Συμφωνία για κανόνες κατά βίας εναντίον γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας σε επίπεδο ΕΕ

Σε συμφωνία για την πρώτη ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίζει κανόνες κατά της βίας κατά των γυναικών και κατά της ενδοοικογενειακής βίας, κατέληξαν το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τον στόχο της ποινικοποίησης του βιασμού λόγω έλλειψης συναίνεσης σε επίπεδο ΕΕ όπως είχε προτείνει η Κομισιόν. Αυτό που περιλαμβάνει είναι μέτρα για προώθηση του κεντρικού ρόλου της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις, καθώς και στοχευμένα μέτρα για την πρόληψη των βιασμών.

Η νέα οδηγία προβλέπει επίσης μέτρα για την πρόληψη όλων των τύπων βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας και θέτει νέα πρότυπα για την προστασία, την υποστήριξη και την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη, για παράδειγμα, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και κέντρα κρίσης βιασμού για την υποστήριξη των θυμάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κομισιόν, η οποία είχε προτείνει τη νομοθεσία τον Μάρτιο του 2022, πρόκειται για το πρώτο συνολικό νομικό εργαλείο σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Οδηγία ποινικοποιεί τη φυσική και την ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία κατά των γυναικών, με τις ρυθμίσεις να καλύπτουν τις εκφάνσεις αυτής της βίας και διαδικτυακά. Επίσης ποινικοποιούνται ως ξεχωριστά εγκλήματα ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθώς και ο καταναγκαστικός γάμος.

Ποινικοποιούνται επίσης εγκλήματα στο διαδίκτυο όπως η μη συναινετική κοινοποίηση εικόνων προσωπικής φύσης (συμπεριλαμβανομένων των deepfakes), της διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης, της μισογυνικής ρητορικής μίσους και του "cyber-flashing". Η ποινικοποίηση των πιο πάνω πρακτικών αναμένεται πως θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα θύματα σε κράτη μέλη όπου δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα
Ρωσική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία-Ζημιές σε τέσσερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων