδότησης και του κόστους που θα επιφέρουν οι αυξήσεις.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι μία εισήγηση που γίνεται πάντα προς το Υπουργείο Οικονομικών με βάση τα δεδομένα της αγοράς, είτε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, είτε κόστη καυσίμων και το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται την πρόταση με βάση τα δημόσια οικονομικά. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «θα επιμετρηθεί το κόστος της οποιασδήποτε επιδότησης ή της μείωσης του φόρου κατανάλωσης όταν αφορά τα καύσιμα και γίνεται μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να υπάρξει κάποια επιδότηση ή κάποια μείωση σε κάποια φορολογία και προχωρούμε». «Στην προκειμένη περίπτωση είναι υπό επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε αν την επιβάρυνση μπορούν να την αντέξουν τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο του αξιολογεί τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης και τις τιμές στη διεθνή αγορά και «έγκαιρα τη δεδομένη στιγμή θα υπάρξει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο». Πρόσθεσε πως αυτή η διαδικασία είναι συνεχής, διότι οι οικονομικές συγκυρίες που περνούμε χαρακτηρίζονται συνεχώς από πληθωριστικές πιέσεις. Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο μέτρο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Πάντως και η ίδια η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό αναφορικά με το ζήτημα, τόσο από την ίδια την κοινωνία όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις. Χθες, το ΑΚΕΛ επανήλθε στο ζήτημα του ρεύματος, τονίζοντας πως αναμένει από την Κυβέρνηση να παρατείνει τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και να υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές. Επανέφερε, δε, την πρότασή του για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ενέργειας και αξιοποίησης των εσόδων που θα προκύψουν για στήριξη των καταναλωτών. Ανησυχία για τις αυξήσεις εξέφρασε και ο ΔΗΣΥ τις προηγούμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται πλέον ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχεδιασμό για ενεργειακή μετάβαση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Θέση υπέρ της παράτασης της επιχορήγησης έχει και η συμπολίτευση, με τη ΔΗΠΑ να αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, καθώς πιστεύει πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν αντέχει ούτε τις αυξήσεις που εισηγείται η ΑΗΚ, ούτε τη συνέχιση του χαρατσιού των ρύπων. Η παράταξη θεωρεί πως η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά την επιμήκυνση της επιχορήγησης του κόστους.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»