Σε αναβρασμό στον ΔΗΣΥ-Μπαίνουν σε προεκλογική διάθεση με αισιοδοξία για το ψηφοδέλτιο

Εκλογικός αναβρασμός επικρατεί στον Δημοκρατικό Συναγερμό τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σε αντίθεση με τον αναβρασμό που προκαλούσε τις προηγούμενες ημέρες η αναβίωση της εσωκομματικής κρίσης όμως, αυτός ο αναβρασμός είναι θετικός, καθώς βάζει το κόμμα σε προεκλογική διάθεση.

Οι επτά υποψήφιοι που ανταγωνίζονται για τις τέσσερις εναπομείνασες θέσεις στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών συνεχίζουν τις επαφές τους με τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, σε μία προσπάθεια να κερδίσουν την απαραίτητη στήριξη, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι επτά υποψήφιοι είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μάριος Πελεκάνος, ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, οι πρώην Υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Χρίστος Αγγελίδης και ο Ονισήφορος Ιορδάνους. Η ευρωβουλεύτρια Ελένη Σταύρου και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Χριστιάνα Ξενοφώντος δικαιούνται θέση στο ψηφοδέλτιο αυτόματα, λόγω των ποσοστώσεων που υπάρχουν για γυναίκες και νέους κάτω των 35.

Προγνωστικά είναι δύσκολο να γίνουν, αν και η γενικότερη εκτίμηση είναι πως τα πιο προβεβλημένα στελέχη έχουν κάποιο προβάδισμα, ακριβώς επειδή θεωρείται ότι θα είναι πιο εύκολο το έργο τους, αφού χαίρουν ήδη αναγνωρισιμότητας τόσο στην Συναγερμική βάση όσο και στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, δεδομένου ότι δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 130 μέλη του Πολιτικού Γραφείου, κάποια εκ των οποίων δεν αναμένεται να προσέλθουν στην συνεδρία λόγω απουσιών στο εξωτερικό και άλλων λόγων, πιθανόν οι διαφορές στις ψήφους να είναι μικρές. Το κάθε μέλος δικαιούται να ψηφίσει από δύο μέχρι τέσσερα άτομα και ακόμη και ο αριθμός σταυρών που θα επιλέξει να βάλει ο κάθε ένας ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο στην τελική έκβαση.

Οι επτά υποψήφιοι έχουν στρωθεί στη δουλειά από την ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προσπαθώντας να μιλήσουν προσωπικά με κάθε ένα από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για να εξασφαλίσουν την στήριξή τους. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό εκλογικό σώμα, γίνεται κατανοητό πως αυτά τα τηλεφωνήματα δεν αποσκοπούν στη γνωριμία, καθώς όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους για χρόνια και είναι λίγο ή πολύ καλά γνωστές οι θέσεις του καθενός, ο χαρακτήρας του και τι πρεσβεύει. Ο στόχος, συνεπώς, είναι να καταφέρουν να κερδίσουν όσο πιο ευρεία στήριξη μπορούν, για να ανεβάσουν τον αριθμό των ψήφων τους. Σημειώνεται, μάλιστα, πως κάποιοι από τους υποψήφιους δεν είναι μέλη του Πολιτικού Γραφείου και ως εκ τούτου εξαρτώνται 100% από τους άλλους, αφού δεν μπορούν καν να ψηφίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Αυτή η προεκλογική δραστηριότητα θεωρείται θετική εντός του κόμματος, καθώς πρόκειται για έναν ανταγωνισμό που στρέφει τα βλέμματα προς το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και όχι προς όσα το βασανίζουν και ξαναβγήκαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα. Επαναφέρει, ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον στις εκλογές που έρχονται, σε ένα κόμμα που δείχνει να παραμένει κολλημένο στις εκλογές που πέρασαν πριν από ένα χρόνο.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, αποφάσισε να μην ασκήσει το δικαίωμά της για κατ’ επιλογήν υποψήφιο, επειδή, ζυγίζοντας τα δεδομένα, θεωρεί πως όποια και αν είναι η τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου, θα είναι αρκετά δυνατό και ανταγωνιστικό, λόγω των προσώπων που επέλεξαν να διεκδικήσουν θέση σε αυτό. Συγκρίνοντας το με αυτό του ΑΚΕΛ, στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα βρίσκονται περισσότερα στελέχη της πρώτης γραμμής ή με μεγάλη προβολή, αφού σε αυτά περιλαμβάνονται πολλοί πολιτειακοί αξιωματούχοι ή άτομα που υπήρξαν αξιωματούχοι στο πρόσφατο παρελθόν. Συνεπώς, όποιος και αν είναι ο συνδυασμός των έξι ατόμων, σε αυτά σίγουρα θα περιλαμβάνονται πρόσωπα με νομοθετική ή εκτελεστική εμπειρία, άνεση στη δημόσια επικοινωνία και προσβάσεις στη βάση του κόμματος και πέραν από αυτή. Με βάση και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις σκέψεις των άλλων κομμάτων για τα ψηφοδέλτιά τους, ο ΔΗΣΥ αισιοδοξεί να έχει καταφέρει, μέσα από αυτές τις διαδικασίες αλλά και τις προσωπικές επιλογές των στελεχών του, να δημιουργήσει τον καλύτερο κάθετο ανταγωνισμό. Αν αυτή η εντύπωση επιβεβαιωθεί όταν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα από όλους, σίγουρα θα λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης της παράταξης, αφού δεν θα είναι ξεκάθαρο εκ των προτέρων ποια πρόσωπα θα καταλάβουν τις δύο έδρες που κερδίζει παραδοσιακά το κόμμα, κάτι που κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ θα γίνει το Σάββατο το δεύτερο κόμμα που θα αποφασίσει το ψηφοδέλτιό του μετά το ΑΚΕΛ, ενώ μια ημέρα μετά θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις και η ΕΔΕΚ. Η ύπαρξη επίσημων υποψηφίων από περισσότερα κόμματα συμβάλλει ώστε η πολιτική συζήτηση να αρχίζει σιγά σιγά να λαμβάνει προεκλογικό χαρακτήρα. Αναμένεται ότι τα κόμματα που κατέληξαν στους εκλεκτούς θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το χρονικό προβάδισμα που τους δίνεται μέχρι να αποφασίσουν και οι υπόλοιποι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή τους, αφού ακολούθως ο χρόνος και ο χώρος στα ΜΜΕ θα μοιράζεται ανάμεσα σε πολύ περισσότερα άτομα.

Δειτε Επισης

Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν